View Single Post
Vechi 02.11.2009, 11:39:55
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am inteles Costel. Totusi din cate stiu eu, rareori un preot (fie si calugar) locuieste la manastire. Mai ales la maici. Da, se poate ca unii preoti, mai ales la manastirile de calugari, sa locuiasca la manastire, deci sa fie chiar dintre ai lor. Ar fi un motiv asa cum spui tu, dar atunci ar trebui ca fiecare manastire sa aibe preotul ei. Este asa?
Mi se pare ca si la Athos (am vazut la televizor daca nu ma insel asupra zonei) vine preotul cu barca/vaporul la ei.
Preotii calugari locuiesc intotdeauna in manastire. Un calugar(chiar si preot) nu are voie sa paraseasca manastirea decat cu binecuvantarea staretului si aceasta doar in cazuri de necesitate. Si in manastirile de maici preotul calugar care se ingrijeste de viata duhovniceasca a acestora locuieste in cadrul manastirii. Este chiar necesar ca duhovnicul unei manastiri sa locuiasca in cadrul acesteia cu scopul de "a lua pulsul" vietii duhovnicesti din manastire, pentru "a putea face ajustarile" necesare.

De obicei, in cadrul in cadrul unei manastiri(in special cele mari) sunt mai multi preoti calugari. De exemplu, in manastirile mari din Athos, cu numar mare de calugari si pelerini, sunt mai multe locasuri de cult(katolicon - biserica centrala, paraclise, paraclisele si bisericutele din cadrul chiliilor ce apartini de manastirea respectiva ) unde se slujeste concomitent. Necestitaea unui numar mai mare de preoti calugari se datoreaza si programului liturgic "foarte aglomerat" al manastirilor. Astfel calugarii petrec mare parte din zi in biserica rugandu-se in comun. Spre exemplu la Athos, la marile sarbatori slujbele pot sa tina si 12 ore in continuu si, ca urmare, ar fi foarte dificil ca un numar redus de preoti sa faca fata.

La Athos nu exista manastire fara preoti calugari. Exista doar cateva chilii izolate care nu au preoti. Si, ca urmare, vietuitori acestor chilii se deplaseaza la manstirea de care apartine chilia respectiva pentru a participa la Sf. Liturghie si pentru a se impartasi.
Reply With Quote