Citat:
În prealabil postat de Antoni0
Mihailt te intreb si pe tine. Ai citit acele anateme date de Patriarhi impotriva calendarului gregorian, numit iulian indreptat de actuala ortodoxie oficiala? De ce Parintele Cleopa in discursul sau anti-stilistic nu zice nimic de ele?
|
Ca sa iti raspund la ce m-ai intrebat, mie personal nu mi-e frica de respectivele anateme din cauza ca eu personal nu am schimbat nici un calendar. Cine a schimbat va da seama, asa cum au spus si cei 3 Sfinti Parintelui Ioanichie Moroi. Eu unul nu am schimbat nimic si nici nu ii aprob pe cei care au schimbat.
Si ca sa te intreb si eu pe tine ceva:
1. E adevarat ca dogme stabilesc doar Sinoadele Ecumenice, nu orice Sinod Local/Regional? E adevarat ca in Biserica Ortodoxa nu exista o dogma a infailibilitatii, nici macar pentru Sinoadele Ecumenice? Singura Biserica Ortodoxa este infailibila, atat.
2. Stii ca in general (cu unele exceptii) anatemele alea se refera la Pascalie, care a ramas neschimbata?
3. Te-ai gandit vreodata ca poate nu interperetezi cum trebuie hotararile sinoadelor respective? Si sectarii ajung la fel de fel de concluzii citind Sfanta Scriptura dupa capul lor.
Nu neg ca Calendarul Nou e o greseala, dar a ajunge de aici la schisma sau la a nega Harul in Bisericile pe Stil Nou, cred ca e cam exagerat...
Bogdan.