Citat:
Īn prealabil postat de sophia
@Miha-Anca - eu cred ca altceva a vrut Lavrentiu sa spuna si anume: ca Iisus nu a tolerat violenta si rautatea, nici la cel mai vinovat om, ci a propovaduit blandetea, modestia (adica barna proprie) si iertarea.
Oamenii aceia au vrut s-o omoare cu pietre pe pacatoasa, crezandu-se pe ei insisi perfecti.
Cam asa se intampla si pe acest forum si in alte imprejurari in viata de acum: omoram omul chiar si numai la figurat si zicem ca suntem noi perfecti si avem de dat lectii, ca numai celalalt este prost si pacatos.
Si inca ceva: eu la fiecare Evanghelie citita la slujba vad/aud si inteleg iubirea. Nu vad/aud nicaieri dogma. Iisus a invatat oamenii cu pilde, clar, cu calm si totul bazat pe iubire. De unde au aparut atatea dogme si filozofii, nu stiu.
|
Sa fie chiar asa, Sophia?!? Iata:
Sf. Ioan Damaschin: printre operele lui se numara "Izvorul cunostintei", o trilogie, care cuprinde:
a) Capitole filozofice (Logica);
b) despre erezii;
c) EXPUNEREA EXACTA A CREDINTEI ORTODOXE (Dogmatica):
- CAP. 1: Dumnezeirea este necuprinsa de minte. Nu trebuie sa cautam si sa ne interesam de cele ce nu ni s-au predat de sfintii parinti, apostoli si evanghelisti;
- CAP. 2: Despre cele exprimabile si neexprimabile; despre cele cognoscibile si cele incognoscibile;
- CAP. 3: Dovedirea existentei lui Dumnezeu;
- CAP. 4: Despre fiinta lui Dumnezeu. Fiinta lui este necuprinsa cu mintea.
- CAP. 5: Demonstrare ca exista un Dumnezeu nu multi Dumnezei.
- CAP. 6: Despre Cuvantul si Fiul lui Dumnezeu. Demonstrare silogistica.
- CAP. 7: Despre Sfantulæ Duh. Demonstrare silogistica.
- CAP. 8: Despre Sfanta Treime
- CAP. 9: Despre insusirile lui Dumnezeu
etc.
Si acum va intreb: despre aceste dogme vorbiti si spuneti ca nu trebuie respectate intocmai, sau era vorba mai degraba despre canoane, adica Pidalionul?!? Oare nu cumva e o neintelegere la mijloc?