Subiect: disperata
View Single Post
  #139  
Vechi 25.11.2009, 00:36:59
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Poate asa ne mai lamurim putin../2

Continuare...
Să ne gândim de asemenea la „Sinodul mărturisitorilor” din Alexandria din 362 care prin vocea Sf. Atanasie cel Mare a decis să primească pe semiarieni ( foarte numeroși la acea vreme) fără să le mai impună să admită termenul de „homousios”( de o ființă) folosit în Crez pentru care s-au despărțit de Biserică: „Chemați-i aproape de voi și primiți-i cum primesc părinții pe copii. Primiți-i…și nu le cereți altceva decât să anatematizeze erezia ariană și să recunoască credința aprobată de Părinții noștri la Niceea”.( Tomul către Antiohieni, III și urm.). Și exemplele ar putea continua. Din toate acestea, se constată grija pastorală a Părinților pentru mântuirea tuturor. Sfinții Părinți au fost întotdeauna conștienți de pericolul pe care-l reprezintă precizările teologice ale credinței care riscă de a fi interpretate diferit și de a conduce la schisme așa precum istoria ne arată. Pentru acești Părinți credința nu este o sumă de definiții și de dogme abstracte, ci o persoană: Iisus Hristos, Dumnezeu și om, care ne dă viața Sa pentru a trăi în veșnicie.
Sfântul Ilarie al Pictaviului (+367) spune explicit că Părinții au definit credința împotriva voinței lor, siliți de erezii, căci ea ne este dată pentru a o trăi și nu pentru a o transforma în formule care sunt toate insuficiente pentru a exprima misterul ei.
De aceea, Părinții de la Sinoadele ecumenice s-au silit să reducă la minim numărul dogmelor. Și pentru ca dogmele decretate de ei să nu rămână adevăruri abstracte, simple obiecte de studiu sau de certuri teologice, ele au fost introduse în cultul Bisericii. Astfel dogmele devin laudă și se transmit prin însăși rugăciunea Bisericii, care câștigă și ea în profunzime. Să ne gândim numai la „Dogmaticile” celor opt glasuri de la vecernia de Sâmbătă seara. Dar tot cultul nostru este alcătuit în fond pe dogmele Bisericii. În afara contextului său liturgic și golită de dragoste, dogma poate ușor să devină idol, adică obiect de certuri teologice.
Dialogul teologic interconfesional avansează greu pentru că el este făcut de specialiști, mai mult teoreticieni ai credinței decât oameni de rugăciune, purtători de Duh Sfânt. Aceasta face ca fiecare parte în dialog să se prezinte ca prizonier al propriului sistem teologic, al propriei Tradiții. Or într-un dialog fiecare trebuie să se golească de tot ce are și chiar de tot ce este pentru a-l descoperi pe celălalt în el însuși.
Ceea ce presupune un efort constant de purificare a minții și a inimii.
Olivier Clement (profesor la Institut) vorbește despre „ecumenismul contemplativilor”, singurul capabil să descopere și să trăiască unitatea ca anterioară și mai profundă decât dezbinarea.
Sfinții trăiesc deja unitatea pentru că ei au biruit în ei înșiși orice dezbinare, orice separare. În inima lor purificată prin rugăciune și asceză, ei recapitulează toată umanitatea, tot cosmosul. Ca Hristos Însuși, ei nu mai sunt separați de nimeni și de nimic.
Aș spune, în loc de concluzie, că cei ce participă la dialogul ecumenic ar trebui să fie sfinți sau cel puțin răniți de sfințenie.

Mitropolitul Serafim
[COLOR=#800080]http://www.mitropolia-ro.de/body_paris_sf_serghie-ganduri_despr.htm[/COLOR]
Reply With Quote