Revenind la intrebare...
Va multumesc pentru raspunsuri.
Unele lucruri le stiam si eu, dar nu am o explicatie si de aceea revin. Pe urma intrebarea mea se vroia pusa putin din prisma celui vrea sa fie si calugar si preot si ce-l determina sa vrea asta. Regulile le stie toata lumea.
Deci revin la intrebare cu amanunte:
1. De ce sa vrea un om sa fie si calugar si preot in acelasi timp? Il ridica preotia mai mult deasupra calugariei? Nu slujeste destul ca preot? Este poate cumva mandrie si lacomie si deci...pacat?
2. Preotii calugari pot sa fie astfel in acelasi timp? Pentru mine asta inseamna putin si ascultare de calugar, dar si "sefie" peste calugari. Adica si sef si lucrator in acelasi timp. Nu se bat cap in cap niste lucruri?
3. De ce nu au voie sau nu sunt buni preotii de mir ca sa slujeasca la o biserica de manastire? Sunt mai pacatosi, sau pot sa faca vreun rau calugarilor/maicilor. Pentru maici este de fapt cam acelasi lucru daca preotul este calugar sau de mir, ca tot barbat este. Ba as spune ca un preot insurat ar fi mai putin "periculos" pentru maici.
Nu inteleg exact diferenta si motivele care deosebesc un preot calugar si unul de mir in acest context.
Sinugurul motiv logic pe care il vad in preotia din calugar este urcarea pe scara ierarhica, si atunci nu l-as mai numi preot ci in alt fel.
|