View Single Post
Vechi 21.11.2009, 12:34:00
E_my E_my is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2007
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru E_my
Implicit

Mi-am downloadat de pe scribd cateva numere ale unei reviste numite "Apostolat in tara Fagarasului". In numarul 7 am gasit urmatorul articol relativ la cui si cat e bine sa dam milostenie:

" Cui oferim milostenia noastrã? Sfântul Apostol Pavel ne spune cã "cel ce iubeste pe aproapele a împlinit legea". Dumnezeu este proprietarul tuturor bunurilor,iar omul este doar administratorul lor,chemat sã împartã din surplusul acumulat celor sãraci. Crestinul vede în persoana sãracului pe însusi Hristos. De aici proverbul: "Cine pe sãrac ajutã, pe Dumnezeu împrumutã". Chiar Domnul ne descoperã acest lucru când ne spune:
"Veniti binecuvântatii Pãrintelui Meu, mosteniþi Împãrãtia cea pregãtitã vouã… cãci flãmând am fost si mi-ati dat sã mãnânc; însetat am fost si mi-ati dat sã beau".

Herbert Gunther, un gânditor al zilelor noastre, afirma cã, la judecata de apoi, Dumnezeu adreseazã sufletului o singurã întrebare: "Ai iubit îndeajuns?"

Milostenia primeazã în fata tuturor celorlalte fapte bune. "Dacã la poarta ta bate un sãrac si tu atunci te rogi, rugãciunea ta devine pãcat dacã nu te scoli sã-l miluiesti pe cel ce strigã de durere", zice marele filosof Petre Tutea.

Nu este însã un lucru întelept sã oferi darul tãu cersetorilor de pe stradã. Nu asa pot fi identificati adevãratii sãraci, care au nevoie de sprijinul si ajutorul nostru. A da un bãnut unuia care întinde mâna pe cale, fãrã o înteleaptã cercetare, poate fi chiar dãunãtoare. Multi cersetori profitã de bunãtatea sincerã a trecãtorilor, adunând într-o sãptãmânã echivalentul unui salariu pe o lunã a unui muncitor sa intelectual. Cu banii colectati, unii dintre ei îsi pot spori viciile - alcoolism, tabagism - sau fac adevãrate petreceri nocturne.

Sfintii Pãrinti ne povãtuiesc astfel: "Când faci milostenie, sã asude darul tãu în palma ta înainte de a-l oferi sãracului."
Mai întâi se cuvine sã identificãm adevãratul sãrac. La una din întâlnirile intercrestine de la Bucuresti, un teolog apusean a remarcat multimea mare a cersetorilor din capitalã si a spus: "Breasla cersetorilor este opera unei milostenii defectuoase fãcutã de crestini. Oferind darul vostru cersetorilor, voi vãduviti pe adevãratul sãrac, contribuiti la degradarea imaginii societãtii în care trãiti, încurajati lenea si viciile ascunse ale unor oameni neidentificati. Hristos nu se referã nicãieri la o astfel de milostenie. Trebuie sã faceti o distinctie clarã între cersetori si sãraci".
Biserica ne indeamnã "sã nu iubim numai cu vorba, numai din gurã, ci cu fapta si cu adevãrul" (I Ioan3,18); pe toti, dar mai ales pe cei care se aflã cu adevãrat în suferintã, loviti de boli, dizabilitãti, greutãti sau sãrãcie. Cãci cu ce mãsurã mãsurãm sãracului, cu aceea ni se va mãsura si nouã la vremea judecãtii."

Editorial de Pr. Rãzvan Timofte

In aceeasi revista am mai gasit o multime de aspecte si informatii folositoare pentru suflet, deci daca aveti timp sa va downloadati revista, e de mare folos..

Doamne ajuta!
Reply With Quote