Ca sa dau un update la situatia mea. Sunt in Olanda, dupa cum spuneam pe la inceputul topicului, iar parintele meu duhovnic mi-a spus ca dat fiind ca nu este o biserica ortodoxa in apropiere, duminica pot sa merg merg la o biserica catolica fara nici o problema, daca vreau. Ajungand aici, mi-am dat seama ca cea mai apropiata biserica ortodoxa e in Eindhoven, cam o ora departare, ceea ce e okay pentru ocazii, dar nu pentru excursii saptamanale. Asa ca dupa vreo luna dupa ce am ajuns aici mi-am dat seama ca, desi ascult Sf Liturghie in direct de la Trinitas, ma rog, nu e destul, nici chiar ok. Nu simteam acel ceva pe care il simti fiind la biserica, plus tot felul de alte tentatii si distrageri ale atentiei. Asa ca, duminica mi-am facut program si am mers la prima biserica catolica pe care am intalnit-o in cale (bun, dupa un timp mi-am dat seama ca mai trecusem pe langa una, dar nu mi-am dat seama fiidnca nu arata a biserica, arata ca un cub cu cateva ferestre si nu am observat-o :D ) si ochii mi-au cazut pe un afis mare langa pe care scria "kom in de kerk" adica "vino in biserica." Da, deci mi-am spus, asta e, ce invitatie mai directa as putea primi?

Slujba incepea la 11 30, asa ca am intrat, si de atunci am mers in fiecare duminica. Sincer, imi place. Din fericire este o biserica relativ conservatoare, adica fara tot felul de inovatii aberante de care am auzit in USA. Oamenii si preotul par sa ia foarte in serios totul. Slujba e aproape jumatate in latina --Kyrie, Gloria, Credo, Pater Noster, Agnus Dei si inca cate ceva (si eu care ma gandeam in cei 5 ani de latina pe care i-am facut la scoala ca latina este chiar unul dintre acele obiecte care nu imi vor folosi in vecii vecilor), intre timp am invatat si ceva olandeza, deci mai inteleg si ceea ce nu este in latina. Plus ca poti sa urmaresti slujba citind. Predica nu am ajuns la performanta sa o inteleg prea mult, sau mai de loc, dar asta e, si asa nu e lunga deloc. :D Sf Evanghelie in general imi dau seama despre ce e vorba. Si intr-adevar mi se pare grozav de scurta slujba. O ora, cand eu sunt obisnuita cu macar 2?? :D Duminica viitoare va fi in loc de misa obisnuita Sf Liturghie a Sf Ioan Gura de Aur in rit slav bizantin, spune anuntul. Ha! Ce o mai fi si asta? Greco-catolic? Amuzant este ca au pus in anuntul de pe site ca dureaza aproximativ 90 de minute si ca structura este asemanatoare in linii mari cu cea a liturghiei romano-catolice.
Dar, ce este mai important -- chiar ma simt mai aproape de Dumnezeu decat daca as sta pur si simplu acasa cu rugaciunile mele. Bineinteles, nu ma simt exact ca acasa, nu este pentru toata lumea, depinde de structura ta sufleteasca, depinde de cat esti de flexibil etc. Pentru unii invatati, de exemplu, cu slujbe de manastire, crescuti in spirit ultra-ortodoxist experienta poate fi frustranta. Eu de exemplu, nu am fost total noua la experienta catolica. La mine in oras in centru este o biserica catolica la care mai mergeam din cand in cand cand eram copil la slujbele de dupa amiaza cu mama, si imi placea. Si de aceea se spune ca sfaturile pe care le primesti de la parintele duhovnic ti se potrivesc tie personal, si nu neaparat si altora.