View Single Post
Vechi 18.11.2009, 15:24:47
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GeorgeS Vezi mesajul
In Ardeal nu se mai practica asa ceva , dupa cum nici muzica psaltica nu se mai canta, deoarece trei sute de ani de dominatie habsburgica si-au pus amprenta asupra a ceea ce a mai ramas din ortodoxie. Dupa uniatie, incet-incet, ortodocsii ardeleni au uitat sa cante psaltichia, si au imprumutat cantarile catolice de la greco-catolici si de la protestanti. Abia prin sec.19, mitropolitul Andrei Saguna l-a insarcinat pe pr. prof. Dimitrie Cuntanu sa culeaga de pe la toti cantaretii stranelor ortodoxe stilul lor de cantare si sa-l puna pe note. Asa s-a nascut cantarea bisericeasca ardeleana dupa Cuntan care este raspandita prin tot Ardealul. Totusi anumite cantari au ramas tributare muzicii populare cat si a celei greco-catolice si protestante. Par. Pomohaci si Par. Marcus nu sunt de vina pt. ca asa simt ei ortodoxia, chiar daca aceste cantari nu sunt potrivite slujbelor noastre.
Inca un lucru care l-am remarcat : Putine carti de psaltichie s-au tiparit in Ardeal dupa '89, tocmai pentru ca acolo daca s-ar canta asa ceva ar zice ca ai venit din cosmos. Odata eram undeva in jud. Bihor si la o utrenie am cantat Doxologia Mare a lui Ghelasie Basarabeanu, cea care este f. raspandita in Regat. La sfarsit , cantorul (asa se cheama la ardeleni cantaretul) mi-a zis "Este frumos , dar nu se potriveste cu ce cantam noi. Nu-i obiceiul acesta pe la noi".
As fi curios ce efect ar avea , la o liturghie in Ardeal, sa se cante de pilda "Agni Parthene" adica "Fecioara Curata " care este o cantare a intregii ortodoxii!
Indiferent de motivatia istorica, nu poti considera ca fiind o lipsa sau o scadere a credintei faptul ca in ardeal e preferat stilul acela particular de muzica bisericeasca (chiar, cum se numeste acest stil de muzica?), decat psalitca.
Asa simt ardelenii muzica ortodoxa, asa m-am obisnuit si eu sa o simt pentru ca am crescut cu ea in biserica.
Cred ca depinde foarte mult de obisnuinta fiecaruia. Asa cum un bucurestean ar simti la modul subiectiv ca "e ceva neinregula" cu muzica din bisericile ardelene, asa cum un bucurestean n-ar putea concepe ca altceva decat muzica psalitica "are legatura cu biserica" (numai muzica psaltica ar simti-o "sfanta"), la fel un ardelean simte ca ce se canta la el in biserica e "sfant" si orice altceva ar asculta i s-ar parea ca "e ceva neinregula", n-ar simti ca "sfanta" muzica psaltica atat de mult cum simte "sfanta" muzica ce se canta la el in biserica.
In ardeal se canta "Cuvine-se cu adevarat", "Lumina lina", "Acum slobozeste pe robul Tau Stapane in pace" in maniera aceea specifica, dar atat de sfanta! E atata bucurie si atata sfintenie in aceste cantari! Dar presupun ca un oltean de exemplu n-ar intelege si n-ar simti asa pentru ca nu a fost obisnuit.
Oricum, acum a inceput sa se forteze cumva muzica psaltica in bisericile din ardeal si foarte multi adreleni se simt de parca prin impunere fortata s-ar dori inlocuirea traditiei lor ortodoxe cu altceva. Pentru ca asa simt ei cantarile ortodoxe, asa au primit ortodoxia de la parinti, din mosi stramosi. Si tin la ortodoxia lor, asa cum tinem fiecare la ortodoxie.
Pe de alta parte pe ici pe colo prin Bucuresti psaltica a inceput sa fie inlocuita cu un fel de muzica ce seamana mai degraba cu muzica de opera.
Acum de ce se incearca inlocuirea traditiei stramosesti in diferite regiuni chiar nu inteleg, dar ca opinie personala nu cred ca sint de folos asemenea schimbari.
Reply With Quote