Păi ce faci domnule Tricesimusseptimus? Te apuci să povestești cu cuvintele tale pasajul respectiv? Asta li se cere copiilor de clasa a treia.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Minunea făcută de oasele lui Elisei este răspunsul lui Dumnezeu la atitudinea batjocoritoare a contemporanilor. Nu este nici o urmă de cult a moaștelor acolo ori vreo fantomă de-a lui Elisei. Totul se petrece în grabă, intervine panica generată de invadatori, mortul s-a atins de oasele lui Elisei din întâmplare, miracolul nu se datorează credinței nimănui, fiindcă niciunul din cei prezenți nu se așteptaseră la așa-ceva. Ceea ce este însă mai interesant, și pentru mine este normal, minunea nu este exploatată altfel decât menționată ca o notă de subsol într-o cronică națională. Nu s-a fixat locul acela ca loc sacru, de pelerinaj, nu s-a construit acolo un mic templu, nu au fost transportate oasele profetului prin toată țara, nu s-au închinat la ele, nu le-au pupat, etc....
Când Iisus vorbește despre religia fariseilor, le reproșează tocmai preocuparea pentru mormintele profeților, în timp ce ei suceau învățăturile lor (Mat. 23:29-32; Luca 11:47-48), iar oasele morților, fără distincție, Iisus le numește ca orice evreu: „oase spurcate”:
Matei 23:27 „Vai de voi, cărturari și farisei ipocriți! Sunteți ca mormintele văruite, care, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morților și de toată spurcăciunea.” (conf. Lev. 22:4)
|
da, dar nu spune să nu ne preocupăm de grija pentru cei răposați. De fapt mormintele adventiștilor tăi sunt la fel de bine îngrijite, chiar mai bine îngrijite (sunteți în medie mai înstăriți), decât ale altora.
Grija și respectul pentru cei decedați a existat întotdeauna și în timpul VT și în Noul Testament
3 Impărați 13.30-31 "Și i-a pus trupul lui într-un mormânt al său și l-a plâns, zicând: "Vai, vai, fratele meu!" 31.Iar după ce l-a înmormântat, a zis el fiilor săi: "Când eu voi muri, să mă înmormântați și pe mine tot în mormântul în care este înmormântat omul lui Dumnezeu; să puneți oasele mele lângă oasele lui"
ca să nu mai vorbim de faptul că femeile mironosițe s-au dus la mormântul lui Isus în prima zi a săptămânii ca să țină o datină locală, întâlnită frecvent în Orientul Antic, datină ce nu este nicăieri cerută în Biblie: Aceea de a îngriji și unge cu miresme și miruri, trupul unui mort. În acest fel își exprimau oamenii acelor vremuri, dragostea față de cel decedat. Acest aspect e atestat de toate cele 4 evanghelii.
În fine, iarăși deviem de la subiect, intrebarea mea era cu totul alta și se referea la existența sau inexistența sufletului după moartea trupului.
Reiau citatul:
4 Regi 13.21 (sau 2 Imp.13.21-biblia sectantilor) “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete și, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei.CĂZÂND ACELA, S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT ȘI S-A SCULAT PE PICIOARELE SALE”.
Puteau oasele unui sfânt decedat să facă minuni dacă sufletul acelui sfânt nu mai exista?
Asta era întrebarea.
De ce a ales Dumnezeu să facă minuni prin rămășițele pământești ale unui om, dacă sufletul acelui bărbat nu mai exista și erau niște rămășite la fel ca ale oricărui om sau animal care a trăit cândva pe pământ?