tricesimusquintus ma dezamagesti.Am crezut ca nu esti fanatic(in sens negativ ma refer).Tu prin aceasta vrei sa spui ca doar religia "adventista" este cea adevarata,pentru ca stim ca doar cultul adventist are in dogma sa referiri legate de ziua a a saptea(poate o fi avand si altele?oricum eu atat cunosc)
Iar ce ai spus tu,e exact in stil fariseic daca trebuie sa iti spun:
"Putem să fim mântuiți dacă nu ținem sabatul în aceeași măsură în care putem fi mântuiți și dacă furăm, ucidem, curvim, etc."Asa credeau si fariseii despre care tu spui ca "au fixat aceste reguli stricte referitosre la sabat.",desi ele erau inca din vremea lui Moise(prin aceasta nu vreau sa iau apararea fariseilor).Nu calca nimeni sambata in picioare.Eu nu am spus sa nu o tii,ci doar sa admiti logic si biblic ca porunca a patra se poate referi la fel de bine si la duminica nu numai la sambata.In Exod 20:8-11 se spune clar ca "Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău",se intelege ca ziua a saptea dupa ce ai muncit 6 zile nu a saptea a saptamanii.Asa apare in biblie si daca cineva "tine" duminica oare incalca porunca a patra?Nici pe departe.Eu am mai spus si o mai repet trebuie sa ii slujim lui Dumnezeu tot timpul,nu numai in ziua de odihna.Daca ii slujim tot timpul,adica "cinstim" toate zilele nu se poate sa incalcam porunca a patra fie la ce zi s-ar referi.Tu ai spus parca ca in vremea lui Isus poporul evreu "era in aceeasi masura calcator de sabat ".Daca si atunci erau calcatori de sabat cu toate regulile de atunci,azi eu nu stiu ce sunt.
Isus nu a stricat legea,nu am spus eu asta,El a "modificat-o".Sabatul a "re"devenit al omului si nu omul al sabatului(pentru ca tu mi-ai spus ca Dumnezeu a facut de la inceput sabatul pentru oameni).Cel mai puternic argument in favoarea ideei mele ca a modifict-o(ca sa nu ma mai contrazici inutil) este ca a inlocuit legea talionului,care era tot in "legea lui Moise".
Ai spus ca Moise "nu a ales această zi de odihnă. Ea era aleasă de la Facere ca zi de odihnă.".Eu am spus cand apare prima data termenul de sabat ca denumire a zilei a saptea.Biblia spune ca Dumnezeu a saptea zi dupa ce a terminat creatia s-a odihnit.Denumirile si ordinea zilelor a aparut mult mai tarziu,asta fiecare popor antic in parte a stabilit.Acum dupa mii si mii de ani dupa creatie s-a stabilit ca ziua a saptea e sambata,aceasta zi putea capata orice alte denumiri,dar a fost numita de evrei "sabat".Alte popoare normal ca au numit-o altfel.Pentru mine asta nu ma intereseaza,ea are si un substrat simbolic,ne-a fost poruncit sa o tinem pentru ca si Dumnezeu s-a odihnit atunci.Dar ziua ca atare nu are importanta,putea fi numita oricum,chiar si duminica(desi sunt multi care cred ca duminica si nu sambata este ziua a saptea),ideea e sa tinem o zi de odihna,dupa ce am lucrat sase,pentru ca si Dumnezeu a creat lumea in 6 zile si s-a odihnit in a saptea.Oare are asa de mare importanta denumirea unei zile?De ce te-am intrebat daca lucrezi duminica?pentru ca stiu ca de obicei duminica e zi libera in mai toate institutiile,si atunci,dupa "regulile stricte" ale VT,cei care nu lucreaza nici sambata nici duminica,incalca porunca a patra pentru ca muncesc 5 zile si se odihnesc 2 :).SI vezi bine pana unde mergem daca ne axam pe "regulile stricte" ale VT.
Si daca tu sustii ca legea nu a fost modificta,oare de ce ignorati si celelalte aspecte precum taierea imprejur pe care evreii inca o mai practica si azi si pe care de-a lungul timpului in antichitate o practicau si neamurile care se "converteau la noua religie"?Ea face partea de asemenea "din legea lui Moise".Poate imi vei spune ca era de pe vremea lui Avraam,eu iti spun ca nu era mai devreme de binecuvantarea zilei a saptea.
Last edited by Totpeetor; 02.11.2009 at 21:54:14.
|