View Single Post
Vechi 19.11.2009, 23:59:33
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Exact cum a zis Topcat, care religie? Un copil nu se naste ortodox, musulman sau budist. De cele mai multe ori, religia pe care o alegem in viata ne este impusa in copilarie, prin educatie, de catre parinti. De ce nu am astepta pana cand ajung maturi si aleg singuri? Ne e teama ca ar alege altceva decat noi, parintii lor?

Imi permit sa te contrazic. Inginerii si medicii sunt educati in stiinta, produse ale metodei stiintifice. Educatia lor se bazeaza pe informatii care evolueaza an de an, si tin pasul cu lumea din jurul lor, nu se raporteaza la o carte veche de mii de ani, cu origini incerte, care se poate interpreta in orice fel, dublata de o "traditie" pusa la punct de adevaruri "revelate".
Nu exista nimic stiintific, bazat pe dovezi in religie. Deci nu se poate discuta la fel.

Si transmiterea unei atitudini intolerante fata de alte culte se incadreaza in care continut? Discutiile paranoice despre cipuri si vaccinuri, venite de multe ori din partea unor persoane care nu au pregatire in domeniul respectiv (IT sau medicina) se afla in ce programa? Sau se afla doar in creierasul infierbantat de teorii conspirationiste ale profesorului de religie? Ce au de-a face aceste informatii, alaturi de promovarea intolerantei religioase in scolile din Romania, scoli de stat?

Scopul tau este mantuirea. Poate si al altora, dar vezi tu, alegerea unui scop in viata trebuie sa vina in urma unei decizii informate si personale, nu in urma unei spalari pe creier a unor copii de 7 ani, in scoli de stat. Daca acesti copii ajung la varsta maturitatii si aleg ca vor sa se mantuiasca, foarte bine. Dar de ce trebuie sa facem alegerea asta pentru ei? Sau ne e frica de faptul ca s-ar putea sa dezvolte un filtru de gandire critica mai tarziu, de care religia, oricare ar fi ea, nu va trece?

Te rog sa detaliezi despre latura formativa. Mai ales despre latura formativa care poate fi inspirata din biblie.
Observ ca ai un alt ideal, diferit de cel crestin. De aceea, e inutil sa prelungim discutiile. Poate ca mai corect ar fi ca aceia care nu suporta crestinismul sa se constituie in grupare si ca orice minoritate sa incerce sa-si apere drepturile. Dar nu cred ca e normal ca ideile acestora sa-i afecteze pe crestini si pe familiile lor. Biblia are valoare formativa pentru cine o pretuieste. Pentru ceilalti, nu ma pricep sa-ti spun.

Familia crestina are niste reguli clare dupa care se conduce. Atunci cand parintii sunt ocupati, e o binecuvantare pentru copil sa gaseasca o vorba inteleapta la un profesor de religie ori intr-o carte cu povestiri duhovnicesti. Nu ma refer la alte religii, caci nu e treaba mea ce fac ceilalti. Eu militez pentru drepturile mele de crestina ortodoxa de a-mi creste copiii si nepotii dupa poruncile divine.

Ce se cazneste sa-i ofere societatea actuala unui copil in locul religiei? In locul unei discipline interioare pe care o poate obtine cu ajutorul vietii duhovnicesti, societatea ii ofera copilului sex, droguri si filme cu violenta, transformandu-l intr-o fiara cu care nu se mai poate intelege nimeni. Cum va arata societatea de maine daca Dumnezeu este din nou umilit intr-o societate ce se pretinde democratica?

Eu nu am putere sa dau legi. Mi-am exprimat o simpla parere de om muritor. Dar poate ca va reveni comunismul cu un alt nume si ideea ta va invinge, si-mi vei rade in nas triumfator. Te astepti ca in acest caz sa explodez de ciuda? Te dezamagesc. Te privesc cu compasiune si atat.
Reply With Quote