View Single Post
Vechi 23.02.2007, 00:11:52
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Evanghelia dupa Ioan, este o evanghelie aparte, numita si evanghelia pacii, Ioan era mai deosebit intre apostoli, era mai bland, mai iubitor fapt pt care a accentuat in evanghelia sa, iubirea divina

Inceputul evangheliei nu este intamplator, el vroind sa arate natura dumnezeiasca a lui Hristos precum si existenta sa alaturi de Tatal, inca inainte de veci, participand la cosmogomia lumii, nedespartit fiind de Tatal si de o fiinta cu acesta
Hristos , Lumina cea adevarata, unica lumina care poate birui intunericul pacatelor si uraciunii este marturisit aici ca fiind mantuirea si Mantuitorul( lumina cea adevarata , care lumineaza tot omul)
In acest pasaj scripturistic ca de altfel in multe pasaje, ideea principala este evident, mantuirea prin Iisus Hristos, odata ce omul constientizeaza natura pacatoasa si recunoaste in Hristos la fel ca Toma "Domnul meu si Dumnezeul meu", primeste puterea sa urce pa drumul pocaintei, restabilindu-si chipul cel dintai si facandu-se in acelasi timp "fiu a lui Dumnezeu", un fiu duhovnicesc, care dupa cum precizeaza evanghelistul;este nascut din Dumnezeu, iar nu din poftele trupesti
pericopa se incheie cu o re-marturisire a vesniciei lui Hristos " cel ce vine dupa mine, a fost inaintea mea"
si nu in ultimul rand, daca Moise a fost datatorul Legii, Iisus Hristos e datatorul harului si adevarului, aducand cu El o Lege noua, o Lege a iubirii, a impacarii si a slujirii aproapelui.
iar ideea: Hristos este Mantuitorul promis inca de la caderea lui Adam, Rascumparatorul neamului omenesc, Imparatul si Arhiereul vesnic care s-a adus pe sine jertfa pt pacate, El singur neavand pacat!

Laudat fie Numele Domnului!
Reply With Quote