View Single Post
Vechi 09.11.2009, 23:48:52
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Pentru spiritualitatea rasasriteana suferinta iadului este una ontologica.
Am sa dau cateva citate din Sfintii Parinti.
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsii pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul
--------
Isaac Sirul spune ca "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu",
adica iubirea Lui Dumnezeu e flacara fierbinte pentru cei din iad.
Adica, insusirile Lui Dumnezeu, infinit bune pentru cei din Rai, sunt
simtite si patimite infinit rau de cei din iad. Da, in modul asta se poate
spune ca suferinta iadului e ontologica. Atunci si ghemis si geo.nektarios
au dreptate. Si nici nu mai e nevoie sa motivam o creatie rea.
ghemis, ai dreptate, meritam cate o bota din cand in cand! face bine!
Cum se impaca aceste frumoase citate din Sfintii Parinti cu povestile de speriat babele citate din Parintele Cleopa? Unde sunt viermii care intra prin gura si ies prin urechi? Unde este focul cel negru de miliarde de grade care arde si nu mistuie? Unde e tartarul inghetat?...

Eu asta incerc sa clarific: este chinul iadului o suferinta fizica sau spirituala? Sunt metafore cuvintele Mantuitorului sau nu? Si daca sunt, ce inseamna e fapt?

Adica eu intreb patru preoti, de la profesori universitari pana la doctoranzi in Teologie si toti imi confirma ca iadul este o suferinta vesnica de natura spirituala, dar eu trebuie sa inghit povestile horror imaginate de strabunicii nostri? S-avem pardon, domnilor.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote