tricesimusseptimus,tu vorbesti despre absenta Lui Dumnezeu din pilda.Dar Isus de unde stie cum s-au intamplat lucrurile?Dumnezeu este pretutindeni,asa spune biblia.Ne vede pe toti,asa cum i-a vazut si pe Lazar si pe Avraam.Deci nu este absent in acele locuri cum vrei sa arati tu.Ca Sanul lui Avraam nu este Raiul sau Imparatia Cerurilor asta este altceva.In rest sunt de acord cu tine("Dumnezeu nu lucrează prin procură în principalele lui atribute. Executarea pedepsei în "Iad" nu o operează dracii (cum e percepută în credința populară), iar administrearea locurilor în Rai nu o face Avraam.").Poate as raspunde ca Ilie in 1 Regi 17,27,dar din pacate acel verset nu exista :).
Oricum daca nu admiti ipoteza mea ca Sanul lui Avraam sa faca parte din spatiul numit generic Locuinta mortilor trebuie sa spunem ca totusi sunt apropiate.De ce am spus ca ar putea face parte din acelasi spatiu?Pentru ca biblia cand se refera la moarte vorbeste despre Locuinta mortilor.Dar si aici cei drepti si cei nedrepti vor fi in locuri separate.Isus asta spune in acea pilda.Cei drepti nu vor fi la un loc cu cei nedrepti.Ca aceasta denumire "Sanul lui Avraam" apare doar in aceasta pilda nu imi da de gandit deloc.Nu pun la indoiala cuvintele Mantuitorului.
Mai bine decat toti pana la El si dupa El,mai bine decat Solomon despre care voi il interpretati ca a spus ca sufletul moare(desi Solomon nu a spus asa ceva) si despre care s-a spus ca a fost cel mai intelept om si care a afirmat,ceea ce voi tot citati si interpretati, in Eclesiastul 9: 5 Cei vii, în adevăr, măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic, și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și pomenirea li se uită.,mai bine decat oricine,Isus stia cum stau lucurile cu adevarat,iar eu Il cred intrutotul.
Am spus ca poti sa consideri "sanul lui Avraam" cum vrei chiar si un "fel de rai",e problema ta,dar trebuie sa admiti ca exista.
In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea mea ai spus:"Probabil trebuia să-L vezi și să-L asculți cu ce gesturi și pe ce ton povestea pilda aceasta...".Tu vrei sa spui ca Isus era ironic?Isus nu a fost niciodata asa,El a spus mereu clar ce avea de spus dupa cum si El amintea mereu"cine are urechi de auzit sa auda".Iar pildele sale toate erau verosimile.
Si ai spus:"Eu rămân fidel principiului: nu-ți fonda crezul pe un singur verset (pildă). "Eu tot asa sunt,dupa cum ai vazut eu nu am venit doar cu aceasta pilda ca sa spun apoi ca sufletul este nepieritor.Multe alte pasaje biblice arata asta.Chiar si versetele aduse de voi care credeti ca spun ca sufletul este muritor nu le-am negat.Doar ca voi le interpretati dupa cum vreti.Eu in ele tot nu am vazut sa se decreteze ca sufletul(nu persoana sau individul) si duhul sa moara.
Iar vorbesti despre "fantome si naluci".Eu nu am afirmat nimic despre ele,tot tu le aduci in discutie ca si cum noi am sustine aceste lucruri.Hai sa vorbim doar despre tema noastra,sa lasam spiritismul ca nu are nici o legatura cu ceea ce vorbim noi aici.
Eu nu am spus "doar sa moara odata",ci "doar sa il omoare din nou".Ma rog,ar putea desemna la urma urmei acelasi lucru.Pai asta e intrebarea:cei nedrepti vor invia pentru judecata ca apoi sentinta sa fie moartea vesnica.Daca voi sustineti ca omul moare cu totul trup,duh si suflet,inseamna ca dupa inviere cei nedrepti vor muri "din nou" la fel ca prima data.Sa fim rationali.
Nu are a face ceea ce vorbesc eu acum cu "purgatoriul catolicilor" care nu este un loc de asteptare ci de "purificare".
Mi-ai pus cateva intrebari.Raspunsuri la ele le gasesti in biblie.Poate pentru tine nu prea seamana cu "somnul" sau "odihna" despre care vorbeste Biblia,depinde din ce perspective privesti.
Si m-ai intrebat:"Ai avut vreodată ocazia să aștepți la semnal 3-4 ore? Eu am avut și nu m-am simțit nici confortabil, nici calm, nici "mângâiat".".Cred ca ai asteptat singur,de asta nu te-ai simtit deloc "mangaiat".:)Lazar nu era singur.Pe Lazar il vedem in "Sanul lui Avraam".Oare nu este el mangaiat?
Luca 26:25 "Fiule", i-a răspuns Avraam, "adu-ți aminte că, în viața ta, tu ți-ai luat lucrurile bune, și Lazăr și-a luat pe cele rele; acum aici, el este MANGAIAT, iar tu ești chinuit.
Ai spus ca tu nu proclami "moartea duhului".Te-am intrebat o data daca nici duhul nu crezi ca este nemuritor si parca mi-ai raspuns ca mi-ar fi totul mult mai simplu daca l-as considera doar pe Dumnezeu nemuritor.Acum vad ca nu proclami moartea duhului.Este un pas inainte.
Si iar m-ai intrebat:"dar ce vină am eu că spiritismul operează cu aceleași elemente suflet/duh/spirit conștiente în moarte?"
Ce treaba avem noi cu spiritismul?Daca si musulmanii spun ca cred in Dumnezeu,cred in prooroci,pana si in Isus(desi spun ca a fost "doar" un prooroc),ce are a face asta cu crestinismul?
Noi discutam aici despre crestinism nu despre spiritism.Daca te intereseaza neaparat tema spiritismului,poti sa deschizi topic si sa o aprofundezi.
Last edited by Totpeetor; 22.11.2009 at 13:19:00.
|