Subiect: Botezul in BOR
View Single Post
Vechi 25.11.2009, 03:08:04
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Nu mi-ai raspuns la intrebare... Negau cei pe stil vechi prezebta Harului la stilil nou atunci cand s-a aratat minunea asta?

Citat:
În prealabil postat de Antoni0 Vezi mesajul
Nu stiu daca oamenii de atunci negau harul in Biserica oficiala. Multi credeau si asteptau o intoarcere la calendarul stramosesc, insa... deceniile au trecut si erezia e din ce in ce mai evidenta! Insa prin minunea asta Dumnezeu a aratat unde e Dreapta Credinta!

Dar, cred ca fratele Orthodoxia poate sa'ti raspunda mai bine.
Raspunsul la intrebare este irelevant pentru ca in perioada 1924 - 1935 avem de-a face cu o miscare de rezistenta la care participau parohii si manastiri care refuzau schimbarea calendarului si comemorarea episcopilor eretici, dupa cum cer canoanele Bisericii Ortodoxe. De-abia in ’35 miscarea a devenit Biserica, cind 3 mitropoliti s-au pocait si s-au pus in capul miscarii. La acea vreme Biserica in Grecia avea mai bine de 800 de parohii si manastiri.

Marturisirea de credinta din 1935 este categorica: Biserica oficiala s-a rupt de trunchiul Bisericii Ortodoxe intrind in schisma si si-a pierdut Harul. Nu cred ca poti sa legi minunea de la Atena din 1925 de pozitia calendaristilor fata de validitatea Tainelor in biserica de stil nou (de parca nu s-ar fi intimplat daca ar fi negat prezenta Harului intr-o biserica cazuta in erezie). Dumnezeu a aratat in mod hotarit doar ca reactia calendaristilor a fost cea corecta pastrind Traditia neschimbata si intrerupind comuniunea cu ereticii. Cind exact Dumnezeu isi retrage Harul Mintuitor dintr-o biserica in care se marturiseste erezie pe fata, nimeni nu stie si nici nu ne priveste. Obligatia noastra, insa, este aceea de a urma canoanele, invatatura Sfintilor Parinti care este cit se poate de clara: Har Mintuitor exista acolo unde numai ortodoxia este marturisita, iar Biserica nu poate fi decit Una. Concluziile privitoare la existenta Harului, daca nu din 1924, atunci cu siguranta din 1935 in biserica de stil nou le poti trage si singur. Si daca, totusi, Dumnezeu in marea Sa mila a mai tinut Harul viu in biserica cazuta in erezie pentru o vreme, atunci zic Doamne iti multumesc si Slava Tie!