Evreilor li s-a ingaduit instrumentul in cult, din cauza "grosimii mintii lor", dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur. Omul nu mai are nevoie de instrument, odata cu Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Ii poate aduce lauda prin sine si nu prin altceva. Si cred ca asta il apropie mai mult de cetele ingeresti - care desi il lauda pe Dumnezeu neincetat, fac acest lucru fara instrumente.
Cat despre a sti daca e bine sau nu sa invat sa cant la un instrument, afirm fara retinere ca e bine. A nu face acest lucru, dar a avea potential pentru asta, inseamna a ingropa darul primit. (vezi pilda talantilor) Asa ca nu e nimic rau nici in a invata sa canti si nici in a descoperi si altora frumusetea muzicii adusa de un instrument in biserica, dupa savarirea Sfintei Liturghii. Am vazut pe acest site, un concert de colinde in Biserica Greaca din Bucuresti. Marturisesc ca mi-a placut. Am mers dupa cateva zile la acea biserica, sa vad daca se foloseste instrumentul si la Liturghie. Nu se folosea, dimpotriva, se canta psaltic, intr-un mod minunat.
Iata colindul:
http://video.crestinortodox.ro/xbhKZ...___Grecia.html