View Single Post
Vechi 04.11.2009, 15:33:59
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Da, frumoase randuri, sugestive raspunsuri...
Insa am si eu o intrebare, de ce se tot vorbeste de dorinta de a fi calugar, de dorinta de a trai ca si calugar, de dorinta de a te calugari sau a urma calugarilor, in acelasi timp in care NU STII ce-nseamna calugaria.
In manastire mergi dupa concepte sustrase din carti sau din nu stiu ce cuvantari folositoare, dar nu stii categoric ce inseamna calugaria, insa vrei sa o dobandesti.
Din pacate, se tot vehiculeaza ideea ca manastirea reprezinta un loc de meditatie si liniste, de rugaciune si desavarsire, insa manastirea, mai presus de toate, inseamna ascultare, mai in termenii nostri sociali, MUNCA si iar munca....lucru nestiut de majoritatea care imbratiseaza viata monahala, decat de catre cei care merg in vizita si stau destul de mult timp, dar, chiar si acestia nu pot sa patrunda tainele calugariei prin statutul mirenesc.
Mie nu mi-a placut niciodata faptul ca ideea lepadarii de lume pentru a imbratisa viata monahala, de multe ori reprezinta doar o vorba in vant, un concept plauzibil si convenabil afisat in mod teoretic, dar prea putin apreciat in adevarata ei veridicitate, mai ales in cazul copiilor si a adolescentilor ce merg in viata de manastire.
Nu ai cum sa pretinzi ca te lepezi de lume la varsta de 15 ani, atata timp cat nu cunosti ceea ce inseamna aceasta si nu esti implicat in trasaturile ei care fac cel mai evident diferenta dintre viata monahala si cea laica.
In mod normal s-ar presupune ca stii ce-nseamna valurile si placerile lumii, ca ai luptat cu ele, ca le constientizezi, dupa care alegi viata presupusa curata si infranata de manastire. Ori la varsta de 15 ani nu stii sa delimitezi aceste concepte despre lume si manastire....
Personal, cred ca este dureros sa ne prefacem ca totul este in regula in acest tablou, cand de fapt cusurile si neconcordanta teoriilor se evidentiaza pe parcurs, fapt pentru care unii dintre calugari ajunsi in timp la o varsta matura incep sa se simta atrasi de lumea laica, tocmai pentru faptul ca nu au lepadat-o, necunoscand-o in prealabil.
.....si cunosc foarte multe astfel de cazuri. Dar, este bine sa ne facem ca nu vedem, nu auzim, nu gandim...nu raspundem pentru nimic fiindca Domnul face si drege pentru acoperirea iresponsabilitatilor si erorilor noastre.

Last edited by ory; 04.11.2009 at 15:36:29.