ZIUA A SAPTEA
LAVRA POCEAEV
Este lavra care mie mi-a placut cel mai mult din toata Ucraina ,desi mi-a placut totul foarte mult, aroma duhovniceasca cea mai mare a fost pentru mine la aceata frumoasa lavra,unde m-au impresionat foarte multe lucruri!
Dupa cazare ne-am culcat pentru ca a doua zi voiam sa participam la SFINTA LITURGHIE la biserica de linga noi ,de linga hotel ,cu hramul SFINTA TREIME.,la ora 5 dimineata.Aci am participat la o SF.Liturghie in care ,desi eu nu intelegeam ruseste,mi-au placut foarte mult cintarile stranei ,stilul lor de cintare fiind parka din alte sfere.Aci ne-am inchinat la o icoana facatoare de minuni a MAICII DIMNULUI ,unde era mare coada ,aproape pe tot parcursul slujbei .La treminare am plecat la manastirea mare cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI,ocaterala unde tocmai a inceput SF.Liturgie.Aci ne-am asezt fiecare la care din cele 3 cozi am dorit .eu la icoana facatoare de minuni a MAICII DOMNULUI cu cele doua cirje,lasate acolo de cei care s-au vindecat acolo ,pe loc..dupa cum le-a fost credinta lor!Apoi m-am inchinat la cricea mare cu DOMNUL NOSTRU rastignit ,iar aci am recurs la o mica stratagema ,anume m-am asezat la coada pentru a ma inchina la MAICA DOMNULUI POCEAVSKAIA ,icoana superba in forma de stea ,care inainte de a incepe SF.Liturghie este coborita in fata iconostasului ,unde lumea se inchina si iese pe alta usa ,laterala ,iar in timpul slujbei este tinuta de preoti calugari in zona din mijlocul bisericii ,care este ingradita cu un gardulet auriu foarte frumos,iar lumea se inchin a,saruta icoana si apoi iese pe partea opusa .Tocmai cind eu m-am inchinat ,am fost retinuta san u ies caci pe acolo pe unde se iese tocmai au intrat doi calugari ,cred ca o persoana importanta ,care a facut 3 matanii mari la icoana inainte de a o saruta.M-a impresionat atita lume credinciosa in UCRAINA ,care de dimineata se asaza la coada penru -nchinare ,m-a impresiopnat evlavia lor.Apoi m-am asezat la coada din partea dreapta a naosului pentru a ma inchina la alarul aflat deasupra pietrei pe care a stat MAICA DOMNULUI ,cind s- a aratat Sfintului IOV si unui pastor,in rug de foc.EA si-a lasat urma piciorului pe piatra pe care a stat si din care loc a izvorit si izvoraste si azi apa.M-am inchinat la icoana de pe masa si apoi sub masa am sarutat urma de pe piatra ,iar dupa inchinare ni s-a dat la fiecare sa bea o canita din aceasta apa limpede si foarte buna.La coada nu am stat mult penru ca eu am observat ca se intra sip e un loc lateral ,dar numai anumite personae ..dar am auzit vorbindu-se acolo in romaneste…erau un grup de teologi de la manastire SECU..care tocmai s-au inchinat..iar acolo mai erau si niste tineri care nu vorbeau ramaneste!mi-am dat seama ca astia au profitat de crupul de romani..cu pile ..si am luat si eu exempluu de la ei ..asa ca n-am stat aproape de loc la coada.Apoi am cumparat de la un calugar ulei si 3 talpi ale M.D.pwenru ale duce acasa.MI-am ami luat si agheasma din catedrala ,am admirat picturile ..sus pe bolta altarului domina ICOANA MAICII DOMNULUI IN RUGUL APRINS.Nu-I asa ca aceasta icoana ne aminteste de un alt rug aprins ,acela in care DUMNEZEU i-s-a arata lui MOISE sus pe muntele SINAI.Intr-adevat Maica Domnului este cea care desi a purtat in trupul Ei pe facatorul a toate nu s-a ars ,nu s-a mistuit ..iaca deci ce prefigure acel RUG APRINS de pe SINAI…caci la Dumnezeu tot ceea ce se intimpla are un TILC!Pictura este impresionant de frumoasa!..n-am cuvinte care sa poata exprima admiratia mea .!Am iesit din superba biserica si m-am uitat in jos spre localitatea POCEAEV ,fericindu-I pe locuitorii acestei localitati care sint asa aproape de o frintura de cer, caci ce poate sa insemne altceva asa o lavra deosebita!.M-am indreptat alaturi la biserica sfintilor AMFILOHIE SI IOV , ca sa ne inchinam la sfintele lor moaste.De la intrare am fost placut impresionata de bogatele picturi ce impodobeau peretii unui corridor lung care ducea -n biserica.Aci se desfasura SF.Liturghie ,cu aceleasi frumoase cintari pe care le-am auzit peste tot ,inclusiv si la biserica din CRASNA ,doar ca acolo le-am ascultat in limba romana…si va spun ca sint mult mai frumoase ca ale noasre ..asa ca am putea sa luam exemplu de la ei si sa introducem si noi un asfel de stil.!Aci ,fiind mare coada la moastele acestor doi sfinti am preferat sa ma inchin mai intii la icoanele din biserica ,in timp ce ascultam slujba si am aprins si luminari ,care se vindeau la intrare ,la icoanele Maicii Domnului ,vreo 3 icoane ,m-am inchinat la icoanele mintuitorului si celellalte din biserica.Abia apoi m-am asezat la coada ,admirind si picture extreme de deosebita din aceasta biserica ,parka mai frumosa ca oriunde , icoane cu invierea ,aratarea Mariei Magdalena,intrarea in Ierusalem..s.a…,dar cea mai impresionanta a dost icoana cu RASTIGNIREA unde Mintuitorul ,de sus de pe bolta ne priveste in orice unghi al bisericii ne-am afla,iar picioarele se string si se intend la privirea in unghi drept,daca ne deplasam privinu-l.Dar si icoana cu DUMNEZEU TATAL ,aflata pe bolta chiar inainte de intrarea inspre grota unde se afla moastele celor doi sfinti .Stind la coada ,nici nu mi s-a parut a fi stat prea mult ,ci putin ,la asemenea privelisti ,dar si auditii!.In biserica am intilnit o romanca ,ce mi-a spus ca a revenit in POCEAEV ,unde va ramine sa locuiasca si sa munceasca.Am ajuns si sa ma inchin la moastele celor doi mari sfinti AMFILOHIE ,aflat intr-o racla in stinga intrarii,apoi la SF.IOV ,aflat in spate ,dar central .Linga racla cu moastele sfintului IOV la cap se afla pestera in care s-a nevoit 40 ani,din cei 100 cit a trait.Dar pentru a intra in pestera trebuie sa stam la alta coada…exceptie monahii si monahiile..asa ca unul din monahii nostrii ,a intrat de doua ori ,odata fara rind ,apoi a intrat ca se ne” preia “ pe noi cei care intram in pestera ,aceasta fiind ingusta si in panta descendenta,avind in dreapta o fringhie de sustinere.Nu este chiar asa usor caci gura pesterii nu este prea mare.Si totusi am vazut persoane bine plinute care au reusit sa intre…asta este misterul!!!iar altele nu au reusit din cauza gabaritului sau a fricii ce apare ca o ispita spre a nu intra,la cite unii ,la altii si o senzatie de greata sau ameteala ,la personae mai in virsta..unele au reusit sa intre in ciuda acestor senzatii,la doua –trei incercari.Tot asa se si iese..dar am auzit ca daca intra acolo persone cu pacate mari nespovedite nu mai pot sa iasa..pina nu se spovedesc..la noi in grup au iesit toti care au intrat fara sa fie nevoie de asa ceva..oricum aveam unul din preoti acolo in pestera sa ne ajute in caz de nevoie nu numai sa ne ridicam din pozitia oblica si cu capul in jos..ci si pentru o eventuala spovada ..daca ar fi fost necesara..pentru iesirea din pestera!Dupa aceste frumoase momente am dat si pomeniri la 40 SF.LITURGHII ,intr-un centru de linga catedrala ,unde se ocupau numai cu asta-pretul este de persoana si variaza in functie de numarul de zile de pomenire ,pentru 40 liturghii pentru o persoana era de 30 grivini [un euro era atunci 12,5 grivini]apoi am mers sa ne cumparam agheasma cu 1-2 grivini litrul si anaphora sub forma unor ciupercute ,care am inteles ca ramin la fel foarte multi ani.Eu le-m consumat pe toate si nu am lasat niciuna sa vad cum este daca sta mai mult ,dar mi-a spus o cunostinta care a fost acum 3 ani si a pastrat una…zice ca e la fel ca atunci cind a cumparat-o!Apoi am plecat la pangare ,unde ne-am luat fiecare icoane ,indeosebi icoana renumita a Maicii Domnului de la Poceaev in forma de stea,pentru a o duce la casele noastre sa ne rugam la ea si sa citim si acatistul EI al Maicii Domnului de la Poceaev.Afara,in fatza lavrei sint pangare numeroae pe lateral un fel de piata numai cu lucruri religoase,esarfe,icoane cu magnet si fara,amintiri ,talpa Maicii Domnului..s.a…Am strabatut in mare graba aceasta piata abia a doua zi ,caci in prima zi am plecat mai departe,caci mai aveam multe de vizitat.!!.dar…dar dupa ce am luat masa ..pe cont propriu ,caci nu e scump ,la cantina hotelului ,care cantina este mare si deschisa pina seara tirziu.Am plecat de la lavra si in fata am admirat troita cu icoana SF.IOV,iar pe o straduta laterala ne-am oprit sa admiram si sa ne facem poze la copacul Sfintului AMFILOHIE ,plantat de sfint ,care are vreo 200 ani si are un mic altar intr-o scorbura mare,are un acoperis din lemn ca o caciula de protectie in partea superioara ,dar minunea este ca odrasleste,avind pina azi ramuri ,citeva, cu frunze .Am plecat la cimitirul lavrei ca sa vedem mormintele unde au fost inmormintati cei doi SFINTI MARI ,inainte de a fi deshumati si dusi in biserica din lavra.Aci se afla ulei in candele cu care unul dintre preoti ne-a miruit…apoi eu am luat si putin cu siringa de acolo ..dar cu aprobarea lui.Am admirat si acele cruci frumoase la unele morminte,deosebite.Un rus ne-a vorbit despre un alt sfint care se afla acolo ,inca necanonizat ,ne-a vorbit de viata lui si ne-a dat icoane cu EL,cu sfintul.Apoi ne-am luat dintr-un loc anumitun cazan, din tabla, nisip in punga despre care se spune ca este vindecator de boli ,daca il aplicam pe patrile dureroase.Am admirat marginile cimitirului delimitat de copaci tuia ingusti si inalti ,despartiti de alei pietruite de un spatiu verde si trandafiri pe linga alei, pina la morminte.Ne-am rugat si aci la cei doi SFINTI ,AMFILOHIE SI IOV ,la locul unde au stat atita timp pina la deshumarea lor ,apoi am plecat mai departe.