View Single Post
  #1711  
Vechi 23.11.2009, 20:04:51
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 608
Implicit partea I-a

Deși nu-mi plac citările lungi și obositoare, vă propun atenției un răspuns dat de prof. Florin Lăiu, pentru că răspunde la multe întrebări ridicate pe acest topic în ultima vreme:

Ai adus din nou pilda bogatului din Lc 16 ca argument al nemuririi sufletului, ceea ce înseamnă că n-am fost înțeles. Deocamdată cred că am argumentat destul, deși nu am sentimentul perfecțiunii. Sunt absolut convins că mintea care vrea să înțeleagă va înțelege. Dacă răsplata vine imediat după moarte, învierea nu folosește la nimic, sau cel puțin nu ar fi principalul eveniment al mântuirii. Dar Pavel arată clar în 1 Cor. 15 că învierea lui Iisus este SINGURA noastră speranță, deoarece este garanția că și noi vom învia. Fără înviere nu există viață veșnică. În concluzie, teoria nemuririi înainte de înviere cade. Singura nemurire a sufletului care este legitimă, naturală, supranaturală și creștină, este aceea pe care o primim prin învierea drepților. Omul în sine nu este nemuritor, nu este dumnezeu. Nemurirea naturală a sufletului este o minciună fundamentală a tuturor religiilor păgâne. Majoritatea ereziilor din creștinism, erezii botezate și proclamate ca dogme de sinoade se bazează pe arhierezia nemuririi naturale a sufletului. Ea nu se poate găsi în Biblie decât prin manipularea textului ca să reiasă altceva decât a intenționat Domnul.

Am spus, pilda este o parabolă, ca și o fabulă, are caracter literar-didactic, nu dogmatic. Este o anecdotă fariseică pe care Iisus a preluat-o ca să le aducă aminte fariseilor lucruri pe care tindeau să le uite. În această pildă, cele două locuri sunt Gheena și Sânul lui Avraam. Sânul lui Avraam nu este un loc ceresc. Te rog să citești Discursul despre Hades (în scrierile lui Josephus, deși poate fi de la Hipolit), singura scriere antică în care apare descrierea credinței populare în Hades, cu cele două locuri pe care le cuprinde. Sânul lui Avraam nu era sus în concepția iudaică populară, care se reflectă în pildă, ci era în același loc subteran, unde se afla, dicolo de prăpastie, Gheena. Bineînțeles, ambele locuri sunt fantastice, țin de imaginația populară, și se folosesc în pildă doar ca scenariu fictiv, cu scop didactic.

Singurul ghid sigur pe care-l avem spre soarta cea bună este Sfânta Scriptură (am zis eu). Și ai spus că această propoziție nu-ți pare ortodoxă. Dacă definim ortodoxia ca doctrina dogmatică formulată de sinoadele „ecumenice”, atunci înțelegerea mea nu este ortodoxă (fiindcă există dogma sfintei tradiții). Dar dacă ne referim simplu la ortodoxia biblică, nu mai avem nevoie de alt criteriu. Altminteri ar fi prea complicat să acceptăm Sfânta Tradiție a tuturor bisericilor care pretind că provin de la apostoli. Biblia sigur vine de la apostoli, și nu are nevoie de altă confirmare.

Ceea ce ai scris referitor la doctrina nemuririi sufletului în primul secol este pură speculație. Când voi avea mai mult timp, voi pune în scris cercetările mele în domeniu și voi arăta, cu ajutorul Domnului, că cele mai vechi scrieri creștine, începând cu NT, nu susțin nemurirea naturală a sufletului. Referirile la Pavel sunt pură speculație. Mulți teologi serioși au dovedit că Pavel nu a crezut în nemurirea sufletului. Luca spune că a făcut cercetări cu privire la viața lui Iisus (Luca 1:1-2) și astfel a aflat de la unii martori, această pildă rostită de El. Dar nu uita, ea nu este mai mult decât o pildă.

Referitor la învierea lui Moise, ideea că îngerii nu sunt trimiși să învie pe nimeni este o afirmație nesusținută. Îngerii au multe roluri de îndeplinit. Prin ei au fost nimicite oștiri dușmane (Is 37:36), prin ei sunt ținute în frâu multe dezastre (Apoc 1:1-3), unii au fost eliberați din închisoare de către îngeri (FA 12:7). Și exact cum ai spus, îngerul de la mormântul lui Iisus ce ar fi căutat acolo, dacă nu pentru învierea lui Iisus? Doar pentru a da piatra laoparte!? Și dacă Dumnezeu a folosit uneori oameni (Elisei, Petru, Pavel), ca să învie morți, transmițând cuvântul Lui dătător de viață, de ce n-ar fi putut folosi un înger în cazul lui Moise? Dacă o idee nu este pomenită în Filocalie, nu înseamnă că este idioată!

Dar mai mult, Mihail nu este un înger oarecare, ci este Arhanghelul („Voievodul îngerilor”), care în ciuda tradiției populare creștine, este Christos, singurul numit Arhanghel în Biblie, Cel care învie morții (1Tes 4:16 DOmnul vine „cu glas de arhanghel”). El este izbăvitorul nostru de Satan (Dan 12:1; Ap 12:7), El este acel Înger (Sol) al Domnului, identic cu Dumnezeu (cezi Exodul 3 și multe alte locuri din VT), Christosul preexistent. Poate că te miră identificarea mea, dar cuvântul înger (ebr. mal’akh; gr. ánghelos) este folosit în Biblie cu sensul de „sol”, „ambasador”, și nu cu sensul actual care se referă la o creatură, nu la o funcție. De aceea, noi susținem în același timp divinitatea lui Iisus și funcția Lui de Comandant Suprem al îngerilor, aspecte care nu sunt incompatibile. Așa cum Dumnezeu este Comandantul Suprem al Îngerilor, așa este și Fiul Său. Numele מיכאל Miy-kha-’Eil înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, o adevărată provocare adresată tuturor pretendenților la statutul de Dumnezeu, atât idolilor, falșilor zei, cât și tuturor îngerilor, sfinților etc., pe care oamenii ar încerca să-i așeze în același sfat cu Dumnezeu.

În concluzie, dacă Mihail – „Solul lui Iahwé” este Christosul preexistent, adică Dumnezeul care a condus pe Israel în stâlp de foc și de nor și care a dat instrucțiuni prin Moise și mai târziu prin Profeți, atunci El nu avea nevoie doar să joace rol de purtător de cuvânt, ca Petru, care a înviat pe Tabita, fiindcă Michael-Christos are viața în Sine Însuși, slăvit să-I fie Numele !

Nu, nu periclităm deloc doctrina biblică a mântuirii, când afirmăm că Moise a fost înviat înainte de Christos. Toți cei care au fost sau vor fi mântuiți vreodată, sunt mântuiți prin Christos. Credincioșii dinainte de moartea lui Iisus sunt mântuiți pe temeiul jertfei lui Iisus, în mod anticipativ, pentru că planul fusese făcut și era asigurat încă înainte de întemeierea lumii (1 Pt 1:20; Ef 1:4). Și pe același temei suntem mântuiți noi astăzi. Jertfa lui Iisus avea efect haristic proactiv, fiind dumnezeiască și desăvârșită. Nu numai mântuirea celor din vechime a fost făcută în contul jertfei lui Christos care urma să vină, dar chiar Creația și-a avut temeiul în Crucea mântuitoare; fiindcă dacă Dumnezeu nu ar fi avut preștiința căderii omului și posibilitatea recuperării lui, nu l-ar mai fi făcut.

Dumnezeu nu are nevoie să coboare pe sfinții răpiți la cer (Enoh și Ilie) ca să moară, pentru că cei care au fost duși la cer a fost mântuiți deja. De ce ar fi necesară moartea? Este greșită ideea că moartea aceasta este plata păcatului. Aceasta este „somn”, „adormire” nu moarte, fiindcă după adormire urmează trezirea. Plata păcatului este moartea cea fără speranță și fără înviere, numită moartea a doua (Ap 20:14; 21:8). Din ea nu mai există trezire. Moartea pe care o suferim noi astăzi, nu este un tribut obligatoriu de plătit cuiva. Ea este urmarea faptului că suntem muritori, că nu mai avem acces la Arborele Vieții, ca să ne regenerăm permanent (Gn 3:22-24; Ap 22:14).

Cum ar fi fost posibil ca Moise să fie „luat cu trupul la cer, insa nu inviat” ? Adică un cadavru luat la cer? Sau, vrei să spui, răpit la cer fără moarte? De ce e mai plauzibil să fi fost răpit la cer fără moarte? Orice am spune noi totuși, Biblia zice clar că Moise a murit „după porunca Domnului” (Dt 34:5), așa cum și trăise, după porunca Domnului. Și nu mă mir, că a și fost înviat după porunca Domnului.

Referitor la cuvântul Eclesiastului (cap.12), trebuie luat cu aceeași atenție ca orice text biblic. Mai întâi, Eclesiastul se referă la „duhul” pe care Dumnezeu l-a dat, evocând astfel momentul Facerii, când Dumnezeu i-a suflat omului ÎN NĂRI suflare de viață (Gen 2:7), care se mai cheamă și duh de viață (Gn 7:22; Iov 32:8; 33:4; 34:14). Acest duh de viață, sau suflare de viață este o referire la viața însăși, care vine de la Dumnezeu, și este atestată în mod direct prin respirație (suflare). Când un om își „dă duhul” sau „sufletul”, sau „ultima suflare”, încetează să respire. Este o exprimare metaforică folosită în toate limbile cu privire la moarte: „expirare”. Această suflare care este ÎN NĂRI, nu este conștiința noastră, ci este vânt, aer, suflare. Toată încurcătura vine din faptul că teologii au pus în cuvintele ebraice și grecești ale Bibliei sensuri neoplatonice și populare. Dar Eclesiastul, cu amărăciune și cu ironie, răspunde acestor speculații zădarnice (Ecl 3:19-21):


„Căci soarta omului și a dobitocului este aceeași; aceeași soartă au amândoi; cum moare unul, așa moare și celălalt, toți au aceeaș suflare, și omul nu întrece cu nimic pe dobitoc; căci totul este deșertăciune. Toate merg la un loc; toate au fost făcute din țărână, și toate se întorc în țărână. Cine știe dacă suflarea omului se suie în sus, și dacă suflarea dobitocului se pogoară în jos în pământ?”