View Single Post
Vechi 09.11.2009, 15:11:22
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Sub tăișul cuțitului

Chiar din primul moment în care a simțit greutatea mlădiței ce creștea în ea, doamna Vlahakis începu să-i vorbească. Avea să fie pentru prima oară mamă, adică o adevărată înpărăteasă a lumii.
– Binecuvîntarea mea, copilașul meu! Da, vlăstărașul meu, vii? Încet, încet și cu grijă, căci ești încă mic și plăpînd… Să vezi ce-ți pregătesc și eu: hăinuțe de puf, pătuț din lemn de măr, păturele din cea mai bună lînă, cerșăfele de mătase. Așa frumos să te așez, așa mînuțele, așa piciorușele, uite și năsucul, uite stomăcelul… Cred ca ți-e foame. Vino la mine în brațe! Așa micuțul meu, ia lăptișor de la mămica… Simțea cu toată ființa ei desfătarea de a purta in trupul ei încă o viață.
Luni la rând, l-a vegheat în căsuța lui de carne. Luni la rand, i-a vorbit. Mii de cântece îi cîntase. De nenumărate ori se jucase cu el. Și cu cît i se apropia sorocul, cu atît mai mare îi era bucuria. Într-atît, încît îi strălucea chipul. Îl mîngîia duios, pe deasupra rochiei, și privea iar și iar micuța lui zestre. A cumpărat cel mai frumos pătuț din piață și l-a așezat lîngă patul ei. L-a aranjat frumos, frumos. Oriunde s-ar fi aflat mama în casă, ar fi auzit plînsetul odorului său. Ce fericire!
A intrat în luna a noua. Ajunse la mijlocul ei. De acum se apropia luna a zecea. Au dus-o la clinică, pentru că se împlinise sorocul. Termenul deja trecuse, dar nu dădea nici un semn de naștere. Sufletul i se înnegură. Doctorii erau din ce în ce mai neliniștiți... Dar ce simți mamoșul, cu mîinile sale pricepute? Copilul era așezat invers, cu piciorușele înainte! Înspăimîntător! A hotarât să se pregătească sala de operație. – O să-i facem astă seară cezariană, și apoi vom vedea ce se mai întîmplă, spuse acesta. Vestea ajunse pînă la familia domnului Nisiotis, care era funcționar al filialei centrale a Băncii Greciei. Om evlavios, acesta îl iubea mult pe Sfîntul Nectarie, într-atît încît îl vedea ca pe un membru al familiei sale. El și ai lui i-au simțit ajutorul, nu de puține ori. – Doamna Vlahakis are necazuri, îi spuse domnul Nisiotis soției lui. Au s-o taie. Biata de ea... și a făcut atît de mult bine... – Doamne Sfinte! au exclamat soția și fiul său. Domnul Nisiotis a luat o iconiță a Sfîntului Nectarie, a pus-o cu evlavie în buzunar, și s-a îndreptat spre clinica unde se afla doamna Vahakis. A găsit-o foarte supărată. Biata femeie aflase ce se întîmpla în trupul ei și deja parcă vedea cuțitul deasupra ei. Tremura de frică, închipuindu-și bisturiul intrîndu-i în carne, tăind-o pînă în măruntaie... Și dacă o să ajungă pînă la trupușorul fraged al copilului și o să-l rănească?!... O, Doamne, ce nenorocire! Sufletul îi ardea în chinuri ca ale iadului, însă în trup nu simțea nici o durere de naștere. Așa o găsi domnul Nisiotis cînd intră în salonul ei. Se apropie de ea, o salută, după care scoase cu evlavie din buzunar icoana Sfîntului Nectarie, pe care o luase de acasă, și o așeză pe noptieră. – Mă doare! strigă femeia, de îndată ce icoana a atins noptiera. Mă doare! Domnul Nisiotis a rămas ca trăsnit. Înțelesese! Își făcu cruce, după care se retrase din salon. – Sfinte Nectarie... îngînă numai, tremurînd de emoție. Imediat au dus-o pe femeie în sala de operație. Bisturiele luceau amenințătoare lîngă ea, dar nu a fost nevoie de ele. Peste puțină vreme, copilul se năștea normal. Uite-i căpșorul... uite-i și fruntea micuță, năsucul, obrăjorii, gătuțul, pieptișorul, burtica și piciorușele. Uite băiețelul! De îndată răsună în urechile mamei plînsetul copilașului ei, care i se păru ca un imn de slava cîntat de mii de îngeri! Slava Ție Atotputernice Doamne! Doctorul a urmărit, mut de uimire, minunea ce se petrecuse. Ieși apoi din sala de operație, plin de emoție. – Nu mă înșeală pe mine mîinile, domnule Nisiotis, spuse acesta. De mii de ori am întîlnit asemenea cazuri. Copilașul era așezat invers! Ceva s-a petrecut aici, în clinica mea! – Haideți cu mine, i-a spus atunci domnul Nisiotis. S-au dus amîndoi în salonul proaspetei mame. Pe noptiera ei se afla icoana Sfîntului, care atît de mult iubește oamenii, încît rîu de minuni izvorăște din mila lui cea mare. Amîndoi au privit îndelung icoana, fără să scoată o vorbă. Ce puteau oare să mai spună?... Slăvit să fie Domnul întru sfinții Săi!
Reply With Quote