View Single Post
Vechi 16.11.2009, 17:00:30
GeorgeS GeorgeS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.10.2009
Locație: Slobozia
Religia: Ortodox
Implicit

Genul acesta de cantari pietiste nu ar trebui sa se regaseasca in slujbele bisericesti. Tipicul prevede ca la impartasirea clericilor sa se cante Chinonicul care este specific fiecarei zi din saptamana ,cat si fiecarei sarbatori. Acest chinonic este scurt, doar un vers dintr-un psalm de ex."Laudati pe Domnul din ceruri! Aliluia". De aceea, pentru prelungirea timpului si a intinderii cantarii , chinonicul se canta f. lent, in ritm papadic, transformandu-se intr-un adevarat imn de slava adresat lui Dumnezeu ,in care locul cuvintelor este luat de melodia bizantina.
In Ardeal nu se mai practica asa ceva , dupa cum nici muzica psaltica nu se mai canta, deoarece trei sute de ani de dominatie habsburgica si-au pus amprenta asupra a ceea ce a mai ramas din ortodoxie. Dupa uniatie, incet-incet, ortodocsii ardeleni au uitat sa cante psaltichia, si au imprumutat cantarile catolice de la greco-catolici si de la protestanti. Abia prin sec.19, mitropolitul Andrei Saguna l-a insarcinat pe pr. prof. Dimitrie Cuntanu sa culeaga de pe la toti cantaretii stranelor ortodoxe stilul lor de cantare si sa-l puna pe note. Asa s-a nascut cantarea bisericeasca ardeleana dupa Cuntan care este raspandita prin tot Ardealul. Totusi anumite cantari au ramas tributare muzicii populare cat si a celei greco-catolice si protestante. Par. Pomohaci si Par. Marcus nu sunt de vina pt. ca asa simt ei ortodoxia, chiar daca aceste cantari nu sunt potrivite slujbelor noastre.
Inca un lucru care l-am remarcat : Putine carti de psaltichie s-au tiparit in Ardeal dupa '89, tocmai pentru ca acolo daca s-ar canta asa ceva ar zice ca ai venit din cosmos. Odata eram undeva in jud. Bihor si la o utrenie am cantat Doxologia Mare a lui Ghelasie Basarabeanu, cea care este f. raspandita in Regat. La sfarsit , cantorul (asa se cheama la ardeleni cantaretul) mi-a zis "Este frumos , dar nu se potriveste cu ce cantam noi. Nu-i obiceiul acesta pe la noi".
As fi curios ce efect ar avea , la o liturghie in Ardeal, sa se cante de pilda "Agni Parthene" adica "Fecioara Curata " care este o cantare a intregii ortodoxii!
Reply With Quote