Numai educatie?
Geo, eu am mai scris: mie (si se pare ca si altora) nu imi este prea clar scopul acestui forum.
Da, un scop ar fi educatia crestina: sa intrebam si sa aflam si sa ne lamurim cu privire la credinta noastra (si altele).
Din pacate la cest capitol nu se sta prea bine pentru ca:
a. nu sunt decat 2-3 persoane care au studiat teologia si care sunt in masura sa raspunda corect (altii nu s-au desconspirat): tu, GeorgeS si Fani.
Restul doar citeaza din diverse carti, dar nu stiu sa si explice ( de ce si cum).
b. Asa cum ai observat si tu, metodele de educatie nu sunt prea ortodoxe, adica sunt cam dure si distrugatoare de suflet.
Alte scopuri ale forumului mai sunt:
1. Cerc teologic (pentru cei mai avansati in ale religiei)
2. Discutii, prietenii si sfaturi de viata.
O mare parte din mesaje se refera la solicitari de sfaturi practice de viata, prin prisma credintei si intrebari filozofice pe diverse teme.
Consider ca pe undeva educatia religioasa practica/aplicata, prin sfaturi legate de viata si problemele zilnice de care ne lovim, este cea mai importanta.
Cine poate sa citeasca si sa studieze si sa inteleaga scripturile este f.bine si este in avantaj, dar mai important este sa ajutam oamenii sa vina spre credinta si sa traiasca in ea, asa cum a gandit si vrut Dumnezeu Tatal prin Fiul si nu cum vrea omul in general ( de la sfinti, Sf. Parinti si pana la preotii si duhovnicii din ziua de azi), fara exagerari si interpretari gresite.
De aceea am rugat si rog pe toti sa scrie si din experienta, gandurile si greutatile intampinate de ei, cum au rezolvat, cum au ajuns la credinta, cum o traiesc zi cu zi (cu sot/sotie, copii etc.), cum au gasit duhovnic si cum sunt sfatuiti de acesta etc.
Noi asta nu stim pana la urma: cum sa traim crestineste (practic).
Unul spune asa, altul altfel. Nimeni nu (se) pricepe, nimeni nu stie...
Pana la urma toata lumea da lectii.
Da, ai dreptate din pacate intr-un aspect: credinta duce adeseori la extreme si conflicte, din cate am observat. Ajunge mai presus decat omul. Iubim pe Dumnezeu in mod exagerat si calcam in picioare omul si nu asta este rostul credintei.
|