Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Sinaxarul este parte a Sfintei Traditii. Din aceasta cauza schimbarea calendarului a fost condamnata de 5 consilii pan-ortodoxe si altele locale de-a lungul timpului. Toate acele decizii sint in vigoare si astazi din cauza ca nu au fost niciodata abrogate. Schimbind calendarul ai incalcat canoanele Bisericii, ai schimbat ordinea anului bisericesc, ai modificat durata posturilor, ai desfiintat slujbele speciale care au loc numai pe calendarul vechi, cum ar fi Kiriopasca cind Pastele cad in aceeasi zi cu Bunavestire, ai creat schisma in Biserica. Ce altceva vrei mai mult?
|
Da, schimbarea a fost o incalcare canonica, o abandonare a unei anume parti a Traditiei. Totusi, nu stiu daca se poate numi erezie, sau abatere dogmatica. Dogmele sunt stabilite de catre cele 7 Sinoade Ecumenice, si nu stiu daca vreun astfel de Sinod a dogmatizat vreodata calendarul sau sinaxarul.
Despre celelalte, nu vreau sa neg, exista rataciri pe ici pe colo, unele mari, unele mici. Insa nu as echivala ratacirea unui Patriarh cu ratacirea unei Biserici intregi. Poate respectivul document din 1991 de la antiohieni a disparut de pe site-ul lor tocmai din cauza ca si-au data seama ca au gresit si s-au pocait...
E clar ca directia in care se merge e gresita, si ca in curand o schisma a ecumenistilor si a ortodocsilor adevarati va veni. Pr. Iustin Parvu a avertizat de mai mult timp ca asa ceva s-ar putea intampla, daca directia nu se schimba. Cand insa, nu stiu. Cand va randui Dumnezeu.
Cred insa ca unii s-au cam grabit sa faca schisma... Ambele documente prezentate de tine, documente care intr-adevar arata abateri grave, sunt datate cu mult dupa schismele din Biserica Ortodoxa din prima parte a secolului 20. Respectivele schisme se bazau pe altceva, nu pe aceste rataciri.
Am primit intre timp si raspuns de la BOSV:
"
BOSV nu este in comuniune cu Patr. Ierus. Problema validitatii/invaliditatii Tainelor sale nu ne preocupa (...)"
Bogdan.