Ieri mi-am cumparat de la Romexpo o carticica, Sfatuiri duhovnicesti, scrisa de arhim. Ioachim Parvulescu, de la manastirea Lainici. Am observat ca explica pacatele care se mostenesc de-a lungul generatiilor (pana la al patrulea neam, conform Iesirea, 20, 5) pe baza geneticii: copilul unui parinte care este betiv, bunaora, nu mosteneste neaparat caracterul tatalui, ci gena respectiva, care se poate activa sau nu. Se spune acolo ca fiinta umana este judecata in cadrul arborelui genealogic. Citez: "Deci este judecata ca persoana pana la un anumit punct, dupa care intervina judecata in neamul sau, care este luat ca un intreg ansamblu. O persoana dintr-un arbore genealogic, dintr-o familie care a facut mai mult pentru suflet, alta deloc, toate sunt judecate in cadrul arborelui... Caci bucuria este mai mare atunci cand se mantuieste tot neamul, daca este posibil, nu numai o persoana. Exista legea compensarii in acest neam".Urmeaza apoi recomandarile pentru iertarea pacatelor celor din neam. Intreaga discutie este in contextul cauzelor suferintelor din aceasta viata, printre care se enumera pacatele inaintasilor, pacatele proprii si rautatea apropaelui.
In capitolul dedicat avorturilor, se accentueaza importanta starii gravidei in formarea caracterului viitorului bebelus (si aici observatii care au fost demonstrate stiintific: orice bucurie, orice stres i se transmite si fetusului, care devine o copie a mamei: daca ea a fost irascibila in cele 9 luni de sarcina, copilul se va naste cu gena irascibilitatii, daca a fost echilibrata si infranata, la fel, bebele mosteneste gena aceasta si poate fi o copie a mamei). Concluzia este ca un copilas trebuie sa fie educat de mama inca din pantece, deoarece este sinteza celor doi parinti in momentul conceperii, le mosteneste bagajul genetic al amandurora (si, implicit, al bunicilor si inaintasilor, ca doar exista cazuri in care bebelusii seamana cu bunicii).
Explicatia aceasta mi s-a parut bine pusa in termeni genetici. Adica, se stie, spre exemplu, ca un copil ai carui parinti sufera de diabet are mult mai multe sanse sa faca aceasta boala, intr-un moment al vietii, e sigur ca un copil mosteneste trasaturile fizice ale parintilor sau bunicilor, se constata empiric ca mosteneste si anumite trasaturi de caracter, de ce sa nu mosteneasca genetic si inclinatiile (pacatoase sau virtuoase) ale parintilor? Am uitat sa arat ca se mentioneaza ca nu pot fi mostenite si acele pacate spovedite curat, pentru care s-a facut canon si pocainta! O sa incerc sa fiu si eu atenta la lucrurile acestea cand voi avea sot si copii...