Anca, uneori chiar trebuie sa ne imaginam si noi lucruri, caci avem o constiinta si un rationament, avem liberul arbitru si capacitatea de-a discerne ceea ce intelegem, mai ales prin propria personalitate.
Nu pot fi toti oamenii la fel, asa cum nu poate nici credinta sa se vadeasca in acelasi fel, dupa cum am spus altadata, Dumnezeu judeca si dupa circumstantele si particularitatea vietii fiecaruia .
Mi se pare mult prea robotica aceasta asimilare de informatii, mot-a-mo, si, parca lipsita de sensibilitatea eu-lui propriu.
Uneori, tare mi se pare ca gresesti afundandu-te intr-o mare de teorie care nu-ti apartine deloc. Stiu ca si eu gresesc, dar macar am si capacitatea sa-mi asum acestea, apartinandu-mi, in timp ce tu, intr-o zi cand vei constata ca lucrurile nu trebuiesc luate chiar atat de radical, vei da vina pe cele citite si nu pe tendinta proprie de delasare acuta , astfel nu-ti vei asuma nimic.
Si totusi, chiar exista mult fariseism in atata teorie care nu lasa portite de intelegere a fiintei umane prin diversitatea ei, exact cum judecau mai marii bisericii din timpul Mantuitorului. Tocmai de aceia Hristos i-a smerit si nu a sezut impreuna cu acestia, ci impreuna cu oamenii simpli . Ba, mai mult decat atat, i-a denigrat si le-a injosit mandria si intoleranta celor din cadrul Bisericii.
Este chiar atat de greu sa intelegem ca Hristos nu vrea jertfa, ci smerenie, Hristos nu judeca cine spala intr-o zi de sarbatoare, ci sufletul si motivele celui care face acest lucru, Dumnezeu nu a prigonit pe desfranata, nici pe sutasul nevoias...nu i-a spus ca este eretic si vrednic de gheena...Multe ne-a mai demosntrat Dumnezeu cu sacrificiul si smerenia Sa...insa noi, nu facem decat sa ne complicam in teorii sobre, in legi intolerabile, .
Am obosit, am obosit de atata teorie care scuza indiferenta...
Si astfel iti spun Anca, nu, nu vreau sa citesc foarte mult fiindca risc sa ajung a considera ca...acest citit ma va mantui, si a pierde din vedere ceea ce simt acum si aici, ceea ce sunt cu adevarat si ce vrea Dumnezeu de la mine, ca si individ unic.
Last edited by ory; 08.11.2009 at 12:51:43.
|