...continuare:
O nouă tulburare în sufletul meu, o nouă zguduire...
Sufletul mi s-a umplut de o fericire deosebită, de o bucurie tainică pe care nu pot s-o explic în cuvinte.
Cînd m-am întors la Așezămînt, nu mă mai preocupa invaliditatea mea, ci minunea. Omul, de cele mai multe ori, cere restabilirea sănătății trupești, în timp ce Dumnezeu, ca Atotștiutor, îi dăruiește mîntuirea sufletului care este infinit mai prețioasă decît sănătatea trupului. Ca să ajungem la însănătoșirea trupească, este necesar ca, mai întîi, minunea să se întîmple înlăuntrul nostru. Adică, mai întîi trebuie să ne lepădăm de omul cel vechi și să ne îmbrăcăm în omul cel nou.
Din ziua aceea am început să mă simt ca și ceilalți oameni care sînt sănătoși trupește. Simțeam că înlăuntrul meu se află o mare putere. Însă cînd am revenit la sanatoriu (Așezămînt) și am văzut din nou pe acei invalizi disperați, pe chipul cărora se putea citi sentimentul părăsirii și uitării, cum își tîrau nefericirea unul lîngă celălalt, m-a cuprins o mîhnire inimaginabilă.
Ah! Cît aș mai vrea ca și acești semeni ai mei îndurerați să încerce acea emoție și tulburare pe care am simțit-o eu acolo, în Eghina, în biserica Sfîntului Nectarie!
După aceea, vizitele mele la Sfîntul Nectarie, la Eghina, au fost mai dese. Cînd cu părintele Filotei, cînd cu rudele mele. Devenise deja o necesitate vitală să vizitez mănăstirea și să mă rog Sfîntului. De fiecare dată cînd îl vizitam, îi ceream să mijlocească la Domnul să-mi dăruiască nu sănătatea întreagă, ci doar o mînă, ca să pot alunga muștele și țînțarii de pe frunte, care mă torturau atît de mult și trebuia să-i rabd. După aceea, cînd reveneam la sanatoriu, mă simțeam foarte întărit sufletește. Însă, în timp ce sănătatea mea sufletească o ducea tot mai bine, cea trupească mi se tot înrăutățea.
În 1969, am suferit o tromboflebită.
Am făcut o mică operație la călcîiul piciorului drept și am stat un timp în ghips. Atunci a venit un telefon de la părintele duhovnic, întrebîndu-mă dacă voiam să mergem împreună la Eghina să ne rugăm Sfîntului. Cu toate că mă aflam în această situație, n-am pregetat o clipă să merg împreună cu el ca să mă rog. Credința în puterea rugăciunii prinsese deja rădăcini înlăuntrul ființei mele și nimic nu mă putea împiedica să exploatez fiecare prilej.
Am mers împreună cu părintele Filotei, cu părintele Leontie, cu mama, cu fratele meu și cu cei doi militari care mă ajutau. Era sărbătoarea Sfinților Părinți.
După ce ne-am împărtășit cu toții în timpul Sfintei Liturghii, deodată mi-a venit o dorință puternică să mă închin la moaștele Sfîntului și am rugat pe părintele Filotei să ceară stareței să sprijine sfintele moaște pe picioarele mele paralizate. Ceream acest lucru pentru că niciodată nu m-am putut ridica de jos ca să mă închin la moaștele Sfîntului, din cauza unei fracturi în trupul meu (inflexibilitate)...
Atunci m-au ajutat băieții și mi-am înălțat mîinile deasupra moaștelor. M-am zguduit. Tremuram tot. Am simțit că îmbrățișam Sfîntul întreg, iar nu o bucățică de moaște... Și, deodată, au ieșit dinlăuntrul meu aceste cuvinte spontane: „Sfinte, n-am venit să-ți cer nimic astăzi, ci am venit să mă ofer pe mine însumi, întreg, lui Hristos. Tu știi ce trebuie să-mi dai. Dacă nu trebuie să-mi dai nimic, învrednicește-mă să devin un ostaș al lui Hristos, încît să fiu un motiv ca numele Lui să fie preamărit în orice loc m-aș afla, drept sau invalid, și arată-mi, Sfinte, că asculți rugăciunea mea, ca să mă întăresc în suferința mea.”
Aceasta a fost toată rugăciunea. Am plecat mulțumit și foarte liniștit. O pace imensă mi-a umplut sufletul. Eram sigur deja că minunea va veni, pot să spun că am așteptat-o. Am așteptat în fiecare clipă o mînă nevăzută care să mă ridice... Și după 10 zile de la ultima mea închinare la Eghina, pe cînd mă pregăteam, ca în fiecare dimineață, ca să îmi fac exercițiile mele obișnuite, deodată am simțit că ceva s-a desprins inlăuntrul meu, ca și cum eram legat și fusesem eliberat de legături; și, nu numai asta, dar am simțit nevoia să mă ridic eu singur. Am strigat atunci pe băieți, pe infirmierul Dimitrie Shortsanitis și șoferul Ioan Hatzakis, și le-am spus: „Băieți, ajutați-mă să încerc să mă ridic singur, fără proteze”. (În fiecare dimineață îmi puneau proteze mecanice speciale, ca să-mi întărească picioarele).
„Dar vei cădea!” îmi spun băieții. „Nu!”, le răspund, „Mă voi ridica singur. Vreau doar să mă ajutați puțin.” Ezitau, dar pentru că vedeau că insist, m-au ridicat...
Și... O, MINUNE!!!... Văd că stau drept și genunchii mei nu se mai îndoaie ca altădată...Vreau după aceea să-mi deschid picioarele ca să umblu, însă, credeți-mă, uitasem cum pășește omul. Cei de față mă priveau uluiți și-mi spun să-mi duc mai întîi un picior în față, apoi pe celălalt. Încerc și văd că merge. Cu nici un chip nu pot să vă transpun în postura mea psihologică din acel moment și să vă transmit zbuciumul meu sau să vă explic dorința și puterea care mă împingeau să-mi mișc picioarele odată cu primii pași, fără să mă tem că voi cădea și mi le voi frînge.
Dar cine poate să descrie bucuria mea atunci cînd am văzut că m-am ridicat și am și pășit fără ajutor?! Aceasta vă las pe dumneavoastră să vi-o imaginați.
Cel dintîi gînd care mi-a venit în minte în clipa aceea a fost să-mi îndrept primii mei pași spre bisericuța Așezămîntului și să-i dedic Multmilostivului nostru Dumnezeu, în semn de recunoștință. Nu aveam nimic altceva ca să-I ofer. În continuare, am chemat pe medicii Așezămîntului, Dimitrie Mouroulis și Ioan Konstandakis, pe surorile infirmiere și pe cei de la secția de fizioterapie, Hrístos Hristopoulos, Dimitrie Tsinganos, Gheorghe Anagnostakis, Panagiotis Bakouros etc, și le-am pus întrebarea: „Credeți că este posobil să umblu cîndva? Știu că am paralizie completă, atrofierea mușchilor și mai multe afecțiuni. Dar, în pofida tuturor acestora, aș vrea să-mi spuneți dacă voi putea să mă ridic vreodată.”