View Single Post
Vechi 07.11.2009, 00:54:43
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Subiectul este atit de frumos si de interesant incit am putea discuta cu folos suficient de mult desi de cele mai multe ori este o mare diferenta intre aparenta si esenta. Noi o facem pe aceasta .
1. Citeam undeva, la unul din parintii incepatori ai monahismului , ca un tinar se duce in calugarie din 3 cauze pe care nu le descopera decit f. tirziu:
- ca sa se sminteasca pe sine(prin ginduri si intimplari de tot felul) si sa considere ca nu este de el calugaria,ca a gresit si sa iasa din minastire;
- ca sa sminteasca si pe altii ,cu comportamentul si ideile sale si indemnindu-i la cugetari vrasmase ducind pina la iesirea din minastire;
- ca sa se mintuiasca pe el vietuind cu mare cinste in chipul ingeresc sau chiar imbracind ,,Marea Schima" si ca astfel sa mintuiasca si inca 9 neamuri le la el in sus si in jos (dupa cuvintul batrinului Cleopa care la fel il cita pe sf. Pahomie cel Mare)
2. Din toate calitatile pe care le intilnim la oamenii de pe pamint exista una f. importanta ,cea mai mare dintre toate : puterea de a iubi pe D.zeu ,,din toata inima sa, cu toata puterea sa, cu tot cugetul sau ,cu toata taria sa ".Acesta este un lucru f. rar, atit de rar incit si printre calugari doar numai unii il au. Aceasta consider eu ca fiind calitatea ,,prima", restul pot fi povesti. Am sa fac o asemanare cam fortata dar suficient de intuitiva : ca si in familie, in legaturile dintre soti,in mod asemanator . Daca esxista dragoste adevarata este famile, daca nu...casnicie.
Cineva ,am uitat cine, a si postat un cuvint al parintelui Teofil Piriian despre calitatile si scopul tinerilor la intrarea in calugarie. Consider ca este un cuvint expresiv alturi de altele multele.
3. Desi slujba tunderii in monahism este ierurgie iar cea a ,,tunderii" in casatorie este taina(precum corect a precizat un alt frate),desi ambele cai de parcurgere a vietii asigura mintuirea si sunt la fel de ,,onorabile" oamenii au inclinatii, afinitati si dragoste in mod diferit pt. cele 2 alternative. Nu asta creaza vreo dificultate ci refuzul de a cunoaste cel putin teoretic modul de vietuire in fiecare dintre stari. Totusi nu am intilnit pina acum nici la sf. Ioan Hrisostom ,nici la ceilalti capadocieni si nici la parintii contemporani ideea ca mintuirea in casatorie ar atrage dupa sine mintuirea si a altor generatii de rude (precum in calugarie) cu toate ca pacatele mari ale unei generatii pot merge pe alte 9 generatii inainte, asta ca o observatie personala. Deasemenea nu am auzit ca vietuirea curata in casatorie sa fie asemuita cu chipul ingeresc ,asemenea calugariei.Dar ma repet, acestea sunt observatii strict personale.

In concluzie, dupa parerea mea este necesara o singura calitate, atotcuprinzatoare,pt a intra si a iesi din monahism in bratele lui D.zeu, cea aratata mai sus .

Eu am o legatura f. strinsa de f. multi ani cu lumea monahala,careia ii acord mult timp din cel liber pe care il am,atentie si rivna. Cunosc si am vazut f. bine ca in minastiri exista munca multa, prietenii, intrigi,spirit revendicativ,nedreptate, nesupunere, homosexualitate ,intrare si abandonare permanenta a calugariei dar nu aceasta ma intereseaza pe mine (si nici nu mi-a tinut atentia blocata, peste tot unde sunt oameni exista si greseli omenesti chiar daca nu te astepti !). Ci doar Hristos si vietuirea in chipul ingeresc. Am vazut si aici pe thread ,ca si pe celelalte care au vizat un aspect sau altul al calugariei, frati care simpatizeaza cu monahismul, tineri inca nematurizati(nu o spun peiorativ !)dar atrasi de acesta, frati indiferenti , frati impotriva monahismului dar si frati cu o aversiune si un venin nesperata,pe care nu credeam sa o pot intilni vreo data . Intro zi ,intro minastire fiind, am vazut 2 adolescente trecute (cred ca in jur de 28 de ani)imbracate in blugi mulati, vopsite ,machiate bine,una avea o ,,perla" mica infipta intro aripa nazala ,cu gesturi de fite si aer de superioritate si care mi-au atras atentia ca umblau prin minastire ca la ele acasa,cunoscind-o bine. Chiar au purtat citeva discutii zgomotoase cu o maica. La citeva ore dupa aceasta aratare o maica mi-a spus despre ele ca vietuisera in minastire 6 ani fiecare dar renuntasera iar acum venisera sa-si recupereze buletinele de la asezamint. M-a surprins intimplarea ,contrastul si ineditul intr-un mod neplacut... dar asta este !
Consider insa casatoria la fel de cinstita si vrednica ca si calugaria, la fel de mintuitoare daca traiesti dupa legile ei,la fel de frumoasa si de intensa , la fel de imbucuratoare si de nobila! Insumi am fost casatorit multi ani ,am copii mari ,conform virstei mele si am dus acest jug pina cind in viata mea a aparut Iuda iscarioteanu. Si pt. ca el marturisea altceva decit mine am plecat fiecare cu dumnezeul lui.
La fel le apreciez deci, numai ca inima mea este la... monahism !

Mi-am spus parerea si am raspuns astfel la intrebarea threadului, la intrebarile celor care ma apostrofau ca as considera familia inferioara, intimitatea sotilor ca fiind spurcata, spurcaciunea corpului ori venerarea neconditionata a icanelor,conceperea copiilor in general sau in zilele interzise, la intrebarile sorei care credea ca nu am fost nici o data casatorit si ca nu stiu ce este aceea si ca atare sa nu vorbesc despre asa ceva, la intrebarile aceleiasi ca nu as avea copii si ca astfel cu ce drpt vorbesc despre ei vis-a-vis de esecurile ei in domeniu ,la intrebarile si jignirile celor care au trecut o perioada prin minastire ,nu au putut duce acest jug iar in cele din urma arunca cu ,,filosofii sterile" si cu fronda (ca sa nu spun ura ,desi...). Parerea mea este ca toti acesti frati si surori care sub o forma sau alta isi aduc aminte ca au gresit asa cum am aratat sa fie mai retinuti pe viitor,mai calmi si sa nu mai fie ,,degrab varsatori de scandal" pina ce nu afla toate amanuntele ca sa ma ,,evalueze'' deoarece risca onoarea lor. Dupa propriile-mi pareri, ma puteti judeca oricare dintre voi fratilor,ma supun judecatii voastre ,cind si cum voiti dar sa cautati sa puneti si ceva obiectivitate in aceasta pt. a va feri de sesizarea Mintuitorului : ,,...cu judecata cu care veti judeca cu aceea veti fi judecati iar cu masura cu care masurati cu ceea vi se vamasura voua" !
In rest, pace si bucurie tuturor iar de este cineva printre noi care ascuns sau fatis ar dori sa imbrace chipul ingeresc sa le ajute mai marii cetelor ingeresti ,sfintii voievozi si arhangheli Mihail si Gavriil, nu numai sa imbrace acest chip ci si cu multa vrednicie sa si adoarma in el !

Last edited by zaharia_2009; 07.11.2009 at 02:08:17.