View Single Post
Vechi 15.11.2009, 17:14:20
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Continuare

BISERICA DIN CRASNA-UCRAINA

Prima zi din pelerinajul nostru in UCRAINA ESTE O ZI DE SIMBATA.Dupa trecerea vamii cu bine si fara impedimente ,ne oprim nu departe intr-o comuna PATRAUTI ,de unde luam pe transaltoarea noastra care ne va insoti in drumul nostru prin UCRAINA,ca sa ne traduca ,organizatoarei, la cazari si noua la cumparaturi ,pomelnice,pentru scrierea lor cu litere rusesti,aceste fiind un fapt foate important pentru noi! si si la anumite citiri in limba rusa pe unde vom umbla ca sa intelegem cit mai multe si sa ne folosim cit mai mult.
Apoi plecam in satul CRASNA [CARE TRADUS INSEAMNA FRUMOASA].Acest sat cuprinde 10000 locuitori dintre care 90 la suta sint romani ,bucovineni.Trecem pe linga cimitir ,unde tocmai se facea o slujba de ingropaciune chiar de catre preotul paroh al bisericii la care ne indreptam noi.Pina vine noi intram in biserica ,ne inchinam la icoana MAICII DOMNULUI MARE FACATORE DE SUTE DE MINUNI!Este o icoana deosebita ca ma intimpina cu un zimbet superb ,ne priveste din orice colt am fi noi in biserica ,izvoraste mir.Admiram si foarte frumoasele picturi ,deosebite ,care am aflat ulterior ,intrebind preotul ,ca sint pictate de un pictor localnic ..adica de prin zona Chisinaului.Folosesc acest prilej, dupa inchinare ,pentru a filma atit exteriorul cit si minunatul interior cu icone deosebit de frumoase!Vine si preotul de la cimitir si ne povesteste istoria acestei minunate icoane care a facut ,zice el ,sute de minuni si care este scoasa si pentru ploaie,cind este seceta.Aceasta icoana a fost pictata in vremea comunistilor de un localnic talentat care picta icoane si le facea cadou de nunta la miri .Asa a fost si cu aceasta icoana ,care dupa un timp a inceput sa lacrimeze .A fost anuntat preotul si cei doi casatoriti ,au daruit-o bisericii.Icoana izvoreste mir care se prelinge pina la un loc ,pe bratul mintuitorului si se duce in spatele icoanei ,unde se contureaza o imagine a capului Mintuitorului copil ,la fel cu aceea icoana de pe iconostasul bisericii.Mirul nu poate fi colectat pentru ca el merge acolo unde se picteaza din acest mir ,singura ,icoana Mintuitorului copil .Dar din cei doi monahi care am avut bucuria sa n e insoteasca in acest pelerinaj ,unul ,la indicatia preotului paroh.VASILE ,a luat cu degetul si e-a miruit de acolo.Mirosea extraordinar de frumos!!Minunat!!
Preotul a spus san e apropiem de icoana si sa privim indeaproape la ochiul sing al icoanei ,acela care izvoraste mir si am vazut ca el ..clipeste!am vazut f.f.clar asta,cum a clipit de citeva ori.
Pe linga icoana minunata biserica are si o pictura deosebita ,o icoana a Maicii Domnului in picioare care se roaga .Am admirat si frumoasa pictur a SFINTEI TREIMI de pe tavan ,care mi s-a parut a fi deosebita …nici nu am mai vazut pe unde am umblat noi in UCRAINA o astfel de pictura:Dumnezeu Tatal pe un nor ,avind in fata sa pe Duhul Sfint ca un porumbel ce izvora raze concentrice si opus Lui se afla IISUS HRISTOS RASTIGNIT ,CE PAREA O PICTURA TRIDIMENSIONALA SI CARE NE PRIVEA PE FIECARE DINTRE NOI INDIFERENT IN CE COLT AL BISERICII NE-AM AFLA!Iconostsul este foarte frumos ,seaman cumva cu cel de la manastirea sirbeasca de liga Gataia ,unde se afla lantul si calota craniana a SFintului Mare Mucenic GHEORGHE.De o parte si de alta a lui ,strajuiau ,in picioare cei doi mari mucenici sfinti DIMITRIE SI GHEORGHE.
Am plecat de la biserica pentru ca eram asteptati cu masa de localnicii care urmau san e cazeze ,in 3 case .A m fost primiti cu masa intinsa in curte cu mincaruri si de post si de dulce ,caci aveam cu noi monahi si monahii care nu mincau deloc ,unii de dulce,niciodat .Asa ca acele femei care au gatit masa au fost atente si la acest aspect .Oamenii au fost foarte primitori ,gazda am remarcat ca a doemit pe jos ,pe niste paturi ,aceea la care am mincat si am fost cei mai multi cazati .
Seara ne-am dus din nou la biserica, caci era vecernia cu litie ,a doua zi fiind dupa calendarul lor zuia crucii. Am vazut biserica proape plina la vecernie si foarte mult tineret,copiii ,baieti si fete care toate erau cu rochii ,fuste si cu basmalute pe cap .Niciuna nu era descoperita si nici cu pantaloni .Strana era sus in cor si cintau atita de frumos ca in mosd sigur erau acompaniati de ingeri!..superb era..parca eram in ceruri .!Si sta intr-un sat bucovinean ..cu oameni simpli si foarte primitori ..dar cu o bisrica pe masura lor si a preotului pe care il aveau!..nu ma indoiesc de asta!Dupa vecernie preotul s-a pus in genunchi si a inceput sa citeasca acatistul MAICII DOMNULUI DE LA CRASNA;toata lumea era in genunchi .Eu m-am nimerit sa stau cam aproape de rindul unu ,pe latral ,rindul primul in care erau copii.Ii priveam cum stateau in genunchi si cu minutele la piept ,impreunate si ascultau cu mare evlavie acatistul.Mie mi se pareau a fi niste ingeri.!!
A doua zi corul care dadea raspunsurile era mixt .dar cintarile superbe m-au facut sa inteleg ca ei nu cintau singuri ci ingerii din ceruri erau atunci cu ei!Predica preotului a fost foarte ACTUALIZATA ,vorbea despre ziua crucii ,despre importanta crucii in viata noastra si a facut referire la tinerii care nu erau in biserica ,aceia avind mai mare nevoie de cuvintele lui.Apoi a luat cuvintul si un preot din grupul nostru ,care a participat la SF.LITUGHIE si a spus ca s-a folosit foarte mult de cele constatate aici si ca va transmite si la cei din Romania impresiile foarte bune despre lumea evlavioasa de aci despre copii care vin in numar mare la biserica ,despre cintarile din biserica…si noi la fel ..mi-am zis in gind..caci toti am ramas impresionati !..de toate.Si preotul Vasile a zis ca s-a simtit in comuniune cu romanii din Romania ,prin coliturgisire cu preotul din grupul nostru si participarea noastra..Afara a urmat sfintirea apei ,luata de credinciosi in vase si pusa in curte in jurul unei troite.Ni s-a spus ca aghiasma din ziua crucii are o mai mare putere ,chiar daca nu asa puternica ca si aghiasma mare!Preotul a repetat de mai multe ori la sfirsit ,ca si la sfirsitul predicii din biserica,ca azi ,desi este Duminica ,este zi de post!
Am plecat la masa din nou si apoi mai departe ,raminid cu o impresie de neuitat a celor vazute si constatate in acest sat de romani ,in care copii sint nascuti toti citi vin pe lume intre 4-10 copii,inclusiv intelectualii au multi copii.Si Doamne cit este de frumos sa iI vedem la Biserica imbracati cuviicios! Si ascultind pe preotul lor.
Mentionez ca la plecarea noastra mai departe din satul CRASNA ,in care ne-am simtit foarte bine atit la slujbe cit si la oamenii care ne-au cazat si osptat,atit de cuviincios si frumos,a aparut a 3-a ispita ,de care am aflat mai tirziu de la RODICA ,translatoarea noastra ,care avea un copil mic ,o fetita sub un an ,cu care a venit pina la CRASNA si aceasta inainte de plecarea noastra a avut un scaun cu singe!!lucru care nu este de saga la un copil asa de mic!!Dar ea ,in mod normal ar fi trebuit san u mai mearga cu noi mai departed at fiind situatia aparuta ,ci sa mearg acu copilul la medic!Dar ea a lasat pe micuta fiinta in grija MAICII DOMNULUI ,dindu-si seama ca poate fi o ispita de la cel rau prin care noi sa fim foarte dezavantajati fara seviciile ei!La intoarcerea noastra ,sotul a venit la CHISINAU cu masina sa o ia ,,sin u ne-a sus ca s-ar fi intimplt ceva rau cu fetita lor.Asa a avut grija Maica Domnului de ea.Ce ziceti de atita credinta!!FRUMOS..NU!?!
VA URMA...zuia a 2-a
Reply With Quote