Am cautat pe net despre imigrantii evrei din Romania, din timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial, caci stiam ca au existat din acestia si am gasit urmatoarele:
"
În perioada celui de-al doilea război mondial, când evreii din Ardealul de Nord ocupat de hortiști erau persecutați de unguri, dr. Moshe Carmilly a ajutat evrei din toată Transilvania să se refugieze în România și apoi să plece spre Palestina. Principala acuzație adusă de către unguri la adresa evreilor era că evreii sunt români.
Cu câteva săptămâni înainte de deportarea evreilor din Ardealul de Nord, Moshe Carmilly a sosit la București. A solicitat liderilor comunitari din România, Șef Rabinului
[COLOR=#0000ff]Alexandru Șafran[/COLOR], doctorului
[COLOR=#0000ff]Wilhelm Filderman[/COLOR] și cunoscutului sionist
[COLOR=#0000ff]A.L. Zissu[/COLOR] să-și unească eforturile pentru salvarea evreilor din Nordul Transilvaniei. Șafran a apelat la Nunțiul Papal, dr. Filderman la ambasadorii Statelor Unite, Uniunii Sovietice, Marii Britanii și l-a însoțit pe Carmilly la sediul Crucii Roșii Internaționale din București. Sionistul Zissu a obținut de la autoritățile românești asigurări legale pentru refugiații existenți în România. Cu ajutorul doctorului
[COLOR=#0000ff]Raoul Șorban[/COLOR], dr. Carmilly s-a întâlnit cu
[COLOR=#0000ff]Iuliu Maniu[/COLOR], care i-a oferit 1200 de vize de intrare în țară pentru evreii refugiați din Cluj, încercând să tranziteze România".
[COLOR=#800080][1][/COLOR]
"În acele vremuri grele și tulburi, când era cea mai mare nevoie de ajutor, doi episcopi din Transilvania,
[COLOR=#0000ff]Iuliu Hossu[/COLOR] și
[COLOR=#0000ff]Marton Aron[/COLOR], primul greco-catolic, al doilea romano-catolic, au oferit un exemplu al umanitarismului lor. Pe episcopul Iuliu Hossu nu l-am cunoscut personal. Cei care-l cunoșteau îmi spuneau că era un om înțelept, înzestrat cu însușiri deosebite. Pe lângă înțelegere și inițiativă el era generos și gata de sacrificii... Episcopul Iuliu Hossu și-a concentrat generozitatea într-o Chemare adresată românilor din Ungaria pentru ajutorarea evreilor, text aflat, după mărturia profesorului
[COLOR=#0000ff]Raoul Șorban[/COLOR], în arhiva personală a lui Gh. Giurgiu, redactor-șef al ziarului "Ardealul" din Cluj, în anii 1940-1944. Eu însumi, însoțit de Ernest Hatsezgi, l-am vizitat pe ministrul prof.
[COLOR=#0000ff]Emil Hațieganu[/COLOR]. Cererea mea a fost să intervină la autoritățile din București în favoarea refugiaților care vor sosi acolo, nu cumva să fie trimiși înapoi", rememorează dr. Moshe Carmilly.
[COLOR=#800080][2][/COLOR]
Referindu-se la
[COLOR=#0000ff]Ion Antonescu[/COLOR], dr. Moshe Carmilly apreciază că acesta: "Neinterferându-se în emigrarea evreilor, închizând ochii, ne-a ajutat. Pe când eram implicat în salvarea evreilor din Ardeal a trimis scrisori către diferite misiuni românești din lume, anunțându-le: „Azi, un vapor plin cu refugiați evrei a părăsit portul Constanța”. A fost neutru, dar de o neutralitate pozitivă."
[COLOR=#800080][3][/COLOR]
http://ro.wikipedia.org/wiki/Moshe_Carmilly-Weinberger
De retinut: Transilvania a facut parte din Ungaria si a fost sub Horty in acea perioada. Si Rabinul Moses Rosen subliniaza in cuvantul sau din filmul facut cu 2 ani inainte de moartea sa, ca evreii din Transilvania au murit, caci nu si-a mai gasit rudele ramase in acea parte a tarii; in schimb a regasit dupa razboi toate rudele din Romania, deci din regat, ceea ce-l face sa traga concluzia ca in Romania nu a fost holocaust.
Sa facem totusi aceasta distinctie!
Am mai aflat de grupuri de evrei polonezi , care au primit la cativa km de Craiova drept de sedere in acea perioada. Au fost atat de impresionati de atitudinea romanilor, incat au invatat limba romana si de atunci o vorbesc in familiile lor. Romanii, care au vizitat Polonia, au fost invitati in cadrul acelor familii, care ca semn de recunostinta inca vorbesc limba romana in casele lor.