Citat:
În prealabil postat de gavriil
In cartea ortodoxa invatatura de credinta ortodoxa spune despre aceste cuvinte "si nu ne duce pe noi in ispita" ca DUMNEZEU ingaduie ispitele (care inseamna raul)pentru a ne pune la incercare credinta.
|
Cred ca mai degraba notiunea de "pentru a ne pune la incercare credinta" trebuie inteleasa in sensul de "pentru ca noi sa ne cunoastem si sa ne constientizam credinta" (in sensul de cat de slaba este).
Este evident ca Dumnezeu stie foarte bine care ne este credinta noastra in fiecare moment.
Noi insa de multe ori (probabil in majoritatea cazurilor) nu ne-o stim. Sau ne inchipuim ca ne-o stim. De multe ori noi ne dam seama cat de slaba este credinta noastra numai in fata unei ispite. Abea atunci ne dam seama cat de adevarate si cat de profunde sint cuvintele pe care probabil multi le-am rostit atunci cand am citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos: "iar firea noastra patimasa si taria neputincioasa". Atunci constientizam ca taria noastra e neputincioasa si ne dorim sa nu mai fim ispititi. Si atunci, cand in sfarsit simtim frica de a nu cadea in pacat (pentru ca ne constientizam "taria neputincioasa") spunem din suflet "Si nu ne duce pe noi in ispita". Si Dumnezeu ne aude si ne ajuta.
Astfel, eu cred ca este si un fel de indemn la smerenie.