Populatia globului, a urcat in 2002, la 6,2 miliarde de locuitori, cu aproape 80 de milioane ( sau cu 1,3%) mai mult decat in 2001.
Sase tari sunt raspunzatoare de jumatate din cresterea anuala a populatiei globului : India ( 16 milioane), China ( 9 milioane), Pakistan ( 4 milioane), Nigeria ( 4 milioane), Bangladesh ( 3milioane), si Indonezia ( 2 milioane).
Cele 48 de tari, calificate drept cele mai putin dezvoltate au rate de crestere apopulatiei si mai mari. Daca tendintele continua, populatiile insumate ale acestor tari aproape ca se vor tripla la jumatatea secolului- de la 658 de milioane la 1,8 miliarde.
Printre tarile cu rate ale natalitatii extrem de ridicate ( sapte copii de femeie sau mai mult ), se numara Afganistanul, Angola, Burkina Faso, Burundi, Liberia Mali, niger, Somalia, Uganda si Yemen.
Cresterea populatiei intr-un ritm necontrolat si in zone sarace este un fapt ce agraveaza problemele omenirii si de aceea la conferinta Internationala asupra Populatiei si a Dezvoltarii tinuta la Cairo in 1994, s-a convenit finantarea unui program pe 20 de ani privind populatia si sanatatea reproducerii, tarile in curs de dezvoltare acoperind doua treimi din costuri, iar tarile donatoare platind restul.
Totalul cheltuielilor era prevazut sa fie de 17 miliarde dolari pana in 2000 iar apoi sa urce la 22 miliarde pana in 2015. In timp ce tarile in curs de dezvoltare si-au onorat in mare parte promisiunile, tarile donatoare nu au contribuit decat cu o treime din partea ce le revenea. Consecinta a fost ca 122 milioane de femei au ramas insarcinate fara sa fi dorit. O treime au facut avorturi, 65 de mii au murit la nastere si 844 de mii au suferit leziuni cronice sau permanente ca rezultat al sarcinii.
Este de asteptat ca zonele urbane sa absoarba tot excedentul populatiei din urmatorii 30 de ani. Dupa secole de migrare de la sat la oras, 3/4 din locuitorii lumii industrializate locuiesc la orase. Tarile in curs de dezvoltare urmeaza aceeasi tendinta. In 1950, 18% din locuitorii lumii in curs de dezvoltare erau oraseni. Acest proces s-a dublat in 2000, ajungand la 40%, si se prevede ca in 2030 sa ajunga la 56%, cand in intreaga lume 60% din populatie va locui la oras.
|