View Single Post
Vechi 23.11.2009, 23:43:56
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Ucraina-ultima parte

SCHITUL SFINTUL SERAFIM DE SAROV

Este situat nu departe de lavra ,strabatem o alee printr-o padurice si ne apare in fata intrarea in curtea schitului ,de culoare caramizie ,cu icoana SFINTULUI pe frontispiciu ;intram intr-o curte ce are in dreapta un parc ,mai mult padure si o clopotnita ,iar in fatza ne apare zvelta si -n culoarea cerului ,manastirea ,foarte frumosa.Inainte de a intra ne vorbeste un calugar si ne spune ca acest schit este primul infiintat dupa canonizarea Sfintului Serafim;ne mai vorbeste ceva despre clopot si despre SFINTUL NIKITA ,care a trait aici si care si-a luat un canon de a purta la git trei cruci din fier ,care in total aveau 30 kg!Niste hoti ,crezind ca sint din argint crucile ,l-au omorit pe sfint ,taindu-I capul ..iar dupa aceea ,vazind ca crucile sint din fier ,le-au aruncat pe apa lacului si ele au plutit pe lac ,desi erau din fier!Aci in paraclisul de la demisol ,in care am intrat,se mai pastreaza doar crucea cea mai mica ,la care ne-am inchinat si ne-a fost pusa la fiecare dintre noi la git de catre preotul nostru de la Ilfov.pe care l-am rugat s-mi faca si o poza cu celularul meu ,spre amintire.Aceasta cruce nu era grea.Calugarul ne spune ca daca ne apropiem de sfintii aflati pe iconostas ,cu o luminare si o apropiem de ochi observam ca ei ,ochii sfintilor de pe iconostas lacrimeaza!..si am observat ca asa era!!.Ne-am inchinat la icoanele Mintuitorului si ale MAICII DOMNULUi ,CA SI LA UN CRANIU ,AFLAT INTR-O RACLA ,DAR NU STIU DE CE NU AM URCAT SI SUS IN MANASTIRE.Am plecat in spre.o fintina...in partea de dreapa jos se vedeau 4 cupole din aur ale unei manastiri ce probabil apartineau tot schitului..dar noi am admirat fintina veche de 200 ani ce si azi are o apa foarte buna si rece ,pe care o luam de la citeva robinete ,aflate linga fintina.Mi-ar place sa mai ajung sa beau si sa iau apa din aceasta fintina ,dar si sa vad manastirea cu cupole de aur si partea cu altarul de sus al schitului.Am oprit si la pangar ,care era asa de bine aprovizionat incit toti am facut multe cumparaturi acolo..noroc ca unora dintre noi ,care nu mai aveam grivini ne-a schimbat doamna preoteasa care avea mai multi grivini si ne-a salvat pe cite unii cumparatori !
Mi-am luat o candela frumosa pentru cadou ,alba o icoana cu rama a MAICII DOMNULUI ,POCEAVSKAIA ,caci in lavra cumparasem icoane fara rama ,icoana cu sfintul NIKITA si caciulita de pus pe cap in caz de dureri de cap!.pe care o purta Sfintul.s…a…Am plecat de la schitul SFINTUL SERFIM DE SAROV

MANASTIREA SI LACUL SFINTA ANA

Plecam mai departe ,caci calatorului ii sta bine cu drumul si ajungem in jur de ora 18 la lacul Sfinta ANA .Ne inchinam in manastire ,dupa ce in trecere admiram imprejurimile ,adica locurile de stat dupa baie ,florile ,.o taraba cu icoane ,cruciulite ,apoi fintina care este in partea stinga ,pina la care se coboara ceva trepte .Fintina este inconjurata de un fel de iconostas cu icoane frumoase.Aci ,pe acest loc a fost gasita o icoana a SFINTEI ANA ,ascunsa in vremuri de restriste si de aici ,unde s-a gasit ,a izvorit apa ,care era la inceput ca o balta .S-a facut aceasta fintina cu apa foarte rece si buna ,apa vindecatoare ,de baut ,dar care alimenteaza lacul printr-o conducta ce trece pe sub manastire.Lacul are doua garderobe pentru barbati si femei ,despartite intre ele de scarile pe care se coboara in lac.Pe fatada lor se afla pictate icoane ,iar pe peretele dinspre manastire este icoana Mintuitorului si a Maicii Domnului.Intru in biserica sa ma inchin ,trec pe linga un pangar in dreapta ,de unde imi cumpar la sfirsit si icoane cu Sfinta ANA ,icoana SPORIREA MINTII[PE asta cred ca trebuie sa ne-o luam fiecare dintre noi!!],icoana cu Maica Domnului cu serpii la picioare ,aflata pe iconostasul manastiri ,Maica Domnului EU SUNT CU VOI SI IMENI IMPOTRIVA VOASTRA ,CARE ARE SI ACATIST,doua sticle de apa sfintia,aghiasma mica..s…a…Cumpar toate astea dupa ce ma inchin la icoana din manastire a SFINTEI ANA CU MAICA DOMNULUI ,facatoare de minuni si cu foarte multe lantisoare si cruciulite pe ea,aflata si pe pupitru ,dar si pe Iconostas.Admir picturile ,dau apoi pomeniri ,imi iau apa de la fintina si apoi merg la baie .Apa era rece ,dar si putina cci tocmai evacuau pe ea pentru niste lucrari de cimnetuire a periferiei lacului si turnarea uneor trepte..deci un pic de ghinion!!..am fost singura care am intrat in apa rece cu spatele care ma si durea de atita scuturat pe drumurile Ucrainei!Nu am stat prea mult ,din pacate ,fiind frig…dar durerea mi-a trecut.Daca as fi avut un spirit de observatie m-as fi dus la furtunul cu apa de evacuare ,dar nu am observat ca tocmai atunci scotea apa!!M-am imbracat ,apoi am admirat icoana sfintei ANA din fatza intrarii manastirii ,aflata pe un podium si incadrata de multe flori ,pe care am si filmat-o in razele soarelui ce apunea ,stralucind pe icoana si dindu-I o aura .Am baut apa de la fintina ,am intrat din nou in mica ,dar frumoasa manastire ,caci la pangar daca privesti tot mai vezi cite ceva ce vrei sa cumperi ,neputind toate sa fie vazute asa… la prima ochire!!
Plecam ,caci se inserase bine, la lavra Poceacev.Acolo la biserica de linga hotelul pentru cazare ,TROITKA ,tocmai se desfasura VECERNIA ,la care participa si un arhiereu .Biserica era plina de lume !!.Dupa vecernie am mers la masa ,caci cantina este deschisa pina mai tirziu ,ora 22 ,cred ,apoi am plecat in camera,pentru odihna,caci se facuse tirziu!

ZIUA A OPTA

.A doua zi era Simbata si trebuia sa plecam dupa inchinarea la icoanele Maicii Domnului ,la toate,in scop de ramas bun.Asa ca ne-am sculat de dimineata pentru a participa ,macar partial la slujba arhiereasca ce se desfasura la TROITKA,slujba foarte frumoasa ,dar noi am vrut sa Ne inchinm si in manasirea mare la icoana MAICII DOMNULUI POCEAVSKAIA ,ce era coborita in fatza altarului,la ora 6 dimineata,caci sluJba nu era inceputa inca aci in aceasta mare biserica ,ea incepind la ora 7,cu putin inainte de terminarea celei de la TROITKA.Am remarcat ca inainte de ora 6 pe alei era foarte multa lume cu ghizi ce vorbeu ruseste,iar in biserica erau deja cozi mari ale credinciosilor ce voiau sa se inchine!Iata dar cit de credinciosi sint rusii!..caci mai mult ruseste am auzit vorbindu-se pe afara..caci inauntru nu se vorbea....se pastra liniste….nu cum se mai intimpla la noi ....ca vb lumea in biserici ,asta aratind lipsa de evlavie .Iata deci ca rusii sint mai evlaviosi ca noi ,mai credinciosi devreme ce erau deja la o ora asa matinala la inchinare!in numar asa de mare!.Erau cozi peste tot ,la pomeniri ,la luminari ,pentru a cumpara ,la inchinare la icoane si la altarul cu talpa Maicii Domnului.Eu m-am asezat la coada care ducea la MAICA DOMNULUI VINDECATOAREA,apoi la talpa Maicii Domnului ,unde coada era mai mica ,la icoana numita si STELUTA ,renumita,m-am inchinat mai tirziu un pic caci era situat azi un cordon care nu mai permitea trecerea de la o coada in alt rind decit prin asezarea la capatul cozii.Am vrut sa ma inchin la moastele sfintilor AMFILOHIE si IOV ,dar coada la ora 6 era foarte mare ..am vrut sa spun ca plec ..dar m-am gindit ca nu ma lasa.Mai tirziu altii din grupul nostru care au spus asta au fost lasati sa se inchine peste rind,Mi-a parut rau ca nu am ascultat de indemnul interior si sa spun si eu la fel…asa ca am ratat ocazia de a ma inchina la aceste moaste de mari sfinti!Dar coada la icoana Maicii Domnului din Manastirea Adormirii era mai mica ,asa ca m-am inchinat la aceasta minunata si deosebita icoana coborita in fatza altarului .Cind am plecat tocmai a inceput SF.Liturghie.Nu am mai avut timp sa stau la cozi pentru a-mi lua luminari ..dar vazind ca soferul nostru este pe la raclele cu sfinti ..am plecat putin la tarabele din fatza manastirii unde mi-am mai luat doua esarfe frumoase si icoana steluta cu magnet ,ca si aspecte cu lavra ,apoi doua talpi ale Maicii Domnului pentru cadou .Nu am zabovit prea mult ,caci bagajul era deja linga microbus ,in parcarea mare din spatele lavrei .Reusim sa plecam pe la ora 9,30.Nu ne mai oprim decit la Chisinau ,unde ne intimpina sotul translatoarei noastre ca sa o ia ,dar dupa ce ne conduce mai initi la bazarul din CHISINAU ,un bazar mare unde fiecare si-a mai cheltuit in doua ore grivinii pe care ii mai avea..pe haine..oale ..mincare..eu imi iau o saorma mica cu ciuperci ,o cafea si o prajitura cu crema .Bazarul este foarte mare ,mai cumpar si 3 esrfe frumoase;o zi intrega sa tot umbli prin el!,noi am reusit ,fiecare sa facem doar o recunoastere de ansamblu ,apoi ne-am intors in curtea unde sint parcate masini mai multe,printre care si a noastra ,ne luam apa buna de baut de drum de la o fintina cu ciutura ingrijita de proprietarii curtii aceleia.Plecam spre granita ,dupa ce ne luam ramas bun de la aceasta admirabila femeie care ne-a insotit si de la sotul ei .Intru-cit drumul pina Bucuresti era drum de noapte ,eu am coborit prima ,la gara din Suceava la ora 20,caci la ora 22,40 aveam tren spre Timisoara ,cu legatura spre Arad si de aci mai departe spre casa,luindu-mi la cuseta billet..oricum mai bine decit pe scaun in microbus toata noaptea.Ca trenul a intirziat si asta peste o ora ,incit am pierdut legatura pina la Arad si spre casa ,in judet de acolo..asta e alta poveste !! ..care s-a incheiat cu happyend caci am plecat repede cu un taxi pina la autogara din Timisoara ,caci aveam la ora 14 legatura directa cu autobuzul pina acasa.Asa ca am renuntat la biletul platit ,,de tren ..care cu mersul anapoda m-ar fi ajutat sa ajung acasa la oara 23,cu asteptari indelungte de 2 ore in gara Timisoara asi inca pe atita in gara Arad!

Reply With Quote