View Single Post
Vechi 30.10.2009, 13:00:27
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Geo, eu vad in canoanele astea ura si pizma, fiind scrise de calugari. Sa ma ierte Dumnezeu daca nu am dreptate. Nu cred ca putem lua astfel de canoane la radacina literei.
Chiar daca aceste canoane exista nu sunt preotii obligati sa le respecte intocmai.
De altfel nici canoanele privitoare la divort nu se respecta ad literam. Biserica are intelepciunea in general sa aplice la conditiile actuale reguli vechi.
Cred ca mai degraba ca Wondorin are dreptate.

Dar nu vad ce are asta cu subiectul, de fapt. Cred ca Windorin s-a inselat cand a postat asta aici, era pentru alt topic.
Da Fani, ai dreptate....atat de urat suna aceste canoane care instiga permanent la ura, la blestem si rautate, la acest interminabil " anatema " cu care nu am fost niciodata de-acord .
Dumnezeu insusi nu ar face astfel de legi, dar se pare ca omul aplecat spre ura isi permite si-l invoca simultan pe Dumnezeu. Pacat !
Suntem oameni, nu ingeri si nici demoni, suntem doar oameni iar Bunul Dumnezeu s-a sacrificat pentru iubirea ce ne-a revarsat-o si ne-a propovaduit-o mai presus de orice.
Nu intelegem, refuzam sa intelegem ca nimic, absolut nimic nu poate justifica ura si neindurarea fata de oameni, chipurile in virtutea credintei , o ura si un dispret ce suna atat de primitiv ! ! !
Personal, mi-e sila de aceste canoane, sau presupuse canoane...poate ca in acele vremuri puteau fi adaptate mai cu usurinta, mai ales si pentru simplitatea si indaratnicirea cu care putea fi tratata credinta, uneori printr-o judecata obtuza,dar acum, acum oameni buni suntem capabil sa discernem adevarata credinta puind-o in slujba semenului si nu impotriva acestuia.
Si, oricum se incalca multe dintre aceste canoane, Biserica insasi le adapteaza perioadei contemporane...altfel nu ar mai supravietui, caci prin ura si discriminare nu poate prezenta veridicitate .Biserica insasi le selecteaza dupa bunul plac si dupa propria neputinta .Pur si simplu nu pot fi conformate zilelor noastre, iar inainte singura legitimitate o reprezenta supunerea ,si nu rationamentul .
Oricum, suna urat....atata uriciune venita din presupuneri si nu certitudini religioase. Daca am aprofunda Sf. Scriptura, daca ne-ar pasa cu adevarat de ceea ce a lasat Hristos pe pamant, am vedea cu ochii inimii ca este atat de mult contestat in aceste tot invocate canoane.( in care nu cred ).
Judecata este a Lui Dumnezeu, nu a oamenilor....cand vom intelege oare ? ? ? ! ! !

Last edited by ory; 30.10.2009 at 13:22:00.
Reply With Quote