Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Practica forumului (am sa ma repet ...dar asta este)ne arata ca mai toti fara exceptie nu dorim sa stim lucruri precise despre religia noastra scrise fie in tratatele consacrate sau in ,,tratatele populare"(precum seria scrierilor ,,ne vorbeste parintele Cleopa" ori seria parintelui Paisie aghioritul ,ori cele ale parintelui Arsenie Boca sau Papacioc). Incepind cu baza credintei ,adica cu dogmele si canoanele, numita si partea teoretica, continuind cu partea practica a vietuirii(modul propriuzis de vietuire reprezentat de :igiena individuala, machiaj, coafaj, vestimentatie, gestica, limbaj ,preocupari, felul oamenilor acceptati in anturaj,etc)si sfirsind in aspectul cultului divin individual (cum si cit postim, cit si cum ne rugam, cit si cum dorim noi sa ne impartasim,cit de mult si mai ales cum participam la cultul divin public,cum si cit practicam restul virtutiilor,etc) noi nu dorim sa stim nimic corect.
|
Ma gandeam aseara sa intreb pe cineva despre citit.. adica ma intrebam cat si cum si ce trebuie sa citim.. este pacat? (in sensul ca eu imi satisfac o curiozitate foarte mare, de fapt, curiozitatea nu cred ca este chiar o virtute etc.)
Dar azi am gasit un raspuns despre importanta scrierilor patristice, pe care-l impart cu voi.
Un citat din dialogul unui monah cu cu o capatenie a dracilor, intr-o viziune a sa:
" “Adevărat că nu se mai află azi nimeni care să ne lupte ca înainte, căci dragostea voastră s-a împuținat, iar grijile lumești și amestecul (tulburările) mirenilor au răcit râvna călugărilor, dar mai avem încă ceva care ne mai dă de lucru în Mânăstire.
Sunt tărfăloagele cele de cărți, ardele-ar focul, cari încă nu ne lasă să ne liniștim! Încă prin ele călugării cei noi cari au venit cu râvnă fierbinte din lume, ne pricinuiesc încă multe răni grele. Căci cum iau în mână vechiturile acelea de cărți, îndată încep a se sălbătici împotriva noastră. Ei uneltesc fel de fel de arme usturătoare pentru noi, precum sunt postirile, privegherile, osteneli grele și mai ales rugăciunile lor cele umilicioase! Acestea toate sunt pentru noi săgeți aprinse cari ne pârjolesc și nu ne putem apropia de dânșii!
Adeseori unul singur, dacă se întărâtă din citire, ne pune pe fugă pe noi toți! Și multă osteneală și tactică ne trebuie ca să-l aducem la prochimen pe unul ca acesta care se sălbăticește din citirea cărților!”
Atunci bietul Stareț nu s-a răbdat până ce nu l-a întrebat și aceasta:
“Dar cu ce luptați voi mai mult pe călugării din veacul acesta?”
“Toată osârdia noastră de acum este ca să îndepărtăm pe monahi și pe monahii de la îndeletnicirile cele duhovnicești și mai ales ne sârguim ca să-i dezbărăm de la citirea cărților sfinte!
Căci nimic nu ațâță mai mult pe călugări contra noastră ca citirea pe afumatele celea de cărți! De aceea și noi ne străduim în tot chipul ca să-i depărtăm pe călugări de la năravul cititului, dându-le de lucru la altele și încurcându-i cu tot felul de griji pe la metoace, cu viile și grădinile, cu pescuitul, cu vânzarea vinului; iar în Mânăstire cu creșterea copiilor și cu găzduitul mirenilor, cari petrec vara la aer.
Toți aceia cari se încurcă cu acestea sunt prinși de noi ca și muștele în pânza de păianjen. Ei ne slujesc întru toate nouă. Până nu vom vedea ori părăsite cu desăvârșire, ori arse vechiturile acelea de cărți, noi nu ne putem liniști! Ele sunt totdeauna ca niște bolduri ascuțite împotriva noastră!”
sursa:
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...astirea-neamt/
(mesajul nu este adresat lui Zaharia, ci l-am citat doar pt ca acela este motivul pe care ma aflu pe forum: vreau sa stiu ce face un crestin adevarat conform invataturii bisericii. Si asta nu se poate afla din pareri personale).