ZIUA A PATRA
LAVRA PECERSKA
Dimineata plecam la ora 7,30 la Lavra Pecerska,situata pe malul Nistrului ,,despartita de fluviu printr-o sosea ,artera de circulatie a masinilor ,aglomerata si o padure ce strajuieste manastirea dinspre fluviu si linga ea o cruce foarte mare de Marmora neagra.Dar aceasta este exact partea opusa fata de intrarea dinspre strada principala .Trecem de poarta ,lasam in dreapta noastra complexul de invatamint teologic ,infiintata de Sf.ierarh PETRU MOVILA,mitopolit de Kiev si Galitia,intram pe a doua poarta ,incepem sa urcam ,apoi drumul face o curba sprestiga si urcam la BISERICA ,DE FAPT CATEDRALA ADORMIRII MAICII DOMNULUI ,care este inchisa..din pacate.Sus pe frontispiciul catedralei admiram icoana specifica a lavrei care o infatiseaza pe MAICA DOMNULUI CU SFINTII CUVIOSI ANTONIE SI TEODOSIE.Alaturi se afla o biserica frumoasa a sfintilor Antonie si Teodosie in care se oficia la acea ora de dimineata SFINTA LITURGHIE ,la care am participat si noi.Apoi am coborit pe linga MUZEUL LAVREI ,lasindu-l in stinga noastra ,am trecut pe linga niste pangare de unde eu mi-am cumparat o esatfa..asa la repezeala ,caci continuam sa coborim si dupa o noua curba la stinga am coborit ,lasind in dreapta noastra o alee ce duce pe sus spre grup sanitar si pensiunenile unde se poate lua masa ,dar cu mincaruri de post ,incepind de la pizza de post .prajituri de post ,la cel mult carne de peste,dar si ciorbe f.bune,spre a ajunge la poarta propriuzisa a lavrei ;lasam in stinga noastra un pangar mare si intram in biserica INALTARII SFINTEI CRUCI ,cu hramulSF.cuvios ANTONIE ,praznuit pe 10 iulie, unde ne inchinam ,dam pomeniri in limba rusa si apoi intram in pesterile din apropiere dupa ce ne cumparam fiecare cite o luminare mare pe care o aprindem ,coborim niste trepte ,strabatem un coridor ingust si nu prea lung si apoi apar raclele cu sfinte moaste ,la care ne inchinam si ne rugam in gind pentru noi si cei dragi noua ,pentru tara ,popor si conducatori laici si religiosi ortodocsi ,fiecare in gindul lui ,dupa cum considera ca este bine;strabatem si prin cele 3 bisericute din pesteri ,INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA,CUV.ANTONIE ,CUV.VARLAAM,unde ne inchinam la moastele si icoanele aflate aici.Iesim pe la un pangar de unde cumparam si icoane ale sfintilor aflati in pesteri.In curtea lavrei se mai afla si un aranjament sub acoperis ,inchis cu sticla ce reprezinta in miniatura nasterea Mintuitorului;tot aci in curte se afla trunchiul de copac in care a locuit cuv.INOCHENTIE Ieroschimonahul,dar si mormintul cuv.VASIAN Ieroschimonahul.Am mai zabovit vreo ora in curtea acestei manastiri de linga pesterile apropiate ca sa admiram si sa cumparam cite ceva din cele ce se mai vindeau pe la pangare,precum esarfe,haine ,mir ,cani ,seminte de flori,chiar si esarfe mari din lina,ceaiuri diverse,chiar si crème ..reumatice si de fatza,Am plecat apoi printr-un tunnel acoperit ,sau pe aleea de alaturi de el ,neacoperita, la BISERICA NASTERII MAICII DOMNULUI,CARE ARE HRAMUL SF..CUV.TEODOSIE,PE 3 MAI ,SI UNDE SE AFLA PESTERILE DIN DEPARTARE,UNDE DUPA INCHINARE IN BISERICA PE LA ICOANE ,CUMPARAM DIN NOU LUMINARE MARE ,O APRINDEM SI COBORIM SA NE INCHINAM LA SFINTII NUMEROSI DIN ACESTE PESTERI ,trecind si prin cele doua bisericute de la subsol BUNA VESTIRE SI CUV TEODOSIE.Minunat sa vezi atit de multi sfinti cu moaste intregi in racle,dar si multi la care se vedeau doar capurile prin gemulete ,in dreptul gemuletelor arzind cite o candela si fiind expusa icoana sfintilor aflati acolo La fiecare racla din ambele pesteri se afla la capul sfintului icoana ,iar la picioare scrie rangul avut cind era in viata..dar ce pacat ca numai in limba rusa.Ar trebui sa vina cineva cu propunerea sa se mai scrie in vreo limba de circulatie internationala .Eu am facut 4 ani de lb.rusa la liceu ..si mi-a placut asa de mult UCRAINA ,incit cred ca am sa reiau reinvatarea lb.ruse..sper sa-mi fie mai usor avind o oarecare baza!..chiar daca ea,baza asta este cam ..indepartata!Alaturi de aceasta biserica se afla un mare pangar ,unde pot cumpara de toate de la icoane diverse si de toate marimile, ,candele ,tamiie ,luminari,la cd-uri audio si video,carti ,doar in lb.rusa.
Alturi ,ceva mai sus se afla doua biserici frumoase si un cimitir cu multe flori si cruci negre de Marmora,cu gust ingrijit ,cele doua biserici sint ..din pacate in renovare,fiind totusi una partial deschisa,intr-un paraclis,cred.Ponind pe aleea de sus trecem pe linga multe chioscuri in aer liber la care se vind produse din miere si diferite tipuri de miere ,inclusiv ciocolata din miere ,care este f.f.buna si nu f.scumpa,apoi polenuri ,copoturi....s.a…Ajungem pe aceasta alee din nou de unde am plecat ,adica la prima poarta.Plecam de la lavra Pecerska dupa ce mincam pe la cele chioscuri ,eu la cele de afara ,de la strada ,unde ma mai uit pe la alte numeroase pangare de unde imi cumpar esarfa si o farfurie din potelan cu lavraPecerska…spre amintire.Vom reveni peste doua zile in aceasta lavra ,spre marea mea satisfactie ,caci mi s-a parut ca jumatate de zi este un timp foarte insufficient pentru a savura tot ce se afla aicea!Inainte de a pleca spre CERNIGOV ,ne oprim in KIEV sa mai ne inchinam la doua biserici.
MANASTIREA VEDENSKAIA
Cind ajungem la aceasta sfinta manastire vedem multa lume si icoana scoasa afara si impodobita cu o cununa de flori multicolore..minunata!Este tocmai ziua acestei frumoase icoane a MAICII DOMNULUI ,CARE S-A PICTAT SINGURA PE STICLA SI CARE es te ADUCATOARE DE UMILINTA,dc.ne rugem la ea.Ne bucuram ca am nimerit tocmai aceasta importanta zi cind vizitam manastirea,Ne inchinam cu evlavie la icoana MAICII DOMNULUI VEDENSKAIA ,apoi intram si in biserica si ne inchinam la moastele aflate aici ALE SF.CIPRIAN SI IUSTINA, si la icoane ,stind putin la coada .Apoi coborim la subsol ,unde ne inchinam la moastele SF.DUMITRA..DAM POMENIRI ,ne rugam si la SF.TEODORA de la SIHLA caci ni s-a spus [nu de catre rusi] ca ele s-ar afla cumva ascunse sub racla cu moastele SF.DUMITRA.Eu personal nu cred ca o sfinta ,chiar daca nu este rusoica este asa ..tinuta in ascuns ,ci cred ca mai degraba se afla in alta parte la cinste,dar unde nu stim noi..undeva in Rusia.Ne oprim sa vizitam rapid,din cauza imposibilitatii de parcare ,marea si frumoasa biserica a rascolnicilor,NE INCHINAM LA MOASTELE SFINEI VARVARA si ale SF. Mitropolit MACARIE,precum si la o icoana facatoare de minuni a MAICII DOMNULUI. apoi dup a ce vizitam si o impunatoare biserica ACOPERAMINTUL MAICII DOMNULUI ,UNDE NE INCHINAM LA ICOANA FACATOARE DE MINUNI DE AICI si la icoana SF.NICOLAE dupa ce admiram frumosul si impunatorul iconostas ,precum si icoanele deosebite de pe bolta altarului cu invierea,plecam spre CERNIGOV .la manastirea ELETKA ,aflata la 140 km de Kiev,unde ajungem foarte tirziu si sintem cazati in conditii mai simple ,in camere cu multe paturi ,locurile de cazare fiind ..se pare limitate la aceasta manastire.Asa ca maicile care au ajuns putin dupa noi ,cele de la man .MICLAUSENI au avut ghinionul sa doarma in curtea manastirii in microbus.!Dar a trecut si aceasta noapte ,dupa ce am luat masa la o ora cam inaintata..am dormit bustean ..in ceea ce ma priveste pe mine ,fapt care nu s-a intimplat cu toata lumea..se pare ..unii fiind mai sensibili..din pacate…la aglomeratia de paturi din camera…sau din paturi.Eu nu m-am putut plinge de nimica pt.ca am nimerit sa dorm singura in pat ..si ce putem sa-mi doresc mai mult de atita!!mai ales ca nici nu speram la asa ceva!La 3 camere ,doua mai mari si una mai mica ,corespundea un grup sanitar pe hol si o oglinda.