În prealabil postat de Totpeetor
Lacrimi ai spus:"Se bazeaza doar pe cateva versete, pe care de obicei le scot din context."
Da-mi cateva exemple,mie nu imi plac acuzele fara dovezi,indiferent daca sunt eu acuzat sau eu contrazic.Asa e corect.
Acum Danut 7,a venit randul sa ne mai duelam si noi :),oricum cu tine voi avea o discutie mai lejera,pentru ca deja ne cunoastem bine si ne cam stim modul de gandire.
M-ai intrebat:"Cum poate sa te zideasca ceva ce nu intelegi?".In lume sunt multe lucruri pe care nu le intelegem,dar asta nu inseamna ca ele nu exista.Pai multe lucruri pot fi considerate absurde din aceasta pricina(acum nu pretind ca eu le inteleg si tu nu).Ce am afirmat eu o spune si apostolul Pavel,uite:
1 Corinteni 14:3 Cine prorocește, dimpotrivă, vorbește oamenilor, spre zidire, sfătuire și mângâiere.
1 Corinteni 14:4 Cine vorbește în altă limbă, SE ZIDESTE pe sine însuși; dar cine prorocește, zidește sufletește Biserica.
Uite aici vezi clar ca acest dar este dat spre zidirea sufleteasca a celui ce il primeste,in schimb,cel care prooroceste(in propria limba sau in alte limbi,nu are importanta),adica aduce la cunostinta fratilor in Hristos un mesaj divin,zideste sufleteste Biserica.Lucrurile sunt clare deci.Darul vorbirii in limbi nu a fost dat cu scopul evanghelizarii altora,ci a "zidirii"sufletesti a celui ce il primeste,asa spune Scriptura.Acum e greu de inteles cum si in ce mod are aceasta loc,doar cel care l-a primit stie,dar asta nu inseamna ca nu exista.Aceste limbi pot fi atat limbi cunoscute cat si limbi necunoascute,"ingeresti" cum tot Pavel aminteste:
1 Corinteni 13:1 Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aș avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.
Deci se vorbeste despre limbi omenesti sau ingeresti,nu neaparat cunoscute.
Si stii ce mi se pare curios,este ca se poate ca cineva sa aiba acest dar,insa sa nu cunoasca sensul cuvintelor pe care le rosteste.Uite ce mai spune Pavel:
1 Corinteni 14:13 De aceea, cine vorbește în altă limbă, să se roage să aibă și darul s-o tălmăcească.
Deci se poate ca acea persoana sa nu aiba si darul sa o talmaceasca,talmacirea reprezinta un alt dar.Stiu ca noua ni s-ar parea absurd dar asta e o taina cum este si taina botezului cu apa s.a.,doar cei care au acest dar stiu sau simt ce inseamna aceste lucruri cu adevarat.
Darul vorbirii in limbi nu inseamna ca gata daca l-ai primit poti vorbi in astfel de limbi oricand voiesti si cu cine voiesti,el vine de la Dumnezeu,la fel cum acea persoana nu a invatat nimic pentru a sti acea limba.Este greu de explicat,insa noi nu trebuie sa negam acest dar,doar biblia il mentioneaza.
In acel capitol din 1 Corinteni 14,Pavel vrea sa faca o organizare in biserici,arata ca acest dar nu trebuie folosit oricum:
1 Corinteni 14:6 În adevăr, fraților, de ce folos v-aș fi eu, dacă aș veni la voi vorbind în alte limbi, și dacă cuvântul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunoștință, nici prorocie, nici învățătură?
El sfatuieste ca acest dar sa fie folosit in Biserici in asa fel incat sa contribuie si la zidirea Bisericii nu numai a celui ce il are:
1 Corinteni 14:12 Tot așa și voi, fiindcă râvniți după daruri duhovnicești, să căutați să le aveți din belșug, în vederea zidirii sufletești a Bisericii.
1 Corinteni 14:17 Negreșit, tu mulțumești lui Dumnezeu foarte frumos, dar celălalt nu rămâne zidit sufletește.
1 Corinteni 14:27 Dacă sunt unii, care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, fiecare la rând: și unul să tălmăcească.
Si asa mai departe,vedem aici ordini organizatorice,iar darul vorbirii in limbi este un semn pentru cei necredinciosi:
1 Corinteni 14:22 Prin urmare, limbile sunt un semn nu pentru cei credincioși, ci pentru cei necredincioși. Prorocia, dimpotrivă, este un semn nu pentru cei necredincioși, ci pentru cei credincioși.
Dar Pavel nu desfiinteaza acest dar.EL va dura cat va tine harul,pentru ca biblia vorbeste de o perioada de har,dupa acesta va inceta si va ramane doar dragostea .
Tu iar mi-ai mai spus:
"Darul vorbirii in limbi nu mai a fost necesar odata ce stiinta a crescut, si o data ce si cei care nu graiau in limbi duhovnicesti(nu l-au cunoscut pe Dumnezeu) pentru care a fost si dar acest dar au ajuns si ei la cunoasterea lui Dumnezeu nemaifiind voie de interventie directa pentru vestire ci graind fata catre fata direct fiecare in graiul limbii tarii lui."
Mai citeste atent acolo unde se vorbeste despre acest dar si vei intelege cum stau lucrurile.Vei vedea ca primii crestini vorbeau in limbi in Biserici,desi fiecare aveau o limba comuna si se puteau intelege foarte bine.Uite ce spune din nou apostolul Pavel:
1 Corinteni 14:27 Dacă sunt unii, care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, fiecare la rând: și unul să tălmăcească.
1 Corinteni 14:28 Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în Biserică, și să-și vorbească numai lui însuși și lui Dumnezeu.
Deci vorbirea in limbi are o alta utilitate nu acea de evanghelizare,adica sa primesti acest dar pentru ca sa ii poti vorbi altuia care vorbeste alta limba.Acest dar s-a dat spre zidirea acelei persoane si a bisericii.De aceea nu trebuie sa afirmam despre acest dar ce biblia nu spune,trebuie sa fim atenti cand citim in biblie despre aceste lucruri.De asta nu am vrut sa discut despre acest subiect,dar totusi nu am vrut de asemenea sa las sa se inteleaga lucruri pe care biblia nu le spune.Nici eu nu stiu prea multe despre aceasta tema,doar ce afirma biblia,de aceea nu trebuie sa facem constatari pripite.Nu este corect.
|