View Single Post
Vechi 18.11.2009, 02:19:37
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

ZIUA A CINCEA
MANASTIREA CERNIGOV
ACEASTA ESTE manastire de maici ,aci ne-a intimpinat de seara si o maica rominca,bucovineanca ,care s-a ingrjit si de cazarea noastra.Se mai cheama si manastirea ELETKAIA,dupa ICOANA MAICII DOMNULUI ,FACATOARE DE MINUNI ELETKAIA,care a fost gasita intr-un brad in anul 1060,cind cneazulSVEATOSLAV A SI PUS IN ACEA ZI TEMELIA BISERICII;manastirea are ca stareta pe o ucenica a SFINTULUI LAVRENTIE ,care a locuit in aceasta manastire ,dar SFINTUL a slujit la CATERALA in CERNIGOV SFINTA TREIME .Manastirea este inconjurata de chili si o sala de mese si bucatarie,iar linga intrare se afla ziduri vechi si darapanate ce amintesc de vechimea acestei manastiri.Aleile ce inconjoara manastirea sint delimitate de flori si mult spatiu verde si citiva copaci .Participam la SF.LITURGHIE,ascultam frumoasa muzica corala ,dar este bineinteles in rusa,dar cintarile si melodiile foarte frumoase ne-au incintat auzul chiar daca nu intelegeam cuvintele ,pe care le-am auzit in limba romana la biserica din CRASNA ,in satul romansesc de acoloNe inchinam la faimoasa icoana ELETKAIA ,toata incadrata cu lanturi si cruciulite de aur ,numeroase ,ale celor ajutati de MAICA DOMNULUI in nevoile lor ..un fel de multumire ..si exterioara,materiala ,care nu ar fi putut sa fie ,fara o schimbare sufleteasca a celor ajutati…cred eu.Dam pomeniri la SFINTE LITURGHII,luam aghiasma si cumparam si citeva icoane ,mai ales icoana ELETKAIA pe care sa o ducem la casele noastre ,dar si sa o facem cadou unor personae dragi si ca re stiu sa aprecieze darurile duhovnicesti ,de suflet.Apoi ,desi ni s-a parut ca ar trebui sa mai si plecam ,am ramas la masa dupa ce mai intii a venit maica romanca cu TOIAGUL SFINTULUI LAVRENTIE ,dupa ce a primit blagoslovenie de la maica stareta sa-l ia si sa ni-l arate ,apoi ne-a lovit usor cu el pe fiecare pe unde avea dureri ,sale,coloana ,picioare,dupa git ,penrtu disparitia durerilor.A mai fost intrebata maica despre cee ce stia ea in legatura cu nevointele sfintului LAVRENTIE,despre viata si vorbele sfintului.Aci va spun ca fiind linga biserica aceste discutii si fiinca batea un vint cam tare si rece ..eu a trebuit sa plec din pacate ..in microbus ca-mi era prea frig sa ma pot concentra la aceste discutii duhovnicesti.Deci in ciuda aparentelor ca ar fi timp pierdut sa mai raminem,caci si maicile de la Miclauseni plecasera de multisor ,inainte de terminarea slujbei,raminerea a fost cu folos .Dupa luarea mesei ,mincare de post ca era zi de vineri ,am plecat la CATERALA SFINTA TREIME DIN CERNIGOV ,unde ne-am inchinat la moastele celor doi sfinti sfintul TEODOSIE DE CERNIGOV,constructorul acestei frumoase catedrale si ale sfintului LAVRENTIE,sfint factor de minuni si dupa adormirea sa.Ne-am inchinat si la cele 4 icoane facatoare de minuni ale MAICII DOMNULUI ,toate pline cu lantisoare de aur cu cruci ,donate de credinciosii ajutati.Am admirat aci pe un perete lateral si icoana foarte interesanta numita SPORIREA MINTII,care are si un acatist in limba romana,de citit pentru inteleptire nu numai a elevilor si a studentilor ci si a fiecaruia dintre noi!Din pacate nu am ajuns si la pestera din apropiere a cuv.ANTONIE de la lavra Pecerska ,ce s-a nevoit aci 3 ani,unde exista si o apa binecuvintata,un izvor tama duitor pt bolile de git ..ni s-a spus ca izvorul ar fi fost spurcat!!..cum nu stiu..dar imi vine f.greu sa cred..fiind un izvor important tamaduitor…chiar asa sa nu aiba grija rusii de el ??!!..sau..poate criza de timp ..pt.ca trebuia sa ne intoarcem iar la KIEV,unde tot in acea zi am vizitt multe manastiri din Kiev.

MANASTIREA SFINTEI ALIPIA
Este prima la care ne oprim,este o mare manastire inca cu anexe in constructie ,dar pe terminate.Intram printr-o poarta frumoasa avind linga ea inglobata si clopotnita.Linga intrare in dreapta se afla un mare pangar cu de toate ,inclusiv acei pesmeti consumati de sfinta,uscati ,din piine negra din care mi-am luat si eu din curiozitate sa vad cum sint..si spre uimirea mea erau ..foarte consisteni!Dar pangarul l-am vizitat dupa ce ne-am inchinat la moastele Sfintei ALIPIA ,la demisol ,stind un pic la coada,caci era ziua de 30 septembrie ,zi de adormire a SF.ALIPIA,dar si in biserica ce inca nu era terminate.Tot aci intilnim un calugar roman ,bucovinean cred, dupa accent ,care primeste de la organizatoare una din damigenele cu vin de la manastireA BRAZII.Linga pangar am admirat 3 clopote aurite care urmau probabil sa fie puse sus.Toate constructiile erau din caramida rosie aparenta ,fapt ce dadea o senzatie aparte locului.Afara ,in fata manastirii ,am vazut multa lume ce participa la un parastas ..sau asa ceva.Intr-adevar acolo era capela cimitirului si linga zid era mormintul SF.ALIPIA in care nu se mai afla trupul ei dar care eavea o cruce de lemn frumosa si era plin cu flori ,iar lumea se inchina la acea cruce sdar si intr-un loc in care se afla icoana sfintei .Asta mi-a aratat cit de apreciata era de rusii din KIEV aceasta sfinta necanonizata inca ,dar care la pangarul de linga capela avea multe icoane de-ale ei si carti scrise de Sfinta.La pangar mai erau destule de admirat si cumparat ,iar la masa din curte daca m-am dus am primit si de mincare,pomana Asa mi-a zis o rominca ce vindea produse de patisserie de post f.bune si dulci.Am plecat de la aceasta mare si interesanta manastire cu dorinta de a o mai revedea si cind va fi gata cu moastele sfintei canonizate si flate in biserica.

MANASTIREA KITAEV-SFINTA TREIME
Aceasta manastire aflata in pustia KITAEV ,corespunde azi cu periferia Kievullui.Aci s-a nevoit sfintul DOSITEI,care de fapt era femeie ,ingropat in apropiere de biserica ,care s-a nevoit intr-o pestera aflata in apropiere de manastire ;a fost gasita in genunchi in rugaciune si avea lasat un biletel in care cerea sa nu fie dezbracat si nicideshumat.Dupa un timp sora ei ,a vazut icoana si a recunoscut-o pe sora ei DARIA ,pe care a cautat-o mult timp dupa fuga ei la manastire.Tot in curte se afla mormintul arhim.TEOFIL ,iar in biserica moastele Sfintului TEOFIL CEL NEBUN DUPA HRISTOS,care s-a nevoit aici la un veac dupa DOSITEI.Am intrat sa ne inchinam si-n paraclisul MAICII DOMNULUI TRIHIRUSA,unde tocmai era vecernia.Ad miram ,inainte de plecare si lacul aflat in fata manastirii ,dar ..din pacate nu viem pesterile din pamint in care s-au nevoit sfinti DOSITEI si altii;numarl bordeielor dimprejurul manastirii nu se cunosc in intregime nici pina azi!
MANASTIREA SFINTA TREIME A SFINTULUI IONA
Situata tot in KIEV strabatem pina la ea un parc,o gradina botanica si ajungem la o manastire frumoasa ,trecem pe linga un clopot,aflat pe locul colibei Sfintului IONA si intram in biserica CU TURNURI NEGRE,unde tocmai se termina vecernia si luminile puternice s-au inchis.Ne inchinam la icoana ADORMIRII MAICII DOMNULUI si la celelalte icoane ,apoi coborim la subsol sa ne inchinam la moastele sfintului IONA ,aflate intr-un sicriu facut chiar de el,in care se odihnea ;a fost ucenicul SF.SERAFIM DE SAROV si a fost inainte vazator ,mare facator de minuni si caruia Maica Domnului i-s-a aratat de trei ori ,insotita de mai multi sfinti si sfinte ,indemnindu-l sa faca aceasta manastire ,chiar pe locul unde a ramas ,la ultima aratare ,piciorul Maicii Domnului ,adica urma lui in zapada.Aci in manastire se afla si icoana SFINTEI TREIMI ,FACATOARE DE MINUNI ,CA SI ICOANA SFINTULUI IONA ,ambele izvoritoare de mir.Sfintul a fost povatuit de SF.IOAN BOTEZATORUL.Dupa inchinare trecem si pe la pangar sa cumparam icoane ale sfintilor si ale Maicii Domnului de aici.Plecam din nou sa ne cazam in Kiev ,trecem podul peste Nistru si admiram luminile de pe vapoare si de pe malurile fluviului ,dar si Lavra Pecerska cu luminile, mai ales de la clopotnita ,stralucind in noapte.

MENTIUNE:IN ZIUA A DOUA ESTE INCLUSA DE FPT SI ZIUA A TREIA PT CA MAN .BANCENI ,MAI MULT IN A TREIA ZI AM VAZUT-O!,,CA SI BOIAN.
Reply With Quote