Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
 Imi pare rău, eu nu îmi amintesc să îmi fi explicat nici dvs, nici vasinec/litanu/mariann, aceste versete. Poate că am uitat eu. Dar știu sigur că obligația dvs ca "creștin" adventist este aceiași care o spune Biblia: de a vă smeri și de a explica Adevărul.
|
Compasiunea creștină față de scurta dvs. memorie mă obligă într-adevăr să încerc din nou o explicație, însă asupra unui singur pasaj despre care am pomenit doar o singură dată:
Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”.
Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista?
|
Minunea făcută de oasele lui Elisei este răspunsul lui Dumnezeu la atitudinea batjocoritoare a contemporanilor. Nu este nici o urmă de cult a moaștelor acolo ori vreo fantomă de-a lui Elisei. Totul se petrece în grabă, intervine panica generată de invadatori, mortul s-a atins de oasele lui Elisei din întâmplare, miracolul nu se datorează credinței nimănui, fiindcă niciunul din cei prezenți nu se așteptaseră la așa-ceva. Ceea ce este însă mai interesant, și pentru mine este normal, minunea nu este exploatată altfel decât menționată ca o notă de subsol într-o cronică națională. Nu s-a fixat locul acela ca loc sacru, de pelerinaj, nu s-a construit acolo un mic templu, nu au fost transportate oasele profetului prin toată țara, nu s-au închinat la ele, nu le-au pupat, etc.
Dacă eram în locul lor (!), îmi aduceam și eu morții să se atingă de Elisei. Aș fi cumpărat toate grotele mortuare din zonă, ca să mă asigur că am monopol asupra profetului și că nimeni nu ia o așchie din oasele lui, pentru concurență. Ar fi fost o mare afacere, și ca evreu m-aș fi priceput de minune. S-ar fi format cozi până în India... că doar toți oamenii mor și ar dori să trăiască și după. Dar n-a fost nimic de acest gen. La drept vorbind, dacă puterea de viață ar fi fost în oasele bunului profet, întrebarea este de ce n-a înviat el însuși? Sau, mai degrabă, de ce s-a îmbolnăvit și de ce a murit? Și de ce a trebuit îngropat, așa cum se face cu orice cadavru al oricărei ființe de carne? Nu se spune că oasele îi erau parfumate, diferite de ale altora. Când Iisus vorbește despre religia fariseilor, le reproșează tocmai preocuparea pentru mormintele profeților, în timp ce ei suceau învățăturile lor (Mat. 23:29-32; Luca 11:47-48), iar oasele morților, fără distincție, Iisus le numește ca orice evreu: „oase spurcate”:
Matei 23:27 „
Vai de voi, cărturari și farisei ipocriți! Sunteți ca mormintele văruite, care, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morților și de toată spurcăciunea.” (conf. Lev. 22:4)