Subiect: disperata
View Single Post
  #138  
Vechi 25.11.2009, 00:36:02
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Poate asa ne mai lamurim putin...

A vorbi despre ecumenism cu ocazia sărbătoririi a 80 de ani de la înființarea Institutului Sf. Serghie din Paris este cred o datorie de conștiință. Născut într-un mediu neortodox cu care a trebuit să dialogheze constant, Institutul a trăit și trăiește mereu cu sprijin ecumenic. De asemenea, majoritatea studenților săi sunt bursieri ai Bisericii Catolice sau ai unor instituții ecumenice.
Deschiderea ecumenică a profesorilor de la Sf. Serghie a marcat mișcarea ecumenică de la începuturile ei când ortodocșii au pus bazele teologice ale participării lor. De asemenea, profesori ai Institutului au fost vreme îndelungată membrii în Comisia „Credință și Constituție” a Consiliului mondial al Bisericilor.
Colaborarea ecumenică – menționez aici doar legăturile primilor profesori ai Institutului cu inițiatorii Colecției patristice „Souces chretiennes” – a ajutat mult pe acești profesori să redescopere ei înșiși marea tradiție patristică a Bisericii și să formuleze în lumina ei o teologie vie, inspirată constant din viața Bisericii, a cărei expresie este.
Se știe că Sinodul Vatican II s-a inspirat în alcătuirea Decretului despre Biserică din teologia Părintelui Nicolae Afanasief ( profesor la Sf. Serghie) care identifică Biserica locală, adunată în jurul episcopului pentru săvârșirea Euharistiei, cu Biserica universală.
Aș spune că noutatea prin excelență a teologiei care se învață la Sf. Serghie este tocmai acest efort constant de a depăși scolastica, de a face din teologie o funcție vie a Bisericii. Un efort deci de ieșire din „captivitatea babiloniană”( Părintele George Florovski, profesor la Institut) în care teologia ortodoxă a fost antrenată și ținută de la originile ei (sec.XVII). Bineînțeles, nu-i ușor să depășești un sistem teologic stabilit de secole, care dă teologului confortul de a repeta ce au spus alții înaintea lui și „siguranța” de a fi în „tradiție”.
O „tradiție” însă împietrită care transmite doar cunoștințe intelectuale fără a transforma spiritul, sau și mai rău, care omoară spiritul. Căci nici un sistem teologic nu este capabil să exprime Inexprimabilul, misterul…Iar dacă ne lăsăm închiși într-un sistem nu-l mai exprimăm pe Dumnezeul cel viu, ci mai degrabă idolul pe care ni-l facem despre El și despre Biserica Sa. Dumnezeu și Biserica devin astfel „obiecte”, instrumentalizate și manipulate după capriciile personale. O astfel de teologie poate să nu aibă nimic comun cu Biserica, cu rugăciunea și cu mistica ei care devin simple obiecte de studiu. De aceea pot exista „teologi” aproape rupți de viața Bisericii dar care învață pe alții despre misterul Bisericii și o apără de „atei” sau de „eretici”.
Tocmai o astfel de teologie este străină Institutului Sf. Serghie unde Biserica cu Sf. Liturghie și celelalte slujbe formează centrul vieții comune a profesorilor și studenților.
Părintele Serghie Bulgakov (+1944) care nu ținea niciodată cursul său de Dogmatică înainte de a sluji cu studenții săi Sf. Liturghie este exemplul cel mai concludent. Căci zicea el: „cursul meu nu este decât continuarea Liturghiei; el exprimă experiența pe care am trăit-o în Sf. Liturghie”.
Teologia Ortodoxă este deci o teologie mistică, care se fondează și se inspiră constant din experiența pe care Biserica o face despre misterul divin ca și din experiența personală a teologului. Sentințele patristice: „teolog este cel ce se roagă” și „dacă n-ai văzut pe Dumnezeu nu poți vorbi de El” sunt mai actuale ca niciodată. Căci pericolul raționalismului, adică al unei gândiri teologice pur intelectuale care alunecă ușor spre fundamentalism este astăzi mai mare ca niciodată. O astfel de gândire omoară credința și misterul care sunt de un cu totul alt ordin decât ordinul natural, propriu inteligenței umane.
Dacă rațiunea nu se smerește în fața misterului, dacă ea nu se lasă constant crucificată și transfigurată de credință, ea va produce monștrii. Mă gândesc aici la formele extreme de integrism religios care refuză orice eclesialitate în afara propriei Biserici. Toți ceilalți sunt eretici, toți sunt anatematizați, toți sunt condamnați muncilor veșnice. Un astfel de integrism poate merge până la a exclude din propria Biserică pe toți cei ce gândesc altfel.
Dar mă gândesc, de asemenea, la noi ceilalți, care trăim confortabil în Biserica noastră, „depozitară” a plenitudinii Adevărului, cu o Tradiție vrednică de invidiat, fără să ne gândim la ceilalți frați ai noștri, fără să suferim din pricina tragediei pe care o reprezintă dezbinarea creștinilor. Bineînțeles în fața acestei imense drame fiecare este mic și neputincios. Și totuși fiecare trebuie să poarte responsabilitatea păcatului, fiecare trebuie să se roage și să lucreze în așa fel încât să fie mereu un factor de unitate. A fi artizan al dialogului și al unității în această lume divizată la extrem este fără îndoială misiunea noastră cea mai proprie și poate cea mai importantă.
Mă întreb câteodată pentru că noi ortodocșii suntem așa de puțin conștienți de drama dezbinării creștinilor și atât de puțin activi în dialogul pentru restabilirii unității. Noi dăm adeseori impresia că suferim dialogul ca pe o povară în loc să-l provocăm noi și să-l încurajăm. Cred că din cauza istoriei noastre nefericite am pierdut în mare măsură simțul misiunii, esențială ființei Bisericii care trăiește tocmai din misiune. Din misiunea internă, printre proprii săi credincioși care trebuie să se convertească neîncetat la Hristos, înrădăcinându-se conștient în credința Bisericii și misiunea externă, printre necreștini sau cei care s-au îndepărtat de la credința ortodoxă. Pionierii ortodocși ai ecumenismului printre care și Părintele George Florovsky, profesor la Sf. Serghie, au arătat că angajamentul ecumenic al Bisericii Ortodoxe face parte din misiunea ei externă , aceea de a da mărturie despre plenitudinea credinței.
Însă faptul că noi ortodocșii avem conștiința de a mărturisi plenitudinea credinței și de a aparține Bisericii, una, sfântă, sobornicească și apostolească, Biserica Apostolilor și a Părinților care și-au investit toată viața întru apărarea credinței ortodoxe ne dă adeseori sentimentul autosuficienței și ne face să credem că misiunea noastră s-ar limita la apărarea credinței ortodoxe. Unii ortodocși cred că simplul fapt de a te angaja în dialogul ecumenic înseamnă trădarea Ortodoxiei. Se uită, voit sau nu, că aceiași Părinți au făcut tot efortul de care au fost capabili pentru a readuce pe eretici în Biserică.
Să ne gândim la Sf. Vasile cel Mare care în cartea sa „Despre Sfântul Duh” pentru a câștiga pe pnevmatomahi – luptătorii împotriva divinității Duhului Sfânt – nu numește niciodată pe Duhul Sfânt direct Dumnezeu, deși toată cartea este o demonstrație a dumnezeirii Duhului Sfânt.
Să ne gândim de asemenea la „Sinodul mărturisitorilor” din Alexandria din 362 care prin vocea Sf. Atanasie cel Mare a decis să primească pe semiarieni ( foarte numeroși la acea vreme) fără să le mai impună să admită termenul de „homousios”( de o ființă) folosit în Crez pentru care s-au despărțit de Biserică: „Chemați-i aproape de voi și primiți-i cum primesc părinții pe copii. Primiți-i…și nu le cereți altceva decât să anatematizeze erezia ariană și să recunoască credința aprobată de Părinții noștri la Niceea”.( Tomul către Antiohieni, III și urm.). Și exemplele ar putea continua. Din toate acestea, se constată grija pastorală a Părinților pentru mântuirea tuturor. Sfinții Părinți au fost întotdeauna conștienți de pericolul pe care-l reprezintă precizările teologice ale credinței care riscă de a fi interpretate diferit și de a conduce la schisme așa precum istoria ne arată. Pentru acești Părinți credința nu este o sumă de definiții și de dogme abstracte, ci o persoană: Iisus Hristos, Dumnezeu și om, care ne dă viața Sa pentru a trăi în veșnicie.
http://www.mitropolia-ro.de/body_par...duri_despr.htm
Reply With Quote