Citat:
În prealabil postat de luciansro
fara a fi de acord cu acest ecumenism, acesta este o consecinta a globalizarii acestei lumi. daca am aceptat regulile jocului dorind intrarea in UE va trebui din pacate sa ne conformam. incetul cu incetul depersonalizarea se va accentua astfel incat dupa 10-12 ore de munca robotica uiti si cum te cheama. de amintit din ce religie faceai parte "no way". noi in viata noastra o sa ne putem inca bucura de crezul nostru. copii nostrii se pare ca nu...
avem un presedinte comun(noul presedite ue) avem incetul cu incetul o limba comuna (la serviciu' in multinationale limba declarat comuna este engleza), produsele comercializate in supermarket-uri sunt la fel peste tot si inca multe altele.
si sa nu uit... desi bisericile sunt tot mai pline, credinciosii sunt tot mai putini... in aceasta lume superficiala scumpa noastra ortodoxie devine in ce in ce mai grea...
|
Alte scenarii catastrofioce cu bau-bau mai aveti? ;-)
Nu stiu de ce cred unii ca apartenenta la UE aplatizeaza neaparat cultura si credinta. Cultura se aplatizeaza de la sine, nu este nevoie de UE in conditiile de civilizatie actuale. Nu zic ca e bine, dar este un fapt, un tavalug - si exista si factori opusi, de afirmare a specifitatii locale, care se dezvolta in acelasi timp, ca reactie.
Iar credinta, depinde numai de noi, credinciosii, sa nu o aplatizam. Nu ne obliga nimeni din afara sa lasam ceva din ea. O rugaciune cu cei de alte confesiuni nu arata decat ca avem ceva in comun si ca nu ne mai scuipam in fata unii pe altii. Cine nu vrea, nu are decat sa nu participe. Nu este nici o obligatie. Discutiile cu altii nu strica. A ne inchide fiecare in cuibul nostru nu ajuta nimenui.
Sa ne vedem de treaba noastra, si sa dam Cezarului ce este al Cezarului!
Va recomand scrierile arhiepiscopului Albaniei, Anastasios Yanoulatos, care au fost traduse si pe romaneste - are si niste articole despre Europa si globalizare. Este un om de admirat, care a reconstruit biserica din Albania din ruine.