Consider ca am fost binecuvintati grupul nostru intru-cit am avut cu noi doi preoti monahi de la doua manastiri ,una din sud si alta din estul tarii,trei monahii ,o preoteasa din Bucuresti ,o fiica de preot din Suceava si un copil,o fetita draguta si simpatica.
Plecam din acest frumos sat cu nume frumos,CRASNA spre CERNAUTI unde neoprim la
Aci o admiram de afara ,trecind prin parcul din fata ei si apoi ne inchinam la moastele celor trei sfinti aflate in biserica,ale SFINTEI VARVARA ale SFINTULUI PANTELIMON ,ale SFINTULUI IOV,precum si la icoana Maicii Domnului PANTANASSA ,aflata aici si ICOANA FAMILIEI ROMANOVILORPlecam si la iesire avem ocazia sa auzim cum bat clopotele de frumos la aceasta catedrala .Mergem tot in CERNAUTI la o biserica deosebit de frumoasa ,
Aceasta are doua turnuri in torsada ,urcam mai multe trepte ,iar in interior ,pe partea dreapta se afla o icoana deosebit de frumoasa si in marime naturala a SFINTULUI NICOLAE ,care este vie de-a dreptul …si care ne privea cu bunatate.Aci se afla si moastele SFINTULUI IOAN CEL NOU DE LA SUVEAVA,..admiram foarte frumoasele icoane din aceasta biserica ..picturi deosebite din viata paminteasca a Mintuitorului,dar si frumosul iconostas,care se afla in partea dreapta cum intram ,deci mai atipic de cum sintem noi obisnuiti ,in fata vizavi cu intrarea fiind moastele si icoana Maicii Domnului.Alaturi de frumoasa biserica se afla si pangarul si manastirea de maici. .Am dat si pomeniri aici ,iar o maica a facut milostenie cu noi si ne-a schimbat valuta,euro in grivini ,moneda lor nationala[1 euro=12,5 grivini]..ce bine ne-a prins ca era Duminica si totul era inchis.!Plecam dupa un timp destul de indelungat de popas aci ..necesar pentru schimbul valutar,la
Este o manastire romaneasca ,ce m-a impresionat prin aranjamentul ei ,manastirea mare in mijloc,cu hramul INALTAREA DOMNULUI,inconjurata de celelate cladiri,anume:BISERICA ACOPERAMINTUL MAICII DOMNUIL care are sub ea schitul SFINTUL SERAFIM DE SAROV,staretia ,chiliile celor 100 de calugari vietuitori aici,altarul de vara ,foarte frumos,sala de mese de protocol si cea obisnuita unde se ia masa,cei cazati beneficiind de cina si mic dejun ..La intrare am admirat o noua si frumoasa biserica ,aflata in constructie ,cu turnurile gata,iar in stinga se afla cimitirul si capela.Am intrat printr-o frumoasa poarta de fier forjat pe sub turnul clopotnita ,intr-o curte cu alei marginite de flori ,iar inspre staretie se afla si un parc frumos ce desparte staretia si chiliile de biserica centrala .Ne-am inchinat in biserica ,am fost invitati la cazare ,care este foarte buna ,tot in cladirea cu clopotnita,am fost chemati la masa de seara ,apoi am fost invitati de un calugar in sala de mese de protocol ,care era foarte frumos pictata si ni s-a spus ca a fost pictata cu rugaciune de maicile de la manastirea BOIAN.Obositi de drumul lung am reusit sa mergem la somn ,iar a doua zi am participat la Sfinta Liturghie de dimineata de la ora 5,in biserica mare.In biserica cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI slujba era de noapte la ora 2,iar in schitul SF.SERAFIM ,la ora 24.Ne-am inchinat seara si a doua zi si la mostele Sfintului Serafim de SAROV ,admirind si icoanele cu Sfintul ,aflate in paraclis.Apoi am mers la pangar si am cumparat carti in limba romana ,religioase,icoane..am dat pomeniri tot in romana si lei romanesti,apoi am urcat,dupa luarea mesei in turnul clopotnita cu acel calugar de seara care ne-a invitat daca vrem ,sa admiram panorama ..care este splendida de sus de la clopot ,noi fiind mai sus decit crucea de pe biserica centrala,mare.Am vazut ca manastirea este inconjurata de padure,dar si de cimpie ,unii nori erau mai jos ca noi!Am asteptat putin sa obtinem o binecuvintare de la staretul acestei foarte frumoase manastiri ,preotul MIHAIL JAR,care la rugamintea noastra ne-a deschis capela din cimitir ca sa ne inchinam la moastele unor sfinte necanonizate inca,MAICA SERAFIMA si SCHIMONAHIA HERUVIMA,prima stareta de la manastirea BOIAN ,precum si ale copilului SERGHIE.Parintele staret ,ne-a povestit inainte de a intra sa ne inchinam la aceste sfinte moaste,cite ceva din viata fiecaruia.Copilul SERGHIE ,mort la virsta de un an ,orfan fiind ..medicii din acea epoca comunista au facut experiente pe el si a suferit foarte mult .La mormintul lui se fac minuni.Celelalte doua monahii sint cu moaste intregi ;MAICA SERAFIMA a fost o mare postitoare si rugatoare si avea multe carti religioase de cult si de rugaciuni ,caci in acea vreme era mare criza de astfel de carti.Maica schimonahia HERUVIMA a fost foarte chinuita de comunisti ,ea si-a cunoscut sfirsitul .Ne-m inchinat cu evlavie la aceste sfinte moaste care urmeaza a fi canonizate..in viitor ..caci la mormintele lor se fac felurite minuni.,[inclusiv o inviere din morti].,atit noi cit si grupul de moldoveni din judetul Suceava ,sositi de dimineta,dar si grupul de maici de la manastirea MICLAUSENI ,apoi am zabovit in frumosul cimitir ,unde strajuiau cruci negre de marora.Iata ce scrie pe mormintul pruncului SEGHIE:
:La leganelul meu cel trist
Nu mi-a zimbit iubirea
Nici n-a cintat si nici n-a plins
Cu mine fericirea.
La ceruri aflu mila
Cind pling si cind suspin
Ca m-am trezit pe lume
Sarman ,orfan ,strain.
La maica SERAFIMA,scrie asa:Maica noastra preaiubita
Ce te-ai dus la Domnul
Fie-ti pacea fericita
Fie-ti dulce somnul.
Cu duhurile celor vrednici
Ce-n viata s-au savirsit
Iisue Doamne ,da-I odihna
Si-acestui suflet preaiubit.
Imi pre rau pentru cele citeva rinduri scrise la maica HERUVIMA ,ca nu am reusit sa le scriu ,intru-cit a trebuit sa plecam,sa ne luam bagajele ..caci drumul nostru era lung pina la KIEV.Dar coborind de la manastire am trecut pe linga doua case foarte frumoase ,orfelinate,care aveau alaturi si o biserica ..caci am aflat noi ca staretul aduna pe toti copiii orfani si-I duce la manastire avind grija de ei ,de educatia lor ,de traiul lor ..dar si de educatia lor religioasa,caci aveau si o biserica ce intregea complexul de ingrijiri a copiilor orfani..
Dar pina la KIEV ne-am oprit mult mai aproape,tot in frumoasa BUCOVINA la manastirea BOIAN ,manastire de maici ,aflata nu departe de M.BANCENI,O manastire care ne apare zvelta ,in culoarea cerului ,adica bleu ,cu o fintina in curte tip oala de ciment si cu imprejurimi deluroase.Intram inauntru unde se afla ICOANA PLINGATOARE DE LA BOIAN A MAICII DOMNULUI ,aflata in stinga iconostasului ,frumos sculptat,incadrata de un briu de flori superbe de jurimprejur,albe.Aceasta renumita icoana,care lacrimeaza de 300 ani, are multe medalione deosebit de frumoase daruite de credinciosii care au fost ajutati in necazurile lor.Inauntru tocmai era un grup de romani ce citeau un acatist al MAICII DOMNULUI.Am ingenuncheat si noi ,apoi am mers la pangar ,dupa inchinare si admirarea picturilor frumoase din manastire ,unde ne-am cumpart aceasta frumoasa icoana,pentru noi ,dar si pentru cei dragi de acasa si am dat pmeniri pentru SFINTA LITUGHIE..Hramul icoanei este pe 25 septembrie.Unul din preotii nostrii au citit acatistul Maicii Domnului ,pligatoare de la BOIAN .Intr-adevar din ochiul drept al icoanei se vede o dira de lacrimi ce pleaca din ochiul Maicii Domnului’Dar este timpul sa plecam mai departe spre KIEV,trecem NISTRUL si pe drum ascultam pricesne cintate de vocea frumoasa a parintelui staret de la M.BANCENI ,MIHAIL JAR.Mi-ar placea foarte mult sa mai ajung pe la aceste frumoase manastiri rominesti din UCRAINA ..daca ucrainienii nu ne conditioneaza de cipari!! Pe pasapoarte..din 2010.Ajungem la Kiev seara tirziu si sintem cazati in conditii acceptabile int-o scoala din curtea manastirii SF.OLIMPIA.biserica pe care o admiram si la care ne inchinam a doua zi dimineata ,fiind deschisa la ora 7,inainte de a merge la Lavra Pecerska.