Citat:
În prealabil postat de smaranta
De curand m-am mutat in casa noua si m-am gandit sa vorbesc cu preotul nostru sa vina sa o sfinteasca si as vrea sa aflu cum se procedeaza ,in sensul ca ,se invita si rudele si se face o masa sau e obligatoriu sa fie duminica ptr a face festania?Ce obiceiuri sunt cu aceasta ocazie?Sincer eu nu as face mare tam-tam,as vrea sa fim doar noi, cei ai casei si preotul.Va rog daca puteti sa-mi raspundeti.multumesc.
|
cel mai important lucru e slujba de sfintire. de aceea trebuie sa te ingrijesti cu luare aminte. il suni pe parinte si intrebi ce trebuie sa pregatesti.
de obicei, trebuie sa ai niste lumanari (preferabil de ceara curata pe care le poti aprinde intr-o cana sau bol cu faina ca sa stea drepte), un bol pentru apa in care se va face agheazma, un propsop ca sa aiba parintele cu ce sa se stearga pe maini dupa sfintirea apei, un pomelnic cu cei ai casei (si cei pe care vrei sa-i mai pomenesti), un pahar cu ulei, niste betisoare cu vata cu care se va insemna cu semnul crucii in casa. si cam atat. restul, tamaie si carbune pentru cadelnita sau catuie, o aduce parintele. si busuiocul se poate sa-l aduca tot el dar ar fi bine sa ai si tu in casa. si nu, nu e obligatoriu sa faci duminica. cam asta pentru slujba. dar, pentru siguranta, suni si te interesezi direct la parinte.
cat despre cine chemi... pe cine vrei tu. familia (cei cu care traiesti sub acoperis) e bine sa fie prezenta. iar restul... cate locuri ai. si masa dupa puterile tale si dupa intelegerea de care ai parte din partea invitatilor. daca nu sunt pretentiosi.
dar e bine sa ai o masa calda si dupa puterile tale de imbelsugata, la care sa-i aduni pe toti ai tai si sa va bucurati de moment...
Doamne ajuta!