VINDECAREA MINUNATĂ A UNUI PARALIZAT: STAVROS KALKANDIS
Istoria ce urmează nu este o nuvelă scrisă bine, pe care a născocit-o fantezia unui visător, nici o poveste pentru copii mici și nici o creație artificială care servește vreun scop dinainte stabilit. Este adevărată, istoria mea personală, istoria vieții mele, a unei vieți care, în decursul ei, a trecut prin multe stadii de suferință, prin multe lupte și zbuciumuri sufletești, pînă cînd a ajuns să găsească adevăratul ei sens și adevărata ei dezvoltare, care au condus-o aproape de Dumnezeu.
Războiul din 1940-41 m-a găsit tînăr, în vîrstă de 20 de ani, și l-am servit în aviația de război. În aprilie 1941, în timpul misiunii, o schijă de obuz, lovindu-mă la ceafă, mi-a rupt măduva coloanei vertebrale și mi-a provocat o hemoragie, avînd ca rezultat o ușoară paralizie a membrelor inferioare, adică paraplegie.
A venit după aceea ocupația germană și, deoarece starea mea începuse să se amelioreze încet, încet, am plecat în Orientul Mijlociu ca ofițer. Acolo am avut nenorocirea să mă lovesc din nou la ceafă, ceea ce a adus înrăutățirea situație mele.
După ce s-a sfîrșit al doilea război mondial, patria m-a trimis în, aprilie 1947, în America. Îndată ce am ajuns acolo, am solicitat o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală. Dar, din salonul de operație am ieșit mai rău decît cum intrasem. Diagnosticul a fost: tetraplegie spasmatică, ceea ce însemnă că atît mîinile cît și picioarele urmau să paralizeze complet.
Am rămas în America pînă în 1951, cînd am revenit în Grecia. Aici am avut cîteva simptome de ameliorare, dar fără rezultate concrete. În 1957, sănătatea mea s-a agravat din nou și am plecat pentru a adoua oară în Statele Unite ale Americii, de unde m-am întors în 1961 cu tetraplegie completă, așa cum am amintit mai sus.
Din 1961 pînă în 1970, cînd m-am vindecat, am stat la Așezămîntul Național de Recuperare a Invalizilor, în cartierul „Palaio Psihico”, fiind deja paralizat complet. De asemenea, în 1968 am vizitat din nou America pentru cîteva luni, iar în 1974 m-a invitat doctorul Rask pentru a mă examina și a constata cu exactitate ce se întîmplase (adică în ce chip mă vindecasem).
Mi-e foarte greu să istorisesc în cîteva rînduri evenimentele ce s-au petrecut în atîția ani, referitor la evoluția stării mele și la tulburarea sufletească care m-a însoțit în toți acești ani.
Îmi este greu să descriu în ordine cronologică mulțimea simțămintelor pe care le-am încercat: speranțe care veneau să mă ia pe aripile lor diafane și deznădejdile care întunecau totul în jurul meu. Asemenea valurilor mării, care vin cu putere și ne ridică sus pe spuma lor, apoi ne scufundă adînc, jos, tot astfel mă copleșeau diferitele simțăminte, purtîndu-mă încoace și-ncolo, apoi lăsîndu-mă adînc scufundat în deznădejde.
Nu este posibil să descriu chinul pe care îl sufeream cînd o muscă mi se așeza pe frunte și nu puteam face nici cea mai mică mișcare pentru a o alunga, sau cînd transpirația mi se rostogolea atît de supărător pe față și mă aflam în neputința de a-mi ridica mîna pentru a o șterge. De aceea, nu scriu pur și simplu istoria vieții mele, ci mă mărturisesc, dezvăluind astfel diferitele cute ale sufletului meu, întocmai cum veneau valurile vieții și mă băteau, ca să fie prezentate toate rănile pe care durerea le-a lucrat asupra lui și, mai mult decît atît, pentru a face evidentă schimbarea acestor răni în binecuvîntare, pace și bucurie, prin lucrarea Dumnezeiescului Har
În vremea aceea, după operație, am cunoscut un mare om de știință, umanist, pe doctorul Howard Rask, profesor la Universitatea din New York, la catedra de Medicină-Fizică de recuperare a invalizilor, care, văzîndu-mă decepționat, pe un ton rugător mi-a zis: „Te rog, Stavros, roagă-te lui Dumnezeu. Roagă-te neîncetat! Fă-o, te rog, pentru mine, chiar dacă tu nu crezi în El...”
Am plecat tulburat, gîndindu-mă în sinea mea: „Ce ironie... Eu am venit în America pentru a mă vindeca, iar medicul american mă trimite la DUMNEZEU!” Seara, în patul meu, mă gîndeam și ziceam: „Dar de ce insistă atît de mult acest om să merg să-L găsesc pe Dumnezeu? Cine L-a văzut pe Dumnezeu? Cum voi putea intra în legătură cu El? Oare e ușor acest lucru?” Și încep să-mi cercetez și să-mi examinez gîndirea: „Cine este Dumnezeu?” Și ore în șir îmi chinuiam mintea cu astfel de întrebări, așteptînd un răspuns care, firește, n-a venit. Ceasuri întregi mă chinuiam cu aceste gînduri și îndoieli, încît, la sfîrșit, am suferit o zăpăceală, o inerție în gîndire.
Îndată ce mintea mea începea să cerceteze și să reflecteze asupra acestei teme, deodată se oprea și aștepta... Ce aștepta? Nu puteam să înțeleg. Și în timpul acestei opriri, o voce puternică a izbucnit dinlăuntrul meu: „Doamne Dumnezeul meu, vreau să mă apropii de Tine, dar nu știu cum!” Am spus-o atît de tare, încît întreaga mea ființă a tresăltat și toată puterea mi s-a concentrat în acest cuvînt: „VREAU”. Acest „VREAU” este un cuvînt mic, dar cu o semnificație foarte mare. Felul în care îl vom pronunța are valoare: călduț, cald sau fierbinte?
Trebuie să ne încredințăm întreaga noastră voință în mîinile Atotputernicului Dumnezeu și atunci El va acționa ca Dumnezeu, în chip desăvîrșit, și ne va dărui pacea Sa care ne va cuprinde întreaga noastră ființă.
Aceasta aveam s-o înțeleg mult mai tîrziu.
Cînd m-am întors din America, m-am internat la Așezămîntul de Recuperare a Invalizilor, în cartierul „Palaio Psihico”.
Printre altele, mă chinuia încă întrebarea: „Cum Îl voi găsi pe Dumnezeu?” Începusem deja să cred că acest „VREAU”, pe care I l-am adresat Ziditorului, îmi va aduce rezultatul mult rîvnit și, pînă la urmă, Îl voi întilni pe Dumnezeu. Și, într-adevăr, am văzut că Domnul – drept răspuns la rugăciunea mea – a făcut mulți pași spre mine, păcătosul și nevrednicul.
Trecuseră suficiente zile de cînd venisem din America, cînd, într-o dimineață, în ziua de 30 mai 1961, își făcu apariția la Așezămînt un preot bătrîn, cu barba albă, un trimis al lui Dumnezeu, și îl aud că întreabă: „Dragii mei, cine a venit în această perioadă din străinătate?” După ce i-au arătat patul meu, se apropie de mine și mă întrebă: „Fiul meu, tu ai venit din străinătate?” „Da, părinte”, îi răspund. Iar el îmi întinde mîna. „Dar mîinile mele”, îi spun eu, „sunt paralizate. Nu pot să le ridic”. „Și picioarele?” mă întrebă. „Și picioarele sunt la fel”, îi zic. „Preamărit fie numele lui Dumnezeu!”, zice. Eu îl priveam cu curiozitate. A început atunci să mă întrebe cum am fost rănit, de unde sînt și altele. Crezînd că mă întreabă din simplă curiozitate și, întrucît voiam să înceteze acest interogatoriu, îi zic: „Părinte, pe cine căutați? Spuneți-mi ca să vă pot ajuta.” „Nu caut pe nimeni altcineva, fiule! Pentru tine am venit...” „Pentru mine? Dar, părinte”, îi zic, „dacă ați venit pentru mine, luați loc pe scaun și spuneți-mi ce doriți”.
Într-adevăr, a luat loc și mi-a zis: „Fiule, să fii fericit că te afli în acest loc...” L-am privit cu mirare și i-am răspuns: „Cum să fiu fericit, părinte, cîtă vreme sînt invalid?...” Da, fiule, însă acum ești aproape de Dumnezeu. Ai fost departe de El, dar fii încredințat că El te iubește. Și ia aminte, să nu cîrtești niciodată împotriva Lui, pentru că nu știi ce ți-a rezervat pînă la sfîrșitul vieții tale. Întotdeauna să-ți îndrepți nădejdea către El.” „Eh, cuvinte părintești de mîngîiere”, îmi ziceam în sinea mea. Dar au fost cuvinte profetice care s-au adeverit după 10 ani.
Cînd s-a ridicat să plece, l-am întrebat: „Dar, părinte, nu-mi spui cine ești?” „Da”, răspunse, „mă numesc Filotei Zervakos și sînt starețul Mănăstirii Logovardas din Paros.” „Și cine te-a trimis la mine?” îl întreb. A zîmbit cu modestie și cu zîmbetul pe buze îmi spuse: „De orice vei avea nevoie, fiul meu, scrie-mi și eu te voi ajuta”. M-a binecuvîntat, m-a salutat și s-a întors să plece. „O ultimă întrebare, părinte!” îi strig. „Este greu să se apropie cineva de Dumnezeu?” „Ah, fiul meu, pe cît ți se pare de greu, pe atît e de ușor. E suficient s-o dorești, să crezi și să te rogi pentru asta. Mărturisirea și Sfînta Împărtășanie sînt prima treaptă. Sînt grele acestea, fiul meu?” „Dacă sînt numai acestea, este foarte ușor”, îi răspund. I-am mulțumit și a plecat.
La cîteva luni după mărturisirea mea sinceră, l-am rugat pe părintele Filotei să mergem împreună la Sfîntul Nectarie să ne rugăm, acesta întărindu-mă în suferința mea. Ne-am dus la Eghina și, întrucît am urcat la biserica Sfîntului, a rostit Paraclisul, pe care l-am ascultat cu adîncă emoție și pioșenie. Credeam că mă aflu în cer și că Dumnezeu se aprorie de mine, iar acesta m-a făcut să simt o ușurare, ca ceva care a plecat și care, pînă atunci, îmi îngreunase sufletul. După ce s-a treminat Paraclisul, aflîndu-mă încă în biserică, s-a apropiat de mine o doamnă și m-a întrebat: „Cine era celălalt preot din biserică care a făcut paraclisul?” „Cine altul, părintele Filotei a fost”, îi răspund. „Nu despre părintele Filotei vă întreb, ci despre celălalt”, îmi spuse iarăși. Și, întrucît eu susțineam că am văzut doar pe părintele Filotei, iar doamna aceea insista că a luat parte la Paraclis și alt preot, l-am întrebat pe părintele Filotei dacă, într-adevăr, a mai fost și un alt preot. Iar el, adresîndu-se femeii, o întrebă: „L-ai văzut?” „Sigur că l-am văzut, părinte”. „Ce făcea?”, continuă părintele. „Binecuvînta”, răspunse aceasta. „Sfîntul Nectarie a fost, fiul meu!” Ascultînd acestea cu uimire, îl întreb și eu, la rîndul meu, pe părintele Filotei: „Sfinția voastră l-ați văzut, părinte?” „Sigur că l-am văzut”! îmi răspunse, „Și mi-a vorbit despre tine”.