Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
1. Nu cred ca calendarul in sine e o erezie.
2. Eretici in Biserca au mai fost, nu cred ca Dumnezeu isi ia Harul de la toata Biserica din cauza catorva rataciti, fie ei si patriarhi sau episcopi.
A scris, dar n-a scris bine. Tu chiar crezi ca Sfanta Lumina vine la niste eretici, avand in vedere ca nici in trecut nu a venit decat la ortodocsi? Hai sa fim seriosi.
In istoria Bisericii sunt multe exemple de Sfinti care au spus lucruri diferite, si care chiar au sustinut erezii (Sf. Irineu de Lyons, Sf. Grigorie de Nyssa, Fericitul Augustinsi altii). Nici sfintii nu sunt infailibili, si nu te poti lua strict dupa unul sau dupa altul. Poti in schimb urmari parerea generala pe care o au Parintii, iar in ultima vreme majoritatea Parintilor au spus ca Bisericile pe Stil Nou nu au pierdut Harul, chiar daca au gresit in privinta calendarului.
Bogdan.
|
Fratele meu, eu mi-am expus parerea, tu la fel. Observ insa ca nu ajungem nicaieri. Despre ce actuali "Sfinti" vorbesti? Parintele Cleopa? Dumnezeu sa ma ierte, dar "infailibilitatea" asta care i se atribuie este exagerata. S'a dovedit pana acum "minciuna" propovaduita de Parinte. La fel si cu Cuviosul Paisie. Stia cu siguranta de anatemizarea calendarului papistas dar a indrumat o persoana sa treaca pe nou. Tu chiar nu observi aceste incongruente? Tre' sa fim ca albinele si sa culegem doar ce este bine de la actualii duhovnici. Dar ai zis bine... Parinti. Noi insa tre' sa ascultam de ce au zis Sfintii Parinti!
Harul daca mai exista in BOR e numai si numai pentru acele persoane care nu cunosc minciuna si erezia in care se afla BOR.
Cat despre Sfanta Lumina, parerea mea personala este ca prin aceasta Sfanta Minune Dumnezeu a aratat si arata unde se afla Dreapta Credinta.
Si acum, lasand la o parte canoanele sa'ti zic si parerea mea personala, ce simt. Venind din lumea catolica, traind in minciuna atatia ani, personal, imi doresc doar sa fiu in Dreapta Credinta, in Sfanta Ortodoxie asa cum a fost data de Sfintii Parinti si asa cum au avuto stramosii nostri.
Ori constiinta imi zice ca nu as putea sa merg pe nou pentru ca stiu ca BOR a adoptat noul calendar, face ecumenism si incalca multe alte canoane.
Doar atat. Iertare frate!