Citat:
În prealabil postat de Dex53
Ezechiel 5:17. Eu voi trimite împotriva voastră foametea și fiare rele care te vor lipsi de copii; ciumă și sânge vor trece peste tine și sabie voi aduce împotriva ta: Eu, Domnul, grăiesc acestea".
acest verset mi se pare reprezentativ pentru caracterul lui Yahve in VT.
|
Yahve in VT nu este un Dumnezeu sangeros, razbunator. Dumnezeu este acelassi dintru inceput si paan in prezent. Yahve este un Dumnezeu drept, rabdator, asemenea unui parinte grijuliu, care atunci cand copiii lui "o iau razna" ia masurile corective necesare. Iar evreii o "luau razana" destul de des si erau destul de tari de cerbicie(incapatanati) pa aceasta cale, prigonind-ui pe proorocii trimisi de Dumnezeu cu scopul de ai indrepta. In astfel de situatii in care poporul nu isi recunostea greseala, nu se pocaia, venea si pedeapsa - ultima metoda de indreptare. Pentru a te convinge de rabdarea grija si iubirea lui Yahve vezi iertarea cetatii Ninve de la distrugere, ca urmare a pocaintei ninivitenilor, sau dialogul dintre Moise si Dumnezeu inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Yahve nu i-a pierdut pe oameni decat in cazul in care acestia refuzau sa se indrepte, statornicind in rau, in destrabalare, iar aceasta o facea ca ultima metoda pentru a opri raul in a se raspandi pe pamant. La fel Dumnezeu nu l-a facut pe om muritor pentru a se razbuna pentru faptul ca i-a incalcat porunca. Dumnezeu insemnand iubire si grija pentru Creatia Sa, a facut aceasta tocmai ca raul, salasluit in om(nemuritor pe atunci) dupa ce a gustat din pomul cunostintei binelui si raului, sa nu devina nemuritor. Marea Iubire a lui Iahve poate fi vazuta si prin gestul de a-L da pe unicul Sau Fiu drept Jertfa pentru rascumparea noastra a oamenilor, desi oamenii de-a lungul viacurilor l-au uitat, i-au nesocotit poruncile, sau chiar s-au razvratit Acest comportament ne caracterizeaza si pe noi cei de azi, cei ce nesocotim Marea Iubire a lui Dumnezeu, si Jertfa Fiului Sau. Dumnezeu sa ne ierte!