Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Da, schimbarea a fost o incalcare canonica, o abandonare a unei anume parti a Traditiei. Totusi, nu stiu daca se poate numi erezie, sau abatere dogmatica. Dogmele sunt stabilite de catre cele 7 Sinoade Ecumenice, si nu stiu daca vreun astfel de Sinod a dogmatizat vreodata calendarul sau sinaxarul.
|
Nici nu trebuia sa o faca. Traditia se reflecta in sinaxar. Schimbind sinaxarul ai creat o alta traditie. Daca schimbarea traditiei nu ar fi de importanta vitala in ortodoxie, atunci cu siguranta nu s-ar citi asemenea afurisenii in fiecare an in Duminica Ortodoxiei:
"Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori”! (din Sinaxarul Duminicii Ortodoxiei - Canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic).
Citat:
Despre celelalte, nu vreau sa neg, exista rataciri pe ici pe colo, unele mari, unele mici. Insa nu as echivala ratacirea unui Patriarh cu ratacirea unei Biserici intregi. Poate respectivul document din 1991 de la antiohieni a disparut de pe site-ul lor tocmai din cauza ca si-au data seama ca au gresit si s-au pocait...
|
Imi pare rau, dupa cum ti-am spus, am fost citiva ani cu o misiune antiohiana si stiu ca nu exista nici un fel de retractare a intelegerii cu monofizitii. In momentul in care s-au confruntat cu oarecare nemultumire in America au scos documentul de pe siteul arhidiocezei antiohiene pentru SUA si Canada (dar poate ca mai exista inca in araba pe siteul oficial al Damascului) motivind ca acordul este in vigoare numai in Siria si Liban, ceea ce e ca si cum ai spune ca BOR recunoaste tainele romano-catolicilor, dar numai in Belgia si Olanda!
Acestea nu sint rataciri ale unui patriarh, ci decizii ale Sfintelor Sinoade ale Patriarhiilor ortodoxe de la Damasc si Alexandria.
Citat:
E clar ca directia in care se merge e gresita, si ca in curand o schisma a ecumenistilor si a ortodocsilor adevarati va veni. Pr. Iustin Parvu a avertizat de mai mult timp ca asa ceva s-ar putea intampla, daca directia nu se schimba. Cand insa, nu stiu. Cand va randui Dumnezeu.
|
Ortodocsii adevarati s-au separat de cei cazuti in erezie in 1924. Corectitudinea deciziei lor a fost confirmata de Dumnezeu in noaptea de 26/27 septembrie 1925 (Inaltarea Sfintei Cruci)
cind crucea ortodoxa s-a aratat pe cer deasupra bisericii Ioan Teologul, in Atena. Cei care “rezista” astazi in bisericile ecumeniste neaga existenta Bisericii lui Cristos (gindeste-te la asta!).
Citat:
Cred insa ca unii s-au cam grabit sa faca schisma... Ambele documente prezentate de tine, documente care intr-adevar arata abateri grave, sunt datate cu mult dupa schismele din Biserica Ortodoxa din prima parte a secolului 20. Respectivele schisme se bazau pe altceva, nu pe aceste rataciri.
|
Nici n-am sustinut asa ceva. Schisma s-a produs din cauza schimbarii Sfintei Traditii prin introducerea calendarului iulian revizuit. Despartirea de cei cazuti in erezie a fost perfect canonica si, bineinteles, justificata, chiar si ca moment, pentru ca nu exista ortodoxie acolo unde este erezie marturisita.