tricesimusseptimus tot tu ai intrebat si tot tu ai raspuns:"Argumentul că a fost înviat de Isus nu era suficient? Pentru cei ce nu cred în "Moise și prooroci", e adevărat că nu e suficientă nici învierea din morți..."
Vezi prea bine ca pentru unii nu era suficient,Isus a mai inviat si pe altii,dar totusi despre Lazar se amplifica ideea ca oamenii veneau la el si credeau in Isus.Tu insuti ai adus presupunerea ca Lazar le-ar fi spus ca "sufletul nu este nemuritor":"În schimb găsim scris că preoții vroiau să-l omoare. Oare de ce? Oare nu chiar pentru că le răsturna toată filosofia lor legată de viața din moarte"Asa ai spus nu?In schimb eu iti arat ca daca Lazar le-ar fi spus oamenilor ca "dincolo nu a vazut nimic" nu vad motivele de care unii sa creada in Isus,in afara faptului ca Isus l-a inviat pe Lazar.In biblie vedem ca Lazar este un caz special,de vreme ce "preoții vroiau să-l omoare".
Iar in ceea ce priveste:"Viața veșnică și iazul de foc vor fi doar după revenirea lui Isus și înviere, așa scrie în Scriptură.",ai dreptate,eu nu aceasta am vrut sa spun,ci faptul ca intre moartea trupeasca si inviere,sufletul mai continua sa existe fie in Locuinta mortilor,care seamana cu iadul,dar nu este,fie in "Sanul lui Avraam",un loc de odihna.Isus a zis:
"Ioan 11:25 Isus i-a zis: "Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.
Ioan 11:26 Și oricine trăiește, și crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?"
Unii,daca Lazar le-ar fi spus ca "dincolo nu este nimic",ar fi zis ca Isus nu are dreptate si mai ales l-ar fi intrebat pe Isus despre pilda bogatului nemilostiv despre care vorbeste Isus acolo,pentru ca Lazar a plecat "in Locuinta mortilor"(careia voi ii dati sensul de mormant) si nu a vazut nici un loc gen "Sanul lui Avraam".
Pe multi nu ii interesa ca Isus vorbeste in pilde,ei cautau "sa-l prinda cu vorba" si cred ca nu le scapa nimic din ceea ce spunea Isus.Aminteste-ti despre acuzele care i-au fost aduse lui Isus,ca de exemplu cea conform careia Isus a zis ca va darama templul si il va ridica in 3 zile.Noi stim ca aceasta era o pilda,ceva metaforic,intrucat Isus se referea la "templul trupului Lui".Insa nu se aduce ca acuze ca Isus a vorbit despre Avraam,despre Lazar,despre suflete dupa moarte(intr-o pilda),stii de ce?Eu am ajuns la concluzia ca si evreii credeau aceste lucruri.Tu ai spus ca sunt "basme".Isus insa nu neaga existenta acestor locuri si ar trebui sa iti dea de gandit asta.
Acum tu ai spus:"acele stări pot fi induse și prin administrare de droguri ori prin ischemie cerebrală (cazul spânzuraților ori innecaților salvați). Aceste reveniri (reanimări)nu înseamnă învieri."
Esti subiectiv.Nu poti generaliza si asa sa fie cum spui tu,de ce unii au experiente placute in acest timp,iar altii tragice,unii simt ca au ajuns intr-un loc plin de pace,iar altii intr-un loc asemeni iadului(si aceasta,"curios lucru",se intampla celor care au dus o viata buna=pace si celor care au adus o viata nu dupa voia Lui Dumnezeu=panica)?
Acum insa lasand la o parte fenomenul "mortii clinice",sa luam situatia muribunzilor.Unii au parte de o moarte linistita,iar altii ii inspaimanta pe cei din jur intrand in panica si spunand ca vad lucruri pe care ceilalti nu le vad.Si asta tot asa se intampla : pace pentru cei care trait dupa voia lui Dumnezeu,panica pentru cei care nu au trait dupa voia lui Dumnezeu.De ce se intampla toate aceste lucruri,daca intre moartea trupeasca si inviere voi spuneti ca nu exista nimic?
Daca esti interesat de aceste lucruri si ca sa vezi ca nu vorbesc de la mine,citeste despre moartea lui Voltaire,cel care se declara toata viata a fi un ateu convins.Citeste si apoi sa vad cum judeci aceste fenomene din perspectiva ta.
Acum cu privire la pilda bogatului nemilostiv,vedem ca bogatul ii cere lui Avraam ca Lazar sa invie:
Luca 16:27 Bogatul a zis: ,Rogu-te dar, părinte Avraame, să trimiți pe Lazăr în casa tatălui meu;
Luca 16:28 căci am cinci frați, și să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină și ei în acest loc de chin.'
De ce sa invie Lazar?Sa le adevereasca "aceste lucruri",adica faptul ca el isi petrece vesnicia in chinuri,in Locuinta mortilor,asta sa le spuna,ca ei sa faca voia lui Dumnezeu si sa nu ajunga in locul in care a ajuns el.
Dar Avraam ce spune:
"Luca 16:29 Avraam a răspuns: ,Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei.'
Luca 16:30 ,Nu, părinte Avraame', a zis el; ,ci dacă se va duce la ei cineva din morți, se vor pocăi.'
Luca 16:31 Și Avraam i-a răspuns: ,Dacă nu ascultă pe Moise și pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți."
Daca acum ar invia cineva din morti si ar spune ca dincolo exista ceva si trebuie sa avem grija cum traim,tu l-ai crede?Sper sa nu te incadrezi in categoria despre care vorbea si Avraam: "nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morți."
Daca stai si te gandesti obiectiv,trebuie sa admiti ca "dincolo mai exista totusi ceva".Chiar nu poti sa dai la o parte orice prejudecati si sa gandesti macar pentru putine clipe obiectiv?
Last edited by Totpeetor; 19.11.2009 at 15:28:33.
|