Citat:
Īn prealabil postat de adam000
E foarte simplu sa dai sfaturi mari cuiva atunci cand esti in postura sa faci ce vrei, cand ai libertatea sa spui "unde nu mi-a placut, acolo nu mai merg", cand nu numai ca nu tu esti cel incercat, ci cel incercat e cel caruia ii dai sfaturi, dar mai mult, ai atitudinea ca atunci cand nu-ti convine iti iei lucrurile si pleci, nu stai si induri.
Dar cum ar fi fost daca nu ai fi avut aceasta libertate, cum ar fi fost daca tu ai fi fost intr-o manastire unde nu ti-ar fi lacut insa nu ai fi avut libertatea sa pleci, pt ca singur te-ai legat printr-o promisiune, fara sa-ti dai seama ce ai facut, fara sa-ti dai seama de consecinte? Ai fi avut taria sa stai si sa nu mai gandesti ca acum ("unde nu mi-a placut nu mai merg")? Cat de usor ar fi fost atunci sa-ti dai singura astfel de sfaturi si sa le mai si respecti? Cat de usor ar fi fost pentru tine sa iei exemplul Maicii Domnului si sa il pui in aplicare de-adevaratelea? Ia gandeste-te bine.
De fapt, cat de usor e pentru tine acum, cand ai toata libertatea, sa pui in aplicare exemplul Maicii Domnului? Chiar ai ajuns sa pui in aplicare acest exemplu, chiar ti-a iesit?
Eu pe Ory o inteleg intr-o anumita masura. Doar intr-o anumita masura. Si admir faptul ca nu si-a pierdut nadejdea in mantuire, semn ca nu si-a pierdut credinta. Cand pe acest forum sint atat de multi care mai direct sau mai indirect aproape ca i-au spus ca n-o sa se mai mantuiasca, ca a pierdut raiul (putind, poate fara ca ei sa-si dea seama, s-o sminteasca spre deznadejde), e mare lucru (de fapt e un lucru urias) sa si-a pastrat nadejdea. Iata, e o ispita pe care Ory a infruntat-o.
Oare chiar nu constientizam ca nu e bine sa ne ispitim aproapele?
In realitate, cu totii am pacatuit, majoritatea daca nu chiar toti, mai devreme su mai tarziu de-a lungul vietii noastre n-am stiut ce facem, n-am stiut ce spunem. Oare noi cum am fi reactionat daca pentru un pacat de-al nostru, majoritatea celor din jur ne-ar tot repeta mereu si mereu ca cei care au pacatuit asa au pierdut raiul si va fi vai si-amar de ei, chiar daca poate ne-am fi spovedit pt acel pacat? Oare n-am fi pastrat nadejdea asa cum si-a pastrat-o Ory, sau am fi deznadajduit?
|
In primul rand nu era un sfat...
Ory, dupa spusele ei, a cunoscut manastirea tangential, mergand la spovedanie acolo, nu ca calugarita, la fel ca si mine, dealtfel. Remarca mea se referea la faptul, ca daca mergi ca mirean la o manastire si ti se intampla lucruri neplacute, preferabil e sa nu te mai duci pe acolo. Acesta era continutul mesajului meu. Atat si nimic mai mult. Nu m-am referit la calugarii sau calugaritele care au depus voturile si care au anumite indatoriri fata de manastire si fata de Domnul, caci nu ma pot pune in pielea lor, pentru asta existand scrierile bisericesti, care reglementeaza viata in manastire.
Exemplul de curatenie al Maicii Domnului era o contrareplica la afirmatia lui Ory, precum ca in manastiri ar domni pacatul si curatia nu si-ar mai avea locul acolo. Atunci, daca e asa, cum de se mai nasc sfinti si azi?!?
In ceea ce ma priveste m-am casatorit de tanara si nu am intentionat sa intru in manastire; dar si in familie se poate pastra curatia, din cate stiu, daca vrei.
Cei de pe forum in nici un caz nu au latitudinea de a stabili cine se mantuieste si cine nu. Avand oarecare cunostinte teoretice, nu ma refer la mine, se pot constata unele greseli in afirmatiile unor colegi; a-i atentiona asupra acestora, nu constituie o condamnare la munca vesnica, ci un semn de dragoste fata de fratele sau sora aflata in greseala. De cele mai multe ori acestia recunosc singuri ca au gresit din nestiinta... de unde si indemnul spre studiu.
Dar daca mandria impiedica pe cineva sa ia in considerare sfatul bun si dezinteresat, preferand propriul punct de vedere, care contravine credintei noastre ortodoxe, atunci, pentru acestia nu avem decat sa ne rugam, nu sa-i condamnam si nici sa-i incurajam in ceea ce fac gresit, pentru a nu ne face partasi si a-i sminti; dar le putem spune ce spun Sfintii Parinti despre situatia respectiva. Acestia trebuie incurajati sa lase pacatele, nu sa le inmulteasca.
P.S. Arata-mi si mie te rog o postare in care cineva ii spune lui Ory ca si-a pierdut raiul, ca eu citesc mesajele de peste 3 ani si nu am gasit asa ceva.
Ory m-a declarat soacra ei virtuala", iar eu am acceptat-o pe Ory drept "nora mea virtuala", asa ca, fiind in "familie", gandurile rele nu-si au locul aici...