Citat:
În prealabil postat de sophia
@Cristiboss - ce anume poate sa nu fie placut lui Dumnezeu dintre actele de milostenie? Eu despre ele vorbesc.
Si exista oameni care fac bine pur si simplu numai din dragoste pentru aproape, nu vor nimic in schimb si nici fala, si nici nu le merge mai bine. Nu crezi?
Vorbim de iubirea de aproape si a-l ajuta si nu despre persoana proprie.
Mai vorbim mai tarziu, cand poti tu.
|
Deci am revenit ! Sofia, milostenia de e făcută cu inimă curată și făra a urmări un scop în sine ( pt. că așa trebuie făcut, pt. că cine știe ce zice X sau Y , pt. că poate așa Dumnezeu mă ajută în problema X sau Y . . . ) este excelent, dar milostenia adevărată și cu adevărat folositoare și bine plăcută lui Dumnezeu, nu se face ori și cum , la întâmplare , dau, ajut cu ceva pe cineva și apoi am conștința împăcată . De multe ori facem milostenie într un mod mult prea simplist ca să-i spun astfel. Chiar eu am dat de multe ori la ieșirea din Biserică lui X sau Y, și Părintele ne-a atenționat să nu dăm bani lui X sau Y , pentru că aceștia sunt în patima beției și a fumatului. Deci și milostenia chiar de e făcută din dragoste să fie făcută dezinteresat din toate punctele de vedere, dar interesat de persoana, omul respectiv. Un exemplu de adevărată milostenie, l-am întâlnit aici pe forum, la umanitare . Mă refer la copiii și tatăl lor ajutați de Dorina, Anca, Ica, Negroponte , Nuți , etc. O acțiune amplă , o milostenie adevărată, dar care a luat o turnură nedorită datorită unor neânțelegeri. Când dorești cu adevărat binele cuiva , îl duci pe acela spre binele dorit până la capăt, nu trecător, ocazional, etc. Înțelegi ce vreau să spun . De ajut cu bani, un hoț, bețiv,drogat, sau un leneș, nu poate fi bineplăcut nimănui și mai ales lui Dumnezeu. Milostenia nu este egal - dau și plec , milostenia adevărată este cea care urmărește, binele celui ajutat , un bine ce nu este pasager, întâmplător, la plesneală. Poți face mai mult rău cuiva, de nu ști să l-ajuți cum și mai ales când trebuie. Acțiunea noastră să fie bine plăcută sub toate formele lui Dumnezeu , și în general e bine dragă Sofia, când ajuți pe cineva să nu te știe nici vântul și nici pământul, pentru că iar nu-i bine, pentru că suntem în pericolul Slavei deșarte , a trufiei, poate fără să ne dăm seama, dar există acest pericol. Te rog chiar să citești din Sf. Ioan Sinaitul , despre Slava deșartă . E foarte folositor. Doamne ajută !