View Single Post
Vechi 05.11.2009, 14:06:10
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Un stareț : "Arareori mănăstirea și lumea se află așezate mai contradictoriu una față de alta decât în noaptea anului nou civil. De o parte, iremediabila viermuială cu artificii a mulțimilor care se bucură, amețite, doar că timpul trece, iar de cealaltă, râvna neostenită a celor care se nevoiesc pentru a-l câștiga. Luminile goale față cu preaplinul rugător al întunericului chiliei. O stranie ecuație metafizică: ceea ce risipesc unii, adună ceilalți. Poate că doar așa se mai păstrează dreapta cârmă a lumii. Fără mănăsiri , probabil că lumea ar crăpa, la fel ca o pocnitoare slobozită în noaptea dintre ani. . ."
Extraordinar acest citat. Atat de adevarat!

Este exact ce am simtit dupa ce am pertecut primul revelion la manastire. Cand dupa slujbe, la 12 noaptea se citeau molitvele Sfantului Vasile cel Mare, iar dupa aceea a venit un parinte cu un cor de copii orfani care au cantat colinde atat de curat, atat de ingenuu, cu puritatea lor de copii. Un revelion petrecut intr-o pace si intr-o bucurie atat de curata si sincera intr-o manastire.
Urmatorul revelion ma aflam in mijlocul prietenilor intr-o mare si sclipitoare petrecere. In timp ce toti se veseleau fericiti si sclipitor, suflau tortul la 12 noaptea si deschideau sampania, stateam in mijlocul lor cu un sentiment de ireal, de fals, de nedumerire - oare ce anume sarbatoresc ei, de ce se bucura atat, pentru ce? Parca nu apartinem locului, desi eram acolo. La un moment dat chiar ma intrebam ce caut eu acolo in loc sa fiu la manastire de revelion.
De atunci, an dupa an, am avut sentimentul ca adevaratii nostrii aparatori, adevaratii nostrii ostasi, sint cei din manastire, care la 12 noaptea se roaga pentru noi toti, avand barbatia de a face molitvele Sfantului Vasile ca diavolul sa fie indepartat pentru tot anul, se roaga pentru noi toti ca noi sa fim protejati de Dumnezeu.
Se roaga fara ca majoritatea dintre noi macar sa stim cum se roaga cei din manastire pentru noi.
Iar majoritatea dintre noi mirenii ii rasplatim chefuind in nesimtire mai departe.
Trist.